Először szögezzük le a legfontosabbat:

a bántalmazás az, ha valaki szándékosan bánt testileg vagy lelkileg valakit.

Ilyen formában pedig szinte biztos, hogy nemcsak a címben említett két híresség szenvedett már el bántalmazást, hanem ön, a kollégái, a barátai, a családtagjai, sőt a cikket jegyző újságíró is. Ami pedig még nyomasztóbb, ha mélyen magunkba nézünk, be kell látnunk, hogy mi is voltunk már bántalmazók. Mindez persze nem ment fel senkit a felelősség alól, azért lényeges tisztában lennünk ezzel és szembenéznünk vele, mert ez az egyetlen módja annak, hogy tegyünk ellene.

A Bántalmazás Világnapja alkalmából (ami október másodikán van) a Cartoon Network 1200 szülő-gyerek párossal készített kutatást a témában, amiből kiderült, hogy a gyerekek kevéssé vannak tisztában azzal, hogy a bántalmazás nem csak a fizikai agressziót jelenti. 48 százalékuk mondta a verekedést arra kérdésre, hogy mi a bántalmazás. Ehhez képest azonban 43 százalékuk vallotta be, hogy volt már piszkálódás áldozata, 25 százalék pedig azt is elismerte, hogy csúfolt, sértegetett és direkt kiközösített más gyereket. Ráadásul mióta az internet és a közösségi oldalak világába születnek bele a gyerekek, a kiber bullying vált a bántalmazás egyik fő fajtájává, amivel a szülőknek és a gyerekeknek is fel kell venniük a harcot.

A Cartoon Network most Magyarországon az Új Nemzedék Központtal közösen indította el az „Aki ver, az nem haver” kampányt a bántalmazás ellen, és a tudatosabb internethasználatért. Ennek a kezdeményezésnek Tóth Gabi és Caramel a hazai nagykövetei, akik mindketten fel tudják idézni saját gyerekkori élményeiket, amikor bántalmazták őket. Az énekesnőt egy csapat lány terrorizálta kislányként, csak azért mert ő egy másik lakótelepen lakott.

Bármit megtettem volna, hogy ne kínozzanak tovább. Otthon nem mertem szólni. Ma már tudom, hogy segítséget kellett volna kérnem

– mondja Tóth Gabi.

Caramelnek is hasonló élménye volt, ő azt idézi fel, hogy az osztálytársai rendszeresen belekötöttek. „Egyikük különösen sokszor sokszor gúnyolt, csak azért mert más voltam”  emlékszik vissza az énekes.

Először nekünk kell jobb emberekké válnunk

Caramelt már inkább szülőként érinti a probléma. Az énekes kislánya, Szofi hároméves és óvodába jár, így természetes, hogy a szülei foglalkoznak azzal, hogyan védjék meg a piszkálódás ellen. Ha egyáltalán ez lehetséges. „Megvédeni ettől a gyerekeket nem lehet, megelőzni kell, és ez a felnőttek feladata azzal, hogy milyen mintát mutatnak. A legfontosabb, hogy arra neveljük a gyerekünket, hogy ő ne váljon bántalmazóvá, ennek a megtanítása pedig ott kezdődik, hogy a saját viselkedésünkre figyeljünk oda és változtassunk rajta. Észre kell venni, hogy reflexből sokszor agresszívan, bántalmazóként viselkedünk mi magunk is”  magyarázza az énekes, aki szerint ha védeni akarjuk a gyerekeinket, szembe kell nézünk saját magunkkal.

„Szeretünk egy picit szelektíven emlékezni a múltra, főleg arra emlékszünk, hogy minket bántottak, pedig álszentség lenne azt mondani, hogy mi nem tettünk ilyet. Hajlamosak vagyunk áldozatként beállítani magunkat, mintha mi soha nem piszkáltunk volna senkit pedig még mindig csináljuk.

Elég felmenni a Facebookra, és megnézni, hogy a felnőttek, hogyan mocskolják egymást, vagy káromkodnak a dugóban és közben abban reménykedünk, hogy a gyerekünk, majd nem fog ilyet csinálni.

És pont ez a baj: sokkal többet várunk el a gyerekeinktől, mint saját magunktól.

Tőlük azt várjuk el, hogy tökéletesek legyenek, ne bántsanak senkit, előzzék meg a bajokat, és merjenek segítséget kérni, miközben mi káromkodhatunk vezetés közben és elküldhetünk mindenkit habzó szájjal a francba Facebookon. Ha tényleg szeretnénk tenni a bántalmazás ellen, akkor először nekünk kell jobbnak lennünk a jelenlegi önmagunknál."

A félelem táplálja a trollokat

Tóth Gabival kicsit más irányból közelítettük meg a kérdést. Ő nagyon jól ismeri, milyen az, mikor az embert a kommentelők gátlástalanul támadják, ennek kezelésére pedig mostanra már ki is alakított egy módszert. „Azt próbálom alkalmazni, hogy a másikat jobb belátásra bírjam. Tehát nem azonnal tiltok le kommentelőt (persze van, akit igen), akin látom, hogy nyitottabb és esetleg formálható a véleménye, azt igyekszem megérteni, érdekel miért írt le bizonyos dolgokat, és a végén ezt megpróbáljuk együtt megérteni.

Ráadásul az is előfordul, ha valaki csúnyát ír az oldalamra, akkor a többi rajongóm elkezdi szétszedni. Én ilyen helyzetben megpróbálok közvetíteni köztük és valamiféle harmóniát fenntartani, hiszen én kezelem a saját oldalamat. Mivel emberek előtt állok, nagyon fontos, hogy a számítógépen keresztül is én foglalkozzam a közönségemmel és a problémákkal, amik megjelennek az oldalamon”  mondja az énekesnő, aki szerint a magabiztosság a legnagyobb fegyver a bántalmazók ellen.

Mindenkit a határozottságra bíztatok, arra hogy ne féljen. A piszkálódók, trollok megérzik a félelmet és ez táplálja őket. Az ilyenek ellen a legerősebb fegyverünk a magabiztosság és ezzel tudjuk megakadályozni, hogy bántalmazzanak minket.

Az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a saját értékeinket, abban higgyünk és erősítsük magunkban. Azt tanácsolom a fiataloknak, hogy találjanak magunknak hobbit, olyan dolgot, amiben úgy érzik, kimagaslóak, és abból gyűjtsenek erőt”  magyarázza Tóth Gabi, akivel arról is beszéltünk, hogy x-faktoros utódjának, Radics Giginek is jelenleg sok támadással kell szembenéznie a műsor miatt.

Mint kiderült az énekesnő szabadidejében nézi a tehetségkutatót, amivel nagyon meg van elégedve, sőt tartja a kapcsolatot a kollégákkal. „Giginek írtam, hogy bátran csajszi, merd felvállalni a véleményed! Hiszen sokan bántják amiatt, hogy fiatal és nincs elég tapasztalata, ami szerintem nem igaz. Ne felejtsük el, hogy  hozzám hasonlóan  ő is elég fiatalon kezdte. Persze nekem se volt könnyű, mikor 26 évesen beültem a mentorszékbe egy Alföldi Robi, Szikora Robi és Geszti Péter mellé, egyedüli nőként, ilyen korkülönbséggel. Az én nagy előnyöm akkor az volt, hogy ugyanazt végigcsináltam anno, mint a versenyzők, ahogy most Gigi is egykori megasztárosként ül a székben.”

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Tóth Gabit és Caramelt is bántalmazták gyerekként

A két celeb egy fontos kampány érdekében idézte fel gyerekkora kellemetlen élményeit.

0 · Oct 03, 2017 08:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments