Az idén hetedjére megrendezett Miss Balatont rendhagyó keretek között tartják augusztus 19-én, de verseny helyett idén az utóbbi évek döntősei vonulnak végig a színpadon. A Miss Balatonról és szép lányokról Horváth Évával, a versenykoordinátorral beszélgettünk. Interjú.

A jelentkezők alapján hogyan alakultak a szépségtrendek, amióta először megrendeztétek a szépségversenyt?

Az utóbbi 20 évben a világversenyeken általában barna hajú lányok nyertek, hozzánk is többnyire ilyen típusú lányok jelentkeztek. Felhívást kellett készítenünk, hogy nehogy azt higgyék a szőke vagy rövid hajú lányok, hogy ők nem indulhatnak. Az utóbbi években már szőkék is jelentkeztek, nyertek is.

Miss Balaton versenykoordinátoraként nem veszel részt a zsűrizésben. Ettől függetlenül tudod, hogy milyen szempontok szerint elemzik a lányok megjelenését az előzsűritagok (Iszak Eszter, Dukai Regina)?

Alapvetően az összhatást nézik. Elcsépeltnek hangzik, de nem az, tényleg a kisugárzás a fontos, ami akkor van, ha testileg-lelkileg rendben van egy lány. Azért sem érdemes egy-egy részletben elveszni, mert a szépség teljesen szubjektív. Az évek alatt azt figyeltük meg a versenyeken, hogy a férfiak inkább a cicis, nagyobb popsijú lányokat részesítik előnyben, míg a nők inkább a vékonyabb versenyzőket. 

Ki tudjátok szúrni, ha egy lánynak nem természetes a kisugárzása?

Ezt nem lehet megjátszani. Ez nem csak egy szép mosolyról szól, persze az is része, hanem a magabiztosságról, elhivatottságról. Nem tudják elhitetni velünk, hogy testben és lélekben a topon vannak, ha ez a valóságban nincs így.

Iszak Eszter szerint a Kardashian-család formálta át legjobb a szépségideál fogalmát az utóbbi években. Szerinted ki az a személy, aki a legtöbbet változtatott a fogalom jelentésén?

Ashley Graham oversized modell óriási változást hozott a modellszakmában. Amikor én indultam szépségversenyeken, egy ilyen testalkatú nő biztosan nem nyerhetett volna, akkoriban nagyon kötött szabályoknak kellett megfelelni. Ashley Graham népszerűsége hatással volt több divattervezőre is, akik teltebb alkatú nőknek is elkezdtek ruhákat tervezni.

Hat Miss Balaton szépségversenyen vagy már túl, melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod?

Nagyon fontosnak tartjuk a felkészítést a versenyen, megtanítjuk őket, hogyan legyenek profik, válaszoljanak a kellemetlen kérdésekre. Amikor Bertók Fruzsi a kifutón volt, leesett a cipője. Ahelyett, hogy zavarba jött volna, egy laza, elegáns mozdulattal felvette a cipőjét a földről és a vállára tette, közben végig fülig ért a szája. Fantasztikus volt a viselkedése.

Volt olyan versenyző, akinek nagyon drukkoltál, de nem került be?

Igen, Szűcs Adriána. Rákkal küzdött, parókában, festett szemöldökkel versenyzett, de sajnos nem jutott be a döntőbe, díszvendégként hívtuk meg, pont az előtte lévő napon távolították el a mellét. Most is elérzékenyülök, amikor erről beszélek.

Szerinted hány éves korában legszebb egy nő?

Ez teljesen változó, de talán 27-30 éves kora között a legerősebb a nők kisugárzása, ilyenkor a legszebbek. Ebben az életszakaszukban már tapasztaltabbak, jobban tisztában vannak önmagukkal, képességeikkel, testileg-lelkileg sok nő számára ez egy nagyon jó időszak.

Tavaly azt nyilatkoztad nekünk, a modellszakmához elengedhetetlen bizonyos fokú exhibicionizmus. Tapasztalataid alapján a lányok többségének kevesebb vagy több van a kelleténél?

Hozzánk általában azok jelentkeznek, akik szeretik megmutatni magukat. A lányok többsége élvezi, ha megcsinálják a hajukat, szép ruhákat adnak rájuk, jó Insta-fotókat készítenek róluk.

Találkoztál olyan modelljelölttel, akinek a túlzott exhibicionizmusa okozta a vesztét?

Volt rá példa, hogy valaki túlzásba vitte a magamutogatást. Nem a szépségversenyen, hanem a modelliskolában történt, ahol tanítok. Megkértem a csoportomtól, hogy mutassák meg, milyen profi fotók készültek már róluk. Az egyik huszonéves lány odahozta a telefonját, nekem meg kikerekedett a szemem attól, amit láttam. Csupa aktképet mutatott magáról. Azonnal mondtam neki, hogy ezt felejtse el. A lány elmondta, hogy a fotós biztatta, hogy egyre több ruhát vegyen le, a végén már teljesen meztelenül állt a fényképezőgép elé. Naiv volt, azt hitte, ennyi még belefér, pedig nem: ha valaki így indul, nagyon nehezen tud visszajönni.