Az Anything című film május 11-én kerül a mozikba az USA-ban, a két főszereplő John Carroll Lynch és Matt Bomer, előbbi egy idősödő, megözvegyült férfit alakít, utóbbi egy transznemű szexmunkást, és a film kettejük barátságáról-kapcsolatáról szól (de benne van Maura Tierney, azaz Abbey is a Vészhelyzetből). A film trélerjét például itt lehet megnézni, gyűlnek is már alatta a gyűlölködő-fanyalgó kommentek:

Mindenki csak saját magát alakíthassa!

Hollywood, mit lehet ezen nem érteni? Ha az egyik szereplő transznemű nő, akkor őt egy transznemű nőnek kell játszania!

Hollywood gyűlöli a transzneműeket!

Ilyen kommentek gyülekeznek a Youtube-on a tréler alatt, és úgy néz ki, a közönség ellenséges hozzáállása miatt nem sok esélye van a sikerre ennek a filmnek, merthogy a közönség nem fogadja el a nem transznemű Matt Bomert egy transznemű nő szerepében.

Odáig érthető a felháborodás, hogy a világ sokkal színesebb és sokszínűbb, mint amit Hollywood megmutat belőle, és tényleg tök jó lenne, ha nem lenne hatalmas előnye a fehér, heteró férfiaknak mindenki mással szemben: több esélyt kapnak, többet keresnek, ráadásul vissza is élnek a pozíciójukkal. Rengeteget hallottuk ezt az utóbbi időben, és úgy néz ki, lassanként halad is előre a világ ezen a téren.

De vajon előreviszi-e ezt a folyamatot, ha a társadalmi igazságosság önjelölt harcosai megpróbálnak minden olyan filmnek keresztbe tenni, amiben valaki nem pont ugyanazt a szerepet játssza, mint amilyen egyébként is az életben? Feltehetőleg nem. Ha a fenti kommentekben kifejeződő közhangulat eléri a célját, akkor pedig pontosan ez lesz: egyrészt a transzneműeket csak transzneműek alakíthatják, de másrészt viszont a transzneműek csak transzneműeket alakíthatnak. Tényleg ez lenne az ideális? Szerintem ha én transznemű lennék és színész, nem arra vágynék, hogy csak transznemű szerepeket alakíthassak, hanem arra, hogy bármilyen női/férfi szerepet eljátszhassak. Ezeknek a kétségkívül jószándékú háborgóknak a beszólásai a transzneműek ügyét rövid távon esetleg segítik, de hosszú távon biztosan hátráltatják. (Belekeverjük még az etnikai hozzátartozás kérdését is? Nem, inkább ne keverjük bele, pedig az is hasonló.)

Fanyalgás helyett ezt ajánljuk

Szerencsére azért van már Hollywoodban is, aki előrébb tart ezeknél a kommentelőknél. Ryan Murphy például az American Horror Story legutóbbi évadába (is) bevette Chaz Bonót, aki természetesen férfit játszott és a sztorinak semmi köze nem volt a transzneműséghez.

Még forradalmibb a David Fincher nevével fémjelzett Mindhunter című sorozat a Netflixen, aminek a főszereplője Jonathan Groff, aki (Matt Bomerhez hasonlóan) nyíltan meleg. A melegek érdekeit védők sokszor panaszkodnak arra, hogy a meleg férfiakat az Oscar-díjas filmekben miért játsszák mindig heteró férfiak (Capote, Milk, Holdfény, Szólíts a neveden, hogy csak néhány példát mondjunk), de ha az a cél, hogy egy meleg színész bármilyen szerepet eljátszhasson, akkor nem ezeket a filmeket kéne támadni, hanem az olyan alkotások népszerűségét kéne erősíteni, mint például a Mindhunter. A Mindhunter ugyanis egyrészt lebilincselően érdekes, másrészt Groff hatalmasat alakít benne, harmadrészt pedig a sztorinak az égvilágon semmi köze nincs a homoszexualitáshoz. Sőt, Groff teljesen heteró karaktere végigcsajozza az egész sorozatot, ami gyakorlatilag példa nélküli Hollywoodban egy nyíltan meleg színésztől.

Szóval talán nem még tovább kéne szűkíteni a színészek/filmkészítők mozgásterét a fanyalgással meg bojkottálás-fenyegetésekkel, hanem felemelni azokat az alkotókat, akik azért tesznek, hogy tényleg mindenkinek egyenlő esélyei legyenek. Ne a kisebbséghez tartozás vagy nem tartozás döntsön a szereposztáskor egyik szerepnél sem, hanem az, hogy ki milyen alakítást nyújt – ez milyen ötlet?

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Most Matt Bomer transznemű-alakítására vannak kiakadva az egyenjogúság harcosai

Az Anything című film sorsa, úgy tűnik, már a bemutató előtt meg van pecsételve. A filmet lehúzó önjelölt igazságosztók azonban valószínűleg többet ártanak, mint használnak.

0 · Apr 30, 2018 03:36pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments