Persze tudjuk, elég valószerűtlen, hogy Ön vagy mi leszünk a következők, akik beházasodhatnak a brit királyi házba, de ahogy Katalin hercegné (és talán hamarosan Meghan Markle) esete is mutatja, abszolút nem lehetetlen. És valljuk be, ki ne fantáziált volna már arról, hogy milyen lenne az uralkodók elit rétegébe tartozni? Ha pedig erre esetleg lehetőséget kapna, akkor most elmondjuk, mi az a nyolc dolog, amire tuti készüljön fel lélekben, mielőtt összeházasodna valakivel a királyi házból.

Nem lesz könnyű dolga, ha korábban volt már házas

Ha Harry herceg tényleg feleségül akarja venni Meghan Markle-t, akkor kell majd egy kellemetlen kört futnia a nagyival. 1772-ben ugyanis György király kimondta, a királyi család tagjai nem házasodhatnak elvált emberrel, Markle pedig már volt korábban férjnél. VIII. Edwardnak is azért kellett visszaadnia a koronát V. György javára, mert el akarta venni amerikai szerelmét, aki elvált volt.

Ezen a szigorú szabályon egyébként 2013-ban enyhítettek, az új rendelkezés kimondja, hogy ez csak a trón első hat várományosára vonatkozik. Harry herceg azonban pont az ötödik a sorban, így ő sem veheti el csak úgy az amerikai színésznőt. Bizakodásra adhat viszont okot, hogy II. Erzsébet már egyszer felülbírálta ezt a szabályt, mikor az első számú trónörökösnek, Károly hercegnek 2005-ben megengedte, hogy feleségül vegye az elvált Kamillát.

Ha Ön közember, csak a királynő engedélyezheti a frigyet

A fent említett 1772-es törvény tiltja azt, hogy a királyi család tagja közemberrel házasodjon. Ám ennek a szigora odáig enyhült az évszázadok során, hogy most már egyszerűen csak a királynő engedélye kell hozzá. Amennyiben ezt megkapják a jegyesek – mint legutóbb Katalin és Vilmos 2011-ben – a házasságuk érvényes lesz.

Attól mert beházasodik, nem lesz se herceg se hercegnő

Attól, mert valaki házasság révén bekerül a királyi családba, nem kapja meg a herceg és hercegnő (prince, princess) megnevezést, hanem felveszi házastársa titulusát és ahhoz toldja, hogy "hercege" vagy "hercegnéje" . Például Vilmosék esetében, Katalin cambridge-i hercegné lett Kate Middleton hivatalos neve.

Az esküvő után már nem lehet politikus

A királyi ház tagjai nagyon odafigyelnek arra, hogy távol maradjanak minden politikai aktivitástól, nem szavaznak és nem is indulnak semmilyen választáson.

Soha többé nem szólíthatják Önt a becenevén

Abban a pillanatban, hogy az ember beházasodik a királyi családba és megkapja a hivatalos nevét, csak azon lehet őt szólítani. Azaz, ha például összefut Vilmos herceg feleségével, akkor nem katalinozhatja le csakúgy, és az sem elég, ha a keresztneve mellé odabiggyeszti, hogy „hercegné”. Amennyiben találkozik vele, így kell megszólítani: Ő királyi fensége cambridge-i hercegné. A királynő esetében könnyebb dolga van, II. Erzsébetet bátran szólíthatja csak Őfelségének.

Nem nagyon fog tengeri herkentyűket enni

Ma már nem veszik szigorúan ezt a szabályt, de a múltban nagyon óvták a királyi ház tagjait attól, hogy tengeri állatokat fogyasszanak, mert ezeknél különösen magas az ételmérgezés vagy az allergiás reakció esélye. Erzsébet királynő például a mai napig tartózkodik ezek fogyasztásától, ám fia, Károly, kifejezetten szereti a tengeri herkentyűket.

A családi összejövetelek új értelmet nyernek

Természetes, ha az ember beházasodik II. Erzsébethez, akkor a vasárnapi családozás nem húslevesből és tévénézésből fog állni. Annyira nem, hogy a királynő szabja meg, melyik pillanatban, mit kell tenni. Mikor ő feláll, mindenkinek fel kell állnia, mikor eszik, a többiek is esznek és az étkezés akkor ér véget, mikor a királynő befejezi.

Nem játszhat többé Monopolyt

Nagy érvágás lehet sokak számára, hogy a királynővel való családi összejövetel vége biztos, hogy nem egy nagy közös monopolyzásba fog torkollani. 2008-ban ugyanis András yorki herceg – Károly öccse – betiltotta a királyi házban, ezt pedig azzal indokolta, hogy túlzottan elfajulnak az indulatok játék közben.