Vujity Tvrtko magyar idő szerint péntek este (január 13-án) élővideózott egyet a Facebookon, és mondandója mellett néhány kérdésre is válaszolt. A teljes videót alább megtekintheti, de ha nincs most éppen háromnegyed órája, alatta összefoglaljuk a lényeget.

Sziasztok, ÉLŐ Amerikából, osztható...

Posted by Vujity Tvrtko official on Friday, 13 January 2017

A riporter, aki tavaly februárban távozott a TV2-től, több mint öt hónapja az Egyesült Államokban él. Mostanában többfelé tart előadásokat: a legközelebbi Clevelandben lesz, de Londonba is ellátogat, és a Miami Egyetemen is vannak kötelezettségei. Június 30-ig biztosan nem jön haza, addig az előadásai mellett utazással lesz elfoglalva: Srí Lankára, Botswanába és Ugandába biztosan elmegy, és viszi a gyerekeit is.

Többen megkérdezték tőle, hogy ő lesz-e az új Kálmán Olga (a riporter a közelmúltban távozott az ATV-től), de kijelentette: senki helyét nem veszi át. Ettől függetlenül elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországon készítsen tévéműsort, de kizárólag akkor, ha ezt cenzúrától és politikai nyomástól mentesen teheti. Úgy véli, Magyarországon az újságírást a politika saját maga részévé tette, emiatt csak akkor foglalkozna ilyesmivel, ha minden oldal nyomásától függetlenül dolgozhatna.

Nem azért tanultam újságírónak, hogy egyszer valaki azt mondja, hogy »na jó, de ezt a politikustól nem lehet megkérdeni«.

Ettől függetlenül szívesen forgatna magyarul, hiszen "ez az egyik olyan nyelv, amelyen tökéletesen beszélek", Magyarországot, azon belül is Pécset tartja hazájának, és "én vagyok a leghonvágyóbb ember, főleg így több mint öt hónap után".  Többen arról érdeklődtek, lenne-e Pécsett polgármester, mire azt mondta: messze van még 2019, nem lehet tudni - de ha így is lesz, örökké független marad.

Szóba került még, hogy az anyanyelve a horvát, a magyar mellett a bosnyák a kedvenc nyelve, de a magyart tartja "világ legcsodálatosabb kultúrájának". Az anyád hogy van? kötekedő kérdésre elegánsan azt válaszolta, "Matija, az édesanyám nagyon jól van, köszönöm kérdésedet", illetve arról is beszélt, hogy egyetlen testvére van, akit Annának hívnak, nyelvtanárnő, és Pécs közelében lakik.