Majdnem egy hónapja már, hogy Fülöp herceg egy vele szembe jövő autónak csapódott a Land Roverével. A kocsiban két nő és egy kilenc hónapos baba tartózkodott, nekik nem esett komolyabb bajuk, bár az egyik felnőttnek, bizonyos Emma Fairweathernek eltört a karja, miután az autójuk az árokba borult. Fülöp herceg arra hivatkozott akkor, hogy az erős napsütés vakította el, ezért alakult ilyen szerencsétlenül a helyzet, később a történtek miatt bocsánatkérő levelet is írt a nőnek, aki ettől kellőképp meghatódott. 

Az eset óta azonban sokan azzal vádolják a herceget, hogy a maga 97 évével túlságosan idős ahhoz, hogy autót vezessen, mondván, aligha működnek ugyanúgy a reflexei, ahogy annak idején, így az sem biztos, hogy képes olyan rövid idő alatt cselekedni, ahogy azt a . Nos, a herceg nem állítja, hogy bárkinek is igaza lenne ebben, mégis egy igen határozott lépésre szánta el magát:

ÚGY DÖNTÖTT, VÉGLEG LEMOND ARRÓL, HOGY EGYEDÜL AUTÓT VEZESSEN. 

A Buckhingam-palota a USA Today-nek azt nyilatkozta, hogy alapos megfontolás után, önként határozott így. Azért feltételezhető, hogy a balesetnek és a negatív véleményeknek valamennyi köze csak lehet a dologhoz.