Sokaknak jelenti az esküvő azt a mérföldkövet az életben, amelynél mindennek tökéletesnek kell lennie, és amelynél minden nő szeretné hercegnőnek érezni magát. (Jelenleg a koronavírus miatti korlátozások ezt nagyban megnehezítik, de van, aki így is megoldja.) Ha ez nem is mindig van így, az elmúlt évtizedekben több valódi hercegnő/hercegné mesés esküvőjét is közvetítette a tévé, vagy mutatták be utólag. Íme hat rojálesküvő, amit bármikor át-vagy újraélhet – az egyik éppen ma két éve történt!

Grace Kelly és III. Rainier monacói herceg

Grace Kelly az '50-es évek ünnepelt (Oscar-díjas) színésznője volt, amikor pedig hírneve csúcsán, 1956. április 18-án hozzáment III. Rainier monacói herceghez a Szent Miklós katedrálisban, hát az világszenzációnak számított. Kelly megszólítása ezután Grácia hercegné lett. Menyasszonyi ruháját Helen Rose, szintén Oscar-díjas tervező készítette, tíz különálló elemből (további érdekességeket angolul itt olvashat róla), az értéke pedig mai árfolyamon nagyjából 61 ezer amerikai dollár lenne – azaz több mint 190 millió forint.

Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones

II. Erzsébet húga 1960. május 6-án kelt egybe Antony Armstrong-Jones fényképésszel a Westminsteri apátságban. Margit menyasszonyi ruháját ugyan a rojál történelem legegyszerűbb ruhájaként tartják számon, közel 30 méternyi szövet kellett az elkészítéséhez. A frigyből két gyermek született, azonban a szerelem nem tartott örökké. VIII. Henrik válássorozatai után Margit snowdoni grófné házassága futott zátonyra először. 1978-ban a pár kimondta a válást, ám ennek ellenére jó barátságot ápoltak a grófné 2002-ben bekövetkezett haláláig. Ha szívesen olvasna Margit életéről ennél jóval bővebben, és még izgalmasabb részleteket, erre tessék!

Diana hercegné és Károly herceg

Diana hercegné és Károly herceg esküvőjét az egyik legnagyszabásúbb eseményként tartják számon a brit történelemben. A Szent Pál-székesegyházban köttetett frigy közel több mint 15 milliárd magyar forintnyi fontba került. A walesi hercegné uszálya volt a leghosszabb a királyi családok esküvőinek történelmében, ugyanis hét és fél méteren át húzódott, és több, mint tízezer igazgyöngy díszítette. A ruhával kapcsolatban továbbá az is érdekes, hogy a tervezőknek 15 alkalommal kellett újraszabniuk, mert Diana rengeteget fogyott. A csípőmérete 73 centiről 58 centire változott, a ruhának pedig tökéletesen kellett illeszkednie. Emellett a sminkes arról számolt be, hogy a hercegnő véletlenül magára öntötte a kedvenc parfümjét, ami foltot hagyott a fehér anyagon, így kénytelen volt a kezével eltakarni azt. A menyegzőn egyébkén 27 torta volt, és a pár honosította meg az erkélycsók-hagyományt is, amikor először csókolták meg egymást az esküvő után a fotósok kedvéért a Buckingham-palotánál. Ahogyan viszont tudjuk, a házasság nem volt zökkenőmentes. A pár 1991-ben szakított, de csak 5 évvel később váltak el hivatalosan. A hercegnő 1997-ben autóbalesetben hunyt el, Károly herceg pedig 2005-ben feleségül vette Camilla Parker-Bowles-t, azóta Kamilla cornwalli hercegnét, akivel Dianát megcsalta.

Kate Middleton és Vilmos herceg

Vilmos hercegék menyegzője rekordot döntött, ami az élőben közvetített esküvők történelmét illeti. A Westminsteri apátságban tartott frigykötést közel kétmillióan nézték, de nem ez volt az esemény egyetlen érdekessége.  Csupán a virágok majdnem több mint 32 millió forintba kerültek. A hercegné csokrában volt néhány törökszegfű, amelyet angol nyelven Sweet Williamnek, azaz édes Vilmosnak hívnak. Az oltár felé vezető utat végig juharfák szegélyezték, amelyeket a ceremónia után Károly herceg walesi nyaralójának kertjében ültettek el. A vendéglista sem volt hétköznapi, ugyanis az eseményen megjelent például Victoria és David Beckham, David Furnish és Sir Elton John is, a sztárfellépő pedig Ellie Goulding volt az esküvő utáni fogadáson. További érdekesség, hogy Vilmos és Harry herceg öltözéke izzadásálló volt, Katalin hercegné pedig saját maga számára készítette el az esküvői sminket, miután leckéket vett egy sminkmestertől. A teljes esemény csaknem 11 milliárd forintba került. A lentebb látható videó borítóképe egyébként azért mókás, mert a bal alsó sarokban az egyik apró koszorúslány láthatóan nagyon unta már a felhajtást – ha pedig megnézik a fenti képet a párról, már a templomból kijövet is látszik, hogy túl hosszúnak tarthatta az esküvőt .

Meghan Markle és Harry herceg

Ugyan az egykori hercegi pár már nem él az uralkodói család kiváltságaival, azért az esküvőjüknek annak idején megadták a módját. A Szent György-kápolnában fogadtak egymásnak örök hűséget, éppen két évvel ezelőtt. A hercegné egy 1893-ból származó tiarát viselt, de az is érdekességnek számított, hogy a ruhája engedtette látni a vállát, amire korábban nem volt példa a rojálok történelmében. Meghan Markle fátyla sem volt rövid, de az igazi érdekessége az volt, hogy a ráhímzett virágok 53 nemzetközösségi országot szimbolizáltak. A csokrával hercege édesanyja előtt is tisztelgett, ugyanis főként nefelejcsből állt, ami Diana kedvence volt. A menyasszonyt eredetileg édesapja vezette volna oltárhoz, akivel akkoriban még jó kapcsolatot ápolt, ám Thomas Markle egészségügyi állapota közbeszólt, így mostani apósa, Károly herceg ugrott be helyette. Amellett, hogy a püspök egy iPadről olvasta fel a beszédét, még az is említést érdemel, hogy Harry herceg két volt barátnőjét, Chelsy Davy üzletasszonyt és Cressida Bonas színésznőt is meghívta a ceremóniára, ami nem mellesleg 14,5 millió forint ellenében lehetett ilyen nagyszabású.

Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank

A brit uralkodóház legutóbbi egybekelői Eugénia yorki hercegné és Jack Brooksbank voltak. A pár a windsori Szent György-kápolnában kötötte össze életét 2018 októberében. Ismert vendégekből itt sem volt hiány, tiszteletét tette ugyanis Cara Delevingne, Naomi Campbell, James Blunt, Demi Moore valamint Kate Moss is, a zenéről pedig Robbie Williams gondoskodott. Eugéniáék tortája sem volt hétköznapi, ugyanis az őszi falevelekkel díszített sütemény ötemeletes volt. A teljes ceremónia átszámítva nagyjából 13 milliárd forint ellenében valósult meg.

A soron következő nagyszabású esemény egyébként Beatrix hercegnő esküvője lett volna, amelyet május 29-én terveztek megtartani azonban a járványhelyzet miatt a pár áprilisban hivatalosan is lemondta a dátumot. Többek között ezért is reméljük, hogy a helyzet hamarosan javulásnak indul, és Erzsébet királynő 31 éves unokája is megkaphatja hőn áhított menyegzőjét.