Ezen a héten a heti trend nem lesz igazán heti – egy hirtelen ötlettel úgy döntöttünk, hogy ezúttal nem az elmúlt hét legemlékezetesebb ruhái közül válogatunk, hanem minden idők legemlékezetesebb ruhái közül. Mi egy jó jelzője annak, hogy egy ruha minden idők legemlékezetesebbjei közé tartozik?

Például az, hogy van egy saját, külön Wikipédia-oldala.

Szóval most ilyen ruhák közül válogattunk: ez a hat textilipari termék annyira híres, hogy belekerültek a történelembe. Mindegyik más okból lett ennyire emlékezetes – önnek melyik a kedvence? Az egyszerűség kedvéért a XX. és a korábbi századokat kiiktattuk, szóval csak 2000-ig mentünk vissza időben.

Jennifer Lopez, zöld Versace

Jennifer Lopez 2000-ben akkori pasijával, Puff Daddyvel ment el a Grammy-kiosztóra egy zöld Versace-ruhában. Nem ez volt az első alkalom, hogy valaki nyilvános eseményen viselte ezt a fazont, de Jennifer Lopez személyisége (és valljuk be, teste) kellett ahhoz, hogy akkora médiatornádó kerekedjen ebből a zöld klepetusból, hogy azt a mai napig megemlegeti a Wikipédia. Az is jól példázza ennek a ruhának a hatását, hogy egészen még idén is akadt valaki, aki leutánozta.

Björk, hattyúdressz

Björk 1993-tól kezdve viszonylagosan ismert volt alternatív popénekesnőként világszerte. Rajongóit nem igazán sokkolta a 2001-es hattyúruha, hiszen Björk korábban viselt már sokkal furábbakat, sőt, azóta még furább lett a külseje. Na de 2001-ben Björk az Oscar-kiosztóra ment el ebben az óvodai farsangi jelmezre emlékeztető ruhában, és nyilván sokan voltak olyanok, akik ekkor találkoztak vele először. Ez a ruha azért lett ennyire híres, mert annyira sokan kiakadtak rajta, kritizálták-parodizálták, így aztán odáig jutottunk, hogy saját Wikipédia-oldala lett, jó hosszú méghozzá.

Julia Roberts, fekete-fehér Valentino

Amint az a Julia Roberts fekete-fehér Valentino-estélyijéről szóló Wikipédia-oldal alján elhelyezett dobozból kiderül, összesen 14 olyan ruháról van külön szócikk, amit egy-egy Oscar-kiosztón viselt valaki 2000 óta. Ezek közül Björk mellé azért ezt a ruhát választottuk ki, mert még talán ez az, amire sokan emlékezhetnek, igaz, ez is pont 2001-ben volt, amikor a legtöbb figyelmet a hattyúdressz kapta. Remek ellenpontja ez a Valentino-ruha a vicces-látványos madárestélyinek, mert szimpla, elegáns, szinte inkább illik politikusfeleségnek, mint egy színművésznőnek. Dehát ebben nyert Oscart az egykori Pretty Woman, szóval mégiscsak emlékezetes ez az estélyi!

Rebecca Twigley, vörös estélyi

Rebecca Twigley-ről, be kell vallanom, én is akkor hallottam először, amikor 2004-ben Melbourne-ben viselt vörös ruhájáról először olvastam a Wikipédián. A fazon eléggé emlékeztet arra, ami Jennifer Lopeznek annyira bejött négy évvel korábban zöldben. Ez a leginkább csak Ausztráliában ismert nő egy modell, aki akkor még csak járt Chris Judd futballistával (azóta össze is házasodtak). Judd egy kitüntetést ment átvenni, de az eseményről a tudósítások inkább csak a nője ruháját emlegették. A ruha Wikipédia-oldalára már csak azért is érdemes átkattintani, mert ott jobb fotó van róla, mint amiket a mi képarchívumunk tartalmaz.

Lady Gaga, húsdressz

2010-ben volt Lady Gaga legendás húsdressze az akkori MTV Video Music Awardson. Az énekesnőnek ez volt a harmadik szerelése aznap estére, a tervező bizonyos Franc Fernandez volt, de az ötlet Lady Gaga akkori stylistjától, Nicola Formichettitől származott. Lady Gaga ekkor volt karrierje csúcsán, éppen a Bad Romance című számért vehette át az év klipje kitüntetést – tetőtől talpig húsban. A ruha Wikipédia-oldala megemlíti, hogy a díjkiosztó után az énekesnő még a húsdresszt viselve szerepelt Ellen Degeneres talkshow-jában is. Degeneres vegán, úgyhogy ő az elsők között háborodhatott fel azon, hogy Lady Gaga húsba öltözik, később rengetegen elítélték az énekesnőt emiatt.

Katalin hercegné, menyasszonyi ruha

Lady Diana esküvői ruhájának is külön Wikipédia-oldala van, de ebbe az összeállításba inkább Katalin hercegnőt szerkesztettük bele, mégiscsak időben jóval közelebb van hozzánk a 2011-es rojálvedding, aminek akkoriban a Velvet külön blogot is szentelt. A Vilmos kérte kicsit megrozzant azóta, de még mindig elérhető és élvezhető, ha valaki nosztalgiázni szeretne.

Önnek melyik a kedvence?

Szóval Kate Middleton Sarah Burton tervezőnő agyondicsért ruháját viselte, amikor Kate Middlentonból Katalin hercegné lett belőle. Néhány random adat, ami a harmadik évezred leghíresebb menyasszonyi ruhájának Wikipédia-oldalán található: az uszály 270 centi hosszú, 58 gomb van a ruha hátulján és állítólag 250 ezer fontba (kb. 89 millió forintba) került, bár ez utóbbit vitatják. Mellesleg annak a ruhának is külön Wikipédia-oldala van, amit a későbbi hercegné akkor viselt, amikor Vilmossal bejelentették, hogy eljegyezték egymást. Hát, fel van adva a lecke Meghan Markle-nak – de önnek is!

Kérjük, válasszon kedvencet a hat közül! Ön szerint melyik az a ruha, amelyik tényleg megérdemli, hogy külön szócikk legyen belőle a Wikipédián?

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
6 ruha, aminek saját, külön Wikipédia-oldala van

2000 óta ezek voltak a legemlékezetesebb alkalmi ruhák az enciklopédia szerkesztői szerint. Ön mindre emlékszik? Melyik a kedvence?

8 · Dec 03, 2017 12:56pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments