A Queer Eye for the Straight Guy című reality 2003-ban indult nagy sikerrel, aztán néhány év és társműsor után megszűnt, aztán nemrég a Netflix felélesztette Queer Eye címen, új sztárokkal. Az átalakítós realityben öt szakértő szerepel, közülük a legkülönlegesebb a hajra-arcápolásra szakosodott Jonathan Van Ness, akiről ebben a posztban emlékeztünk meg a nyáron.

Extravagáns ízlése mellett Van Ness a humoráról is ismert, a Trónok harca című sorozatot például végigkísérte Gay of Thrones című paródiavideóival a Youtube-on a Funny or Die csatornán. Most a New York Timesnak nyilatkozott hamarosan megjelenő, Over the Top című önéletrajzi könyve kapcsán, és az interjúból kiderül, hogy Van Ness élete korántsem volt mindig olyan vidám, mint ahogy az médiaszerepléseiből következne. A híresség közzétette, hogy gyerekkorában szexuálisan zaklatta egy idősebb fiú, hogy később kábítószerfüggő volt, és hogy 25 éves kora óta HIV-pozitív.

Jonathan Van Ness egy kisvárosban nőtt fel, és bár szülei nagyon elfogadóak voltak vele, tágabb környezete kevésbé volt az, így az átlagostól eltérő külseje miatt, és mert egyáltalán nem illett bele a fiúk számára előírt szerepbe, sok bántás érte. A legsúlyosabb trauma az volt, amikor egy idősebb fiú, akivel egy templomba jártak, szexuálisan zaklatta.

A most 32 éves híresség tizenévesként és fiatal felnőttként idősebb férfiakkal szexelt, és nemcsak szex-, hanem drogfüggő is lett, többek között metamfetamint használt, ami miatt kétszer járta meg az elvonót. Végül 25 évesen influenzaszerű tünetei voltak, ami talán gyanús lehetett neki, hiszen a HIV-vírus megszerzésének első jele lehet, hogy az emberre a semmiből rájön egy influenzára emlékeztető betegség, ami aztán gyorsan magától el is múlik. Rosszulléte másnapján Van Ness elment egy klinikára, ahol tesztelték, és a félelme beigazolódott: valóban HIV-pozitív.

Van Ness ezután határozta el, hogy megváltoztatja az életét, és azóta sikerült megszabadulnia a függőségeitől, igaz, alkoholt és marihuánát továbbra is fogyaszt, de mértékkel. Amikor tavaly év elején a Queer Eye miatt nemzetközi hírnévre tett szert, úgy döntött, hogy HIV-státuszáról nem fog beszélni, de mostanra elérkezettnek látta az időt. Van Ness nyilatkozatának értékeléséhez jól jön, ha az ember tisztában van vele, hogy mit jelent manapság a gyakorlatban HIV-vírussal élni. Pontosan erről készítettem egy interjút egy évvel ezelőtt egy magyar, HIV-pozitív fiatalemberrel, ha többet szeretne tudni, kattintson ide!