Vonzóan karcsú alakja miatt máig sokan irigylik Sáfrány Emesét. Az Európa-bajnok légtornász közvetlenül azután sem takargatta a testét, hogy életet adott Nolennek: négy nappal szülés után közzétett képével sokakat megdöbbentett, hiszen akkorra már újra bombaformában volt. A légtornász szerint ugyanakkor nem szabad erőltetni a szülés előtti forma visszanyerését, főleg, hogy a baba születése után több mindennel szembe kell néznie az anyáknak, például a kialvatlansággal és a szoptatás kezdeti küzdelmeivel.

Emesével a Minden Gyermek Egyenlő Alapítvány gálaestjén beszélgettünk, ahol az életkezdéshez nélkülözhetetlen baba-mama kelengye csomagokkal támogatták a várandósan vagy újszülött gyermekkel magára hagyott édesanyákat.

A kisfiad, Nolen június 20-án lesz egy éves. Hogyan készülsz erre a különleges évfordulóra, az első szülinapra?

Nagy az izgalom, a készülődés, hiszen mégiscsak ez lesz Nolen első születésnapja. Fontosnak tartom, hogy megünnepeljük. Úgy tervezzük, hogy egy kerti partit tartunk, ahova a családtagokat és Nolen kis barátait is meghívjuk. Interaktív programot is szeretnék, arra gondoltam, hogy elhívok egy bohócot, akivel lehet énekelni, táncolgatni. Nolennel egyébként is szeretünk különböző eseményekre járni, múlt hétvégén például Halász Judit-koncerten voltunk, amit nagyon élvezett. Néha már énekelget a saját kis nyelvén és rugózik a lábaival. Nagyon szereti a zenét, otthon is sokat hallgatunk, úgyhogy egy hasonló programot biztos, hogy beiktatok a szülinapi programba. A vendégeket finomságokkal várom, és a kicsiknek is készítek mindenféle babaételt.

Az Instagram-történeteidben gyakran megosztod, hogy mi mindent készítesz a kisfiadnak. Erre sok követőd kíváncsi?

Igen, nagyon sok anyuka ír rám a receptekért. Szívesen segítek is nekik, hiszen tényleg nehéz kitalálni, hogy mit egyen a baba. Fontos, hogy változatos, egészséges ételeket adjunk a piciknek és hogy olyan alapanyagokból készítsük azokat, amelyeket megehetnek. Bizonyos ételeket például egy éves kor alatt nem szabad adni nekik. Ezekre mindig nagyon figyelek.

A terhességed, az anyaság előtt is nagyon sportosan, egészségesen éltél. A saját étrendedre mennyire figyelsz oda a baba mellett?

Az első és legfontosabb dolog, hogy nem fogyasztok cukrot és semmilyen gyorskaját. Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt eszem és kerülöm a feldolgozott élelmiszereket. Teljes értékű növényi étrendet követek, húst pedig egyáltalán nem eszem, mert nem esik jól. Próbálok egészségesen táplálkozni, de ezt semmiképp nem nevezném diétának. Egyáltalán nem sanyargatom magam, amit megkívánok, azt megeszem. Nyilván, egy idő után az jó a cukormentes életmódban, hogy nem is kívánja az ember. Ha ránézek, már nem is akarom megenni.

Szerinted elvárható egy kismamától, hogy szülés után gyorsan visszanyerje a régi alakját?

Ezt a szót semmiképp sem használnám, hogy elvárható. Semmit nem szabad elvárni egy anyukától. Minden anyuka más és mindenki máshogy éli meg az anyaságot. Az, hogy én például hamar visszanyertem az alakomat, nem annak köszönhető, hogy sanyargattam volna magam. Csak így adódott, erre nem görcsöltem rá. Nem szabad arra ösztönözni az anyákat, hogy ezen rágódjanak. Én elsősorban arra biztatnám a nőket, hogy az egészségükért tegyenek, ne a régi alakért küzdjenek. Ha egészségesen élnek, annak az lesz a következménye, hogy az alakjuk is csinos lesz. Az a fontos, hogy az anyuka egészséges, kiegyensúlyozott és boldog legyen, mert ezt a kisbaba is meghálálja.

Mi a helyzet a testmozgással?

A légtornához visszatértem egy ideje, de nem csinálom olyan intenzíven, mint korábban. Bevallom, arra még nem igazán érzem magamban az erőt és energiát. Ha megjön hozzá a kedvem, elvégzek néhány gyakorlatot, de most jobban ki tudok teljesedni például egy pilates edzésben. Egy rugós ellenállással dolgozó saját gépen szoktam edzeni heti egyszer, legfeljebb kétszer. Sokszor a baba mellett edzem, ő addig játszani szokott.

Az Instagramra posztolt képeidet mennyire szerkeszted meg?

Nem ítélem el, ha valaki megszerkeszti a képeit, mielőtt közzétenné azokat. Én is teszek a sajátjaimra effekteket, felhúzom rajtuk a színeket. Szerintem a mai Insta-világban sokkal jobban mutat a feed-en egy ilyen kép. Amikor azonban valaki teljesen megmásítja az arcát, az már úgy gondolom, önképzavar. A képekhez szerintem nyugodtan hozzányúlhatunk, de ha agyonretusáljuk magunkat, annak nagyon sok káros hatása lehet. Sokkal előremutatóbb, ha a saját külsőnket ápoljuk. Én például rendszeresen járok kozmetikushoz, nagyon szeretem, ha a hajam és a sminkem rendben van. Egy nőnek szüksége van ilyen dolgokra. Ezektől nőiesebbnek, vonzóbbnak érzem magam, pozitívan hat az önértékelésemre. Úgy gondolom, ha valaki ezeket kihagyja, ellenben szétretusálja a képeit, az egy nagyon rossz irány.

Alapvetően hogy éled meg az anyaságot?

Nagyon élvezem! A mostani időszak nagyon izgalmas, Nolen már megy és minden nap csinál valami újat. Már huncutkodik, csibészkedik is. Ugyanakkor elég ijesztő, hogy ilyen hamar elrepült egy év. Gyakran gondolok arra, hogy ha az első így elment, akkor mi lesz a későbbiekben? Egyszer csak azon kapom majd magam, hogy Nolen iskolás lett és elmegy kollégiumba. Sokszor amikor ránézek azt érzem, hogy már most olyan nagy fiú, de én később is a kisbabámként fogok rá tekinteni. Félek attól az érzéstől, hogy egyszer majd azt mondja nekem: »jaj anya, ne ölelgess!«. Pedig egy anya ilyen. Ha tehetem, éjjel-nappal szeretgetem.