Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Taylor Swift és az egykori rádiós, David Mueller 2013 óta pereskedik egymással. A férfi négy éve, egy koncert előtt fogdosta az énekesnőt, aki akkor nem tett feljelentést, csupán a menedzsmentje jelezte az esetet Mueller munkahelyének, ahonnan ezt követően a rádióst kirúgták. 

A férfi végül két évvel később beperelte az énekesnőt és 3 millió dollár kártérítést követelt. A bíróság azonban múlt pénteken elutasította a dj keresetét, arra hivatkozva, hogy nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy az énekesnő miatt rúgták ki a rádiótól. A pereskedés azonban ezzel még nem zárult le, Mueller ugyanis Swift anyjáról és menedzseréről, Frank Bellről, is azt állította, hogy szerepet játszottak abban, hogy elveszítse a munkáját, így most ezeket a vádakat is kivizsgálja a bíróság.

Az egész ügynek pedig nagyon fontos üzenete van.

Az énekesnő kezdetben diszkréten akarta kezelni a zaklatást, ezért nem jelezte a rendőrségen, hogy mit csinált vele a rádiós. Csak akkor kezdett el pereskedni, mikor a férfi beperelte. Ám a milliókkal ellentétben Swift egyetlen dollár, jelképes kártérítést követelt, és innentől kezdve úgy kezelte az ügyet, hogy az esetével segítsen más nőknek, akik szexuális zaklatás áldozatai lettek.

Azzal ugyanis, hogy beleállt egy ilyen perbe – amelyek esetében nem ritka, hogy áldozatot megalázzák, nem hisznek neki és őt hibáztatják a történtekért –, bátorítani akarja a nőket arra, hogy ne féljenek beszélni, arról hogy zaklatták őket, merjenek segítséget kérni, és tegyenek feljelentést a molesztáló ellen.

A szexuális erőszak megszüntetésére létrejött szövetség amerikai elnöke, Monika Johnson-Hostler szerint Swift kiállása kulturális megújulást hozhat, és teljesen megváltoztathatja azt, ahogyan a társadalom az áldozatokhoz viszonyul, és beszél róluk.

Ha hírességek elmelik fel a hangjukat a témával kapcsolatban, akkor közbeszéd tárgya lesz és nyíltan lehet róla beszélni. Ez pedig – remélhetőleg – ahhoz vezet, hogy kevesebb lesz az áldozathibáztatás és nagyobb teret kap az elszenvedők gyógyítása

– magyarázta a CNN-nek, majd azt is kiemelte, hogy miért olyan fontos, hogy Swift csak egy dollárra perelte be Muellert. Johnson-Hostler szerint ezzel az énekesnő arra világít rá, hogy nem csak az olyan tettek számítanak zaklatásnak, amikért valakit börtönbe lehet küldeni. A perrel Swift arra hívja fel a figyelmet, hogy annak, ahogy a rádiós vele viselkedett (és sok más zaklató teszi ezt átlagos nőkkel), teljességgel elfogadhatatlannak kéne lennie.

Az üzenet, amit az ügyével a fiataloknak közvetít, az, hogy a saját és egymás testét és terét tiszteletben kell tartani

– mondta Johnson-Hostler.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Taylor Swift szexuális zaklatási ügyének nagyon fontos üzenete van

Az énekesnő nemcsak maga miatt, hanem a rajongóiért is vállalja a kellemetlen procedúrát, amivel egy ilyen per jár.

7 · Aug 14, 2017 02:19pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments