Október 11-én jelenik meg Návai Anikó Mr. Hollywood / Mr. Hungary című könyve, melyben Andy Vajna életét dolgozza fel, méghozzá úgy, hogy interjút kért a filmmágnáshoz közeli személyektől, mint például Arnold Schwarzeneggertől, Sylvester Stallone-től, Antonio Banderastól és Vajna Tímeától. Az Amerikában élő újságírónővel Andy Vajna életének eddig kevésbé ismert részéről beszéltünk.

Mikor találkoztál először Andy Vajnával?

1984-ben kerestem fel, a második Rambo-filmje miatt. A Beverly Hillsre néző irodája két kicsi szobából állt, az egyiknek, ahol a titkárnője ült, még ablaka sem volt. Nem volt hajlandó megszólalni magyarul, egy kukkot sem. Azt mondta: I don't speak Hungarian. Nem értettem, egy Vajna András nevű illető miért ne tudna magyarul?

Milyennek láttad ekkor?

Nagyképűnek. Nagyon nagyképűnek. Aztán a kérdéseimnek köszönhetően valahogy úgy alakult a beszélgetés, hogy meg tudtam puhítani. Annyira, hogy megnyílt nekem. Szivarozott, rám sem nézett, miközben beszélgettünk, majd egyszer csak azt mondta: valamelyik nap gyere át hozzánk vacsorázni a férjeddel. Jane-nel, a titkárnővel beszéld meg, mikor jó.

Elmentetek?

Úgy főzött, hogy azt el sem tudod képzelni! Az a könnyedség, a szájában végig ott lógott a szivar. Olyan kajákat csinált, hogy az agyad eldobod tőle. Kacsacomb, báránycomb, káposztás cvekedli, amit csak akarsz.

Szerinted mi az, amit az emberek többsége nem tudhat róla?

Sportolt. Azt hiszem, tornázott, teniszezett és síelt is. Aztán egy sportbalesete miatt abba kellett hagynia a sportolást, és fodrász lett. Az apja miatt beiratkozott az egyetemre, de otthagyta, és elment Beverly Hillsbe dolgozni. Ott ismerkedett meg Jon Peterszel, akiből később a Sony Pictures elnöke lett. Nagyon kreatív ember volt, fotózott, amihez nyúlt, arannyá vált, volt paróka- és farmerbiznisze is.

Január 20-án halt meg Andy Vajna, februárban kezdted el írni a könyved, ami 2 hónapra rá már kész is volt. Hogyan láttál neki a munkának?

Csináltam egy listát, hogy kik álltak hozzá közel, kiket kéne felhajtani, hogy megkérdezzem őket. Arnold Schwarzenegger volt az első, aki igent mondott, de mindenki tudott valami olyat mondani róla, ami meglepő volt.

A negatív megnyilvánulásokat is megírtad?

Minden ott van a könyvben. Nem negatívnak nevezném ezeket a részeket, inkább arról van szó, hogy az interjúalanyaim mást mondtak egy bizonyos dologról, mint ahogyan életében Andy Vajna nyilatkozott ugyanarról. Mario Kassar például úgy beszélt az Elemi ösztönről, mintha Andynek köze sem lett volna hozzá.

Mindenki készséggel válaszolt, akit felkerestél?

Volt, aki megüzente, hogy nincs mondanivalója. A legmeglepőbb Madonna volt, hiszen gyakorlatilag élete egyetlen jelentős szerepét köszönhette Andynek. (Az 1996-os Evita c. filmnek Madonna volt a főszereplője, amiért megnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Golden-Globe díjat – a szerk.)

Vajna Tímeával is beszélgettél. Milyennek láttad őt a férje halála után?

Timit sokkolta Andy halála, szerintem a mai napig. Olyan biztonsági hálót veszített el, amiben nagyon jól érezte magát, és ami tele volt szeretettel. Ez most nagyon hiányzik neki. Hirtelen kellett felnőnie, meg kellett értenie azt a nagyon szövevényes világot, gondolok itt például a pénzügyi vonatkozásokra is, amitől Andy megkímélte. Ezzel most neki meg kell birkóznia, ami nagyon nehéz. Nagyon szeretem őt, kicsit sem irigylem.

A közösségi oldalára kitett tartalmai is arról árulkodnak, hogy még nem sikerült feldolgoznia férje halálát.

És nem is fogja tudni. Kettejük között volt egy nagyon érdekes dinamika, ami szerepel is a könyvben. Az a lényeg, hogy aki azt gondolja, hogy Tímea aranyásó volt, és hideg fejjel ment bele a kapcsolatba, nagyot téved. Szeretetet és biztonságot keresett. Andynél megkapta.

Más magyar személyt is megkerestél a könyved miatt?

Andy volt barátnőjét, Csillát, akivel 13 évig volt együtt, élete legtermékenyebb korszakában.

Azt mondtad, amihez Andy Vajna nyúlt, sikeressé vált. Szerinted mi lehetett a titka?

Az elszántsága, a hihetetlen dörzsöltsége. Nagyon óvatos volt, nem bízott senkiben, még magában sem. Lehet, hogy nincs igazam, de szerintem komoly önbizalomhiánya is volt, amit néha a nem túl szimpatikus viselkedésével kompenzált. Kétségtelen, hogy nagyon jól tudta kezelni az embereket. „Zeitgeist-ember” volt, ami azt jelenti, hogy pontosan tudta, hogy mi történik itt és most, és meg tudta jósolni, mit hoz majd a jövő. A '80-as évek elején rengeteg képregény megfilmesítési jogát vette meg. Most ezt csinálja már vagy 10 éve a Marvel és a DC.

Hogyan változtatta meg őt a siker, ha egyáltalán megváltoztatta?

Ahogy mész fölfelé a csúcsra, annál magányosabb leszel. Andy egyre magányosabb lett.

Ezt a magányát enyhítette Vajna Tímea?

Pontosan. És Csilla, az előző barátnője, akivel az utolsó pillanatig jóban volt. Sőt, a két hölgy jól kijön egymással, soha egy percig nem volt féltékenység köztük.

Szerinted csodálói, vagy irigyei voltak inkább Andy Vajnának?

Mindkettő, és a kettő sokszor ugyanaz. A legtöbb magyar irigy. Azt kérdezik, hogy miért ő volt a csúcson, miért nem ők? Miért nem ők olyan sikeresek, mint Andy volt?

Amerikában vagy Magyarországon találta meg jobban a helyét?

Amerikát úgy hagyta ott, hogy nem kellett volna abbahagynia. Ki kellett volna hajtania magának egy filmstúdiót, annak az élén kellett volna befejeznie a karrierjét. Minden adott volt hozzá. Nem tudom, miért kellett hazajönnie Magyarországra.

Az interjúalanyaidat is megkérdezted erről?

Igen, és sokan arra tippelnek, hogy az Evitánál tört meg. Ez volt az a film, amivel megpróbálta megkísérteni a filmakadémiát, de nem sikerült, érhetetlen volt számára, miért zárták ki ezekből a körökből. Pedig az Evitával is előfutára volt a korának, 6 évre rá jött a Chicago, egy másik zenés film, ami több Oscart is kapott. Andy talán ekkor értette meg, hogy felbosszantotta a nagy hollywoodi stúdiókat, amiknek a tagsága teszi ki a filmakadémia jó részét. A stúdiósok azért orrolhattak meg rá, mert az ő kis apparátusával is hatalmas sikereket könyvelhetett el, viszonylag kevés tőkével óriási profitot termelt, rengeteg pénze volt.

Szerinted boldogan halt meg?

Nem.

Mi kellett volna a boldogságához?

Ha Andy válaszát akarod hallani, akkor sok pénz. Szokásom volt, hogy amikor elindultam Los Angelesből, megkérdeztem, mit hozzak neki. Mindig azt mondta, pénzt. Mondtam neki, hogy már annyi pénze van, hogy nem tud vele mit csinálni, de azt mondta, nem baj, pénzből sosem lehet elég.

Mi volt a célod a könyvvel?

Az, hogy megtudjam, ki is volt a barátom.

Meglett a válaszod?

Válaszokat találtam. A te kérdéseidet tettem fel én is magamnak, ezek vezettek el oda, amit találtam.

Szerinted a csodálói, vagy az irigyei fogják inkább kezükbe venni a könyved?

Kétféle közönsége lesz, remélem. Az egyik a privát részekre lesz kíváncsi, a másik meg a szakmaira. Remélem, mindkettőt kielégítem. Nem jó, vagy rossz szájízzel fogják letenni a könyvet, hanem remélem úgy, hogy megtudtak róla valamit, amit eddig nem ismertek belőle.