Voltak már előjelei annak, hogy Lady Gaga olyan jól tolja az oscaros fellépéseket, mint senki más, de ami most a Shallow-val történt, olyan még nem volt. Ön hányszor látta eddig a videót, amin Lady Gaga és Bradley Cooper a díjkiosztón előadja élőben a Csillag születik slágerét, a Shallow-t? Mert precedens nélküli, hogy a dal újra milyen népszerű lett ennek az előadásnak a kapcsán.

A Shallow tavaly ősszel jelent meg és lett nagy sláger. A világon két mérvadó slágerlista van: az amerikai és a brit. Az előbbin a Csillag születik dala a 4. helyig jutott, az utóbbit vezetni is tudta, aztán jött Ariana Grande és úgy tűnt, hogy a nagyközönség továbblapozott Lady Gagától. Csakhogy a fenti fellépés annyira jól sikerült, hogy a közönség újra rákapott a Shallow-ra, annyira, hogy az Oscar-gála után az megint elindult felfelé a slágerlistákon. A briteknél ugyan csak a 11. helyig tudott visszakapaszkodni, de a hivatalos amerikai slágerlistán, a Billboard népszerűségi listáján most első lett a Shallow, részben pont azért, mert a fenti videót ennyire sokan nézték meg, és most már a Youtube-os nézettség is beleszámít a slágerlistás helyezésekbe.

Ez több szempontból figyelemre méltó,

nem csak azért, mert Lady Gaga 8 évvel legutolsó No1-ja (a Born This Way) után tudott megint hazája legnépszerűbb dalának előadója lenni, és így az énekesnő már 4 No1 dal birtokosának tudhatja magát.

Hanem az is érdekes ebben a sztoriban, hogy az Oscaron legjobb betétdalnak választott számok általában nem aratnak olyan zajos sikert a nagyközönség körében, hogy azok népszerűsége a slágerlistákat különösebben felforgatná. Eddig mindössze négyszer fordult elő az Oscarok és a Billboard teljes történetében, hogy No1 sláger kapja a legjobb betétdalnak járó díjat a filmakadémiától. A legutóbbi ilyen alkalom 2002-ben volt, amikor Eminemet kitüntették a Lose Yourself című számért az 8 Mile című filmből, viszont fontos különbség, hogy ez a dal amikor új volt, akkor került fel a népszerűségi listák csúcsára, és csak hónapokkal később kapta meg az Oscart, amelynek a dal további pályafutására már nem volt sok kihatása.

A Shallow előtt még csak egyszer volt olyan, hogy egy dal azután váljon No1 slágerré, hogy megkapja az Oscart: A Poszeidón katasztrófa című filmből a The Morning After, Maureen McGovern előadásában, 1972-ben. Csakhogy ennek a 47 éves dalnak az Oscar-gála után még négy hónapra volt szüksége, hogy a népszerűségi lista csúcsára érjen, miközben Lady Gaga és Bradley Cooper rögtön a következő héten az élre kerültek – ennyivel gyorsabban reagál manapság a közönség és a zeneipar.

Ezeket az adatokat a Slate-nél találtuk a Shallow-ról, ahol még egy csomó érdekességet gyűjtöttek össze erről a dalról.