ByeAlex 2022-ben újra az X-Faktor egyik mentorszékébe ül. Az énekessel a műsor sajtótájékoztatóján többek között példamutatásról, és az előadóművészek önazonosságának fontosságáról is beszélgettem.

Hosszú évek óta erősíted az X-Faktor csapatát. Ebben az évben több változás is lesz: új mentorként érkezik Herceg Erika, emellett már nem az lesz a felállás, hogy egy mentorhoz egy adott kategória kerül, hanem bármelyik énekes vagy zenekar kerülhet bármelyik ítészhez. Mit szóltál az újításokhoz?

A szabályváltozás önmagában is egy hatalmas csavar, szerintem színesebb, és erősebb mezőny fog kialakulni, plusz konfliktust generál a mentortársaimmal. Az utóbbi egy-két évben hiányoztak a hevesebb szóváltások, persze kultúrált vitákra gondolok. Mindannyian érezzük, kik azok a versenyzők, akik jók, akiknek esélyük van arra, hogy kitörjenek. Ebben az évben biztosan lesz harc, de nem félek ezektől a helyzetektől, inkább várom őket.

Mindig ráérzel, kik azok, akiket imádni fog a közönség: ott van például Alee, azaz Balázs Alex, aki a tizedik, jubileumi X-Faktort nyerte, vagy a 2019-es győztes, Ruszó Tibi, vagy a mai napig slágerlistákat taposó Manuel. Kikérik még a véleményed a munkáik kapcsán?

Alee pont ma reggel írt. Manuel a barátom lett. A többi mentoráltammal, ha nem is minden nap, de tartjuk a kapcsolatot. Talán Ruszó Tibi az egyetlen, akivel nem beszélek. Nincs harag, de nem keressük egymást, egyszerűen nem vagyunk egy hullámhosszon.

2022-ben nem fáradt még el az X-Faktor, mint formátum? Van még létjogosultsága Magyarországon?

Te is tudod, hogy van. Egy kereskedelmi tévé amellett, hogy irányt és trendet mutat, olyan műsorokat gyárt, amiket néznek az emberek.

Magyarország legnézettebb tévéműsoráról beszélünk. A stáb minden évben kitalál valami újdonságot, ami extrábbá teszi a showt.

Az emberek kíváncsiak, szeretnék látni ugyan azt a „mesét”. Egy emberről, aki egy közülünk, aki bemegy az utcáról, és híres lesz.

Láthatjuk, hogyan lesz egy „átlag” emberéből a nép kedvence.

Pontosan. Annyit javítanék, hogy valójában nem átlagember, mert hamar kiderül, hogy van benne valami más, amitől kitűnik a tömegből.

Rengetegen követnek a közösségi felületeiden, a műsort milliók nézik. Adja magát a kérdés, hogy ha ennyien figyelnek, felmerül-e benned, hogy példát mutass a fiataloknak?

Ezen nem szoktam gondolkozni. Jobb is, mert lehet, hogy időnként rossz példát mutatok. Abban viszont jót, hogy ha valamiben hiszel és abban jó akarsz lenni, akkor amellett bármi történik is, ki kell, hogy állj.

A karriered nem lehet példa egy fiatal előadónak?

Biztos van olyan, aki utálja, vagy azt gondolja, hogy ez nem valódi. Ezt tanítom is azoknak a fiataloknak, akikkel foglalkozom, hogy bármilyen nehéz is, nem lehet, hogy mások mondják meg, hogy mit csinálj. Meg kell találnod a szimbiózist önmagad és a közösség között, de nem minden áron.

Hazudik, aki azt állítja, hogy nem kell megfelelned a közönségnek, hiszen ők azért jöttek el, hogy szórakoztasd őket, fizettek azért, hogy ott lehessenek.

Inkább azt mondanám, hogy előadóként törekedni kell arra, hogy a nagy megfelelésben ne pusztítsd el önmagad. Történjék bármi, önazonosnak kell maradnod a színpadon, és a való életben is.