A Paper Magazine nevű kiadványnak adott interjút Emily Ratajkowski, aki modellkarrierjéről a leghíresebb, de például fürdőruhát is tervez, illetve színésznőként is szerepelt most már egy sor filmben. Mint korábban már annyiszor, most is megkérdezték Ratajkowskit arról, hogy feministának tarthatja-e magát akkor, ha abból él, hogy a testét mutogatja az Instagramon, ezzel kiszolgálva a férfiak vizuális igényeit. Alább nézzük a kapcsolódó magazincímlapot, az alatt pedig Ratajkowski újabb válaszát pár további feminista kép kíséretében!

PAPER by @iblamejordan ❤️ @papermagazine

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

(Igen, a magazinnak a fotókat az eddig rebellis modellként ismert Jordan Barrett készítette.)

Úgy érzem, hogy én határozom meg a rólam szóló narratívát

– mondja Ratajkowski ebben az interjúban, ami alatt azt kell érteni, hogy feminista nőként azt csinál, amit akar, és nincs a férfiaknak alárendelve. Ha fürdőruhatervezéshez és -marketingeléshez támad kedve, akkor például azt csinálja. És hát az élet valamiért elég gyakran alakul úgy, hogy Emily Ratajkowskinak valami olyasmihez támad kedve, aminek a része a nyilvános vetkőzés.

LA I ❤️ you

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

Még egy idézet Ratajkowskitól a feminizmus és a folyamatos vetkőzés összefüggéséről:

Szerintem nevetséges az az egész elgondolás, hogy csak azért, mert a test, amit kaptam, belepasszol valami patriarchális elképzelésbe, szégyellnem vagy takargatnom kéne azt. Úgy érzem, hogy megerősít engem, ha ünneplem és megosztom a szexualitásomat. Szerintem szép a testem és egy csomó különböző test is szép.

És akkor most lefordítjuk azt is, hogy mire gondolhatott a költő: nem ért egyet azzal, hogy azért ne lenne szabad levetkőznie, mert a meztelen képeire rágerjednek a férfiak. Ezt Emily Ratajkowski nem mondja, de a szégyellés-takargatás és az ő Instagramja között azért még elképzelhető pár árnyalat, csak persze komplikálná a beszélgetést, ha ezt a tényt is figyelembe vennénk. És hát tényleg rengeteg típusú test lehet szép, de azért Emily Ratajkowski Instagramján a többi típust ne keressük.

Helmet? Y/N

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

És a végére egy bölcs döntés Emily Ratajkowskitól: ha egy szónak nincs tisztában a jelentésével, akkor inkább nem használja.

Az aktivizmus egy igazán fura szó. A közösségi média aktivizmus? Nem szoktam ezt a szót használni, mert nem igazán tudom, hogy mit jelent. Feministaként gondolok magamra, és azok az ügyek, amik a leginkább foglalkoztatnak, társadalmi problémák.

Hát ilyeneket nyilatkozik Emily Ratajkowski.

Fresh out

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on