A Drakulics elvtárs sajtóvetítésekor Nagy Ervin után Borbély Alexandrát is elkaptuk egy rövid beszélgetésre, aki a főszereplő Nagy Zsolt barátnőjét alakítja a film elején. A Katona József Színház színésznőjével nemcsak a romantikus vígjátékról beszélgettünk, de azt is megtudtuk, melyik film volt rá az utóbbi időben a legnagyobb hatással, és miért izgul leginkább a Drakulics elvtárs megnézése előtt.

Alig lehetett felismerni a film előzetesében a hosszú sötétbarna parókád miatt. Így még nem is láthattunk.

Nem is volt még ilyen sötét a hajam, egy színésznőnek mindig nagyon izgalmas, amikor ennyire átváltozhat.

Főleg, hogy szerintem te a magánéletedben is szeretsz öltözködni, sminkelni.

Igen, de most vonatkoztassunk el attól, én hogyan szeretek kinézni a civil életben. Előadások előtt mindig belenézek a tükörbe, és akkor örülök, ha látom, hogy Borbély Alexandra már nincsen ott. Azt a karaktert látom csak, akit alakítanom kell. Aztán miután vége a munkának, a jelmezzel együtt leveszem a szerepet is.

Szereted azokat a szerepeket, amik kontrasztban állnak az egyéniségeddel?

Végül is igen. Azt gondolom, nagyon empatikusnak kell lenni ahhoz, hogy egy másik személyiséget hitelesen tudj megjeleníteni filmen, vagy színpadon. Fontos, hogy képes legyél együttérezni a karakterrel. Olyan ez, mint egy varázslat. Meg kell szüntetni magunkat, hogy átváltozzunk azzá a szereplővé, akit megformálunk. Nem villanhat ki a jelmez mögül a civil énünk, a néző nem mondhatja azt magában, hogy jé, ez a Borbély Alexandra! Egyik rendező barátom azt monda valamelyik alakításom után, hogy szerinte minden szerepben ott kell, hogy legyen a színész személyiségének lenyomata is, de én ezzel nem értek egyet. Nagyon jelentősnek tartom az új Joker-filmet, mert szerintem tökéletesen megmutatja, miről szól a színészi szakma.

Joaquin Phoenix miatt lettél nagy Joker-rajongó?

Igen, legfőképp miatta. Nem csupán egy kreatívan kidolgozott, technikás színjátszást látunk, hanem az egészben ott van a színész lelke is. Bár minden mozdulata nagyon tudatos, mégis látom a könnyedséget is bennük. Akkora hatással volt rám ez a film, hogy most mindenről erre asszociálok.

Melyik karaktered tért el legjobban a civil énedtől?

Amikor az első magyar sorozatgyilkosnőt alakítottam, Gothár Péter rendezésében, az Ahol a farkas is jó c. darabban. Egy gyilkossal természetesen nagyon nehéz közös pontokat találni magamban, úgyhogy ezt máshonnan kellett megközelíteni. A Testről és lélekről Máriájának megformálásakor azonban voltak olyan gyerekkori élményeim, melyeket párhuzamba tudtam állítani a karakterrel.

Szerintem minden kamasznak van egy olyan időszaka, amikor nagyon egyedül érzi magát.

Amikor azt hiszi, úgy látja, hogy nem értik meg, hogy nem elég szép, vagy amikor azon gondolkodik, vajon az apukája őt, vagy a testvérét szereti-e jobban.

A Drakulics elvtárs az 1970-es években játszódik, amikor te még nem is éltél. Hogyan tudtál ráhangolódni a korszellemre?

Ervin sokat mesélt, míg forgatta a filmet. Én a '80-as évek végén születtem, akkor még inkább a homokozóval voltam elfoglalva, de a lelkem legmélyén bennem is él valamilyen színes-szagos kép erről az időszakról. Tetszik, ahogy a '70-es és '80-as években kinéztek a nők. Azok a nagy hajak, a parókák, látszik, hogy mindenki nagyon adott a megjelenésére. Ebből a szempontból is izgalmas volt számomra ez a felkérés.

Láttad már a filmet?

Nem, a mai premierre tartogattam a kíváncsiságomat, hogy a családunkkal együtt nézhessük meg. Nem is magam miatt izgulok, hanem Ervinért. Nagyon drukkolok, hogy egy olyan oldalát lássák meg a nézők, amit eddig még nem, mert szerintem az a legfontosabb a színészek számára, hogy újra és újra megmutathassák, milyen sokoldalúak.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Borbély Alexandra: „Nem magam miatt izgulok, hanem Ervinért”

Exkluzív interjúnk a Drakulics elvtársban is szereplő színésznővel, akire a Joker című film akkora hatással volt, hogy most mindenről arra asszociál.

16 · Nov 04, 2019 10:35am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments