A magyar influenszerek általában kerülik az interneten drámázást, de persze itthon is volt rá példa, hogy két Youtuber egymásnak esett a videómegosztón. Az amerikai beauty-közösségben az ilyesmi kvázi mindennapos, időről-időre jelennek meg leleplezős videók, amelyben egyik guru rántja le a leplet a másikról. Tavaly a Velveten is olvashatott Tati Westbrook és James Charles érzelmekkel teli összezördüléséről, ami most bár közvetetten, de újra előkerült.

Újabban egy Shane Dawson nevű Youtuber van az eseményekközéppontjában.A 31 éves kaliforniai férfi 15 éve gyárt videókat, a napokban pedig kínos dolgok kerültek elő:  Dawson karrierje során olyan dolgokkal viccelt, amikkel még privátban sem ildomos, az interneten pedig szinte kész öngyilkosság. Többször tett mókásnak szánt rasszista megjegyzéseket, viccet csinált egy fekete lány halálából, nemrégiben pedig egy olyan podcast is előkerült, amin arról beszél, hogy mennyire szexinek talált egy hatévest, és nem érti, mi a baj azzal, ha valaki gyermekpornóra keres rá az interneten.

Hat éves volt a lány, és azt mondta, 125 ezer követője van, tehát majdnem annyi, mint nekem. (...) Elküldte az Instagramját, és nem tudom mondhatok-e ilyet, de szexi volt

A kijelentés után a műsorvezető nem meglepő módon kiakadt a Youtuberre, és megkérte, hogy ne beszéljenek ilyesmiről, mert a végén még rájuk hívják a rendőröket. Dawsont erre tovább kontrázott.

Itt a magyarázatom a pedofíliára. Azt gondolom, hogy az embereknek vannak fétisei, például a lábfétis, meg ilyesmik. Mindenkinek vannak ilyen dolgai. Szóval nem értem, hogy miért van az, hogy ha valaki rákeres például meztelen babákra, akkor letartóztatják. Én is beírtam már a Google-ba, hogy meztelen babák, és szexinek találtam

– hangzik el a podcastben, ami Shane Dawson állítása szerint egy manipulált felvétel, és valójában nem az említett kontextusban beszélt a gyerekekről.

Akár valódi, akár hamis hangsávról beszélünk, ezzel egy időben egy másik elég gyanús felvétel is napvilágra került a Youtuberről. Egészen konkrétan egy videó, amin Willow Smith gyerekkori képe előtt állva maszturbálást imitál.

A felvételre Jada Pinkett Smith és Jaden Smith is reagált. Willow Smith édesanyja nem kíváncsi Dawson kifogásaira, a testvére pedig jelezte, hogy ezzel nagyon kihúzta nála a gyufát.

Shane Dawson, undorodom tőled. Egy 11 éves lányt szexualizálsz, aki nem mellesleg az én húgom. Ez a lehető legtávolabb van mindentől, ami vicces, és a legkevésbé sincs rendben

– írja Will Smith fia.

Az eset után Dawson készített egy 20 perces videót, amiben a címe szerint felelősséget vállal a tetteiért. A Youtuber elnézést kért, amiért rasszista módon viccelődött, és ezzel a fiatalabb nézői körében népszerűsítette ezt a szemléletet. A pedofíliára vonatkozó dolgokat nem ismerte el, állítása szerint a felvételeket manipulálták. A videóban többször is elmondja, hogy bocsánatot kér, de megérti, ha ezt valaki nem fogadja már el tőle.

Hát még?

Tegnap újabb bomba robbant a külföldi beauty-világban, Tati Westbrook ugyanis újabb leleplező videóval jelentkezett. A 38 éves amerikai Youtuber 40 perces videóban beszélt arról, hogyan manipulálta őt korábban Dawson és vele együtt Jeffree Star – miközben szinte folyamatosan zokogott.

Westbrook az elmondása szerint nagyon megbánta, hogy egy évvel ezelőtt rossz színben tüntette fel az akkor 20 éves James Charles-t, utólag pedig a történtekért Jeffree Start és Shane Dawsont tartja felelősnek, akik csupa rossz dolgot mondtak neki a fiúról. Szerinte azért tették mindezt, mert Charles népszerűsége ebbe az időben rohamos sebességgel nőtt, a két férfi pedig meg akart szabadulni tőle, hogy a mindenki csak az ő novemberi együttműködésükkel foglalkozzon. Népszerű közös sorozatuk mellett ugyanis egy sminkpalettát is kihoztak, amit a velük együtt dolgozó márka azóta elérhetetlenné tett a webshopjában.

Tati Westrbook azt állítja, hogy amikor először találkozott Dawsonnal, rögtön megnyílt neki, és elárulta neki, hogy szexuális zaklatás áldozata volt, mire a férfi empátiájáról biztosította, majd arról kezdett beszélni, hogy James Charles egy szörnyeteg, aki maga is egy zaklató. A beauty-guru állítólag az ilyen megszólalások miatt döntött végül úgy, hogy leleplezi Charlest, amit azóta nagyon megbánt, és elmondása szerint már privátban is megbeszélt a fiatal influenszerrel.

A szóban forgó közel háromnegyed órás videóra Dawson Instagram-élőben reagált, ahol meglehetősen obszcén módon nyilatkozott Westbrookról, és azt állította, hogy minden szava hazugság, és nevetséges, ahogyan kamu-zokog.

A történet tehát most itt tart. Bár azt nem tudni, hogy valójában mi folyik a háttérben, és az elhangzottak közül mi igaz, mi nem, az nem kétséges, hogy a fentebb említett Youtuberek imádnak nyilvánosan drámázni, és azon sem lepődnénk meg, ha holnap egy sokadik személy is előállna, hogy ő bizony többet tud. A következő epizódból majd kiderül.