Mihalik Enikő is levetkőzött már a fotósnak, illetve Palvin Barbara is pózolt már neki. Pedig Richardsonról lehet tudni, hogy nem éppen mindennapiak a munkamódszerei: egyesek szerint kicsit elmosta a határt a prostitúció és a modellkedés között az elég 18+-os, modellekkel készített fotóival. Ő a híres-hírhedt celebfotós, aki a legnagyobb cégekkel és legismertebb modellekkel dolgozik, de Hollywood botrányfotósát ugyanúgy felkérik, ha Obamát vagy Madonnát kell lefényképezni.

Már 2010-ben is téma volt, hogy Terry Richardson szexuálisan zaklatja a modelleket, de nem lett belőle semmi. 2014-ben volt egy újabb, nagyobb hullám, amikor egyre több modell állt elő a saját történetével, hogy a fotós szexre kényszerítette. Az elbeszélések szerint Richardson stábja teljesen hétköznapiként kezelte az olyan eseteket, amikor mondjuk egy fiatal, 19 éves modellt arra kért, hogy elégítse ki a kezével. Akkor úgy nézett ki a dolog, hogy ez tönkre is teheti a fotóst. De nem így lett.

Igaz, hogy azóta nincs hír Richardson szexuális zaklatásba, molesztálásba hajló fotózásairól, de a Weinstein-botrány miatt most minden eddiginél komolyabban veszi a divatszakma is a már megtörténteket. Lehet, hogy Terry Richardson korábban mindent tagadott, de a legnagyobb márkák, mint

a Valentino és a Bulgari, illetve a legismertebb divatmagazinokat, a GQ-t, a Vanity Fair-t, a Vogue-ot kiadó Condé Nast nem hajlandók a továbbiakban együtt dolgozni vele.

A kiszivárgott köremailt, amely miatt ez kiderült, James Woolhouse, a cég igazgatóhelyettese írta, feltehetőleg egy, a Sunday Timesban megjelent cikk miatt . A címzetteket arra kérte, nemcsak hogy új anyagok készítésére ne kérjék fel a fotóst, hanem a már meglévőket se publikálják, inkább helyettesítsék másokkal. A dolog fontosságát jelzi, hogy azonnal visszajelzést kért mindenkitől, amiben garanciát vállalnak arra, hogy ez így is lesz.

Richardson a Huffington Postban reagált a róla szóló állításokra, azt írta:

felnőtt nőkkel dolgoztam, a hozzájárulásukkal, úgy, hogy tisztában voltak a közös munkánk természetével, és, mint általában minden projektnél, itt is minden le volt papírozva. Sohasem ajánlottam munkát, vagy fenyegettem valakit annak hiányával azért, hogy olyasmire vegyem rá, amit ő maga nem akart. Mindenkire, akivel együttműködöm, úgy tekintek, mint szabad akarattal rendelkezőkre, akik ennek szellemében hozzák meg döntéseiket [...]

A Guardianben mindenesetre azóta újabb cikk jelent meg; ezt Jamie Peck modell írta, és hangot adott benne értetlenségének, mondván, ő már hét éve szólt, hogy Richardson szexre kényszeríti a modelljeit, ebből miért csak most lett baj? 

Hozzátette, annak idején sem az volt a célja, hogy tönkretegye Richardson karrierjét, csak rá akarta venni, hogy újraértékelje és megváltoztassa a viselkedését. És persze figyelmeztetni akarta a többi nőt, akik közül többön is látta, mennyire megviselte őket a fotóssal való munka.

(Guardian, Telegraph, Guardian)

Facebook Post Comment Embed placeholder.