Mindkét pénteki franciaországi túszejtés helyszínét megrohamozták a biztonsági erők kora este Párizsban és Dammartin-en-Goele-ben. Mindhárom túszejtő meghalt, foglyaik többsége kiszabadult. Először lövések és robbanások hallatszottak annál a telephelynél Párizstól nem messze, Dammartinben, ahova a Charlie Hebdo merénylői bevették magukat. A két fivér tüzelve jött ki, mire agyonlőtték őket. Az AFP úgy tudja, a tudtukun kívül az épületben lévő dolgozót sértetlenül kihozták. Két csendőr megsérült, egyikük súlyosan.

Robbanásokat és lövöldözést lehetett hallani a Porte de Vincennes-i másik túszejtés helyszínéről is. Rengeteg mentőautó érkezett mindkét helyre. Port de Vincennes-nél a túszejtő és négy túsz meghalt, négy ember súlyosan megsérült. Fontos megemlíteni, hogy a csütörtöki lövöldözéssel gyanúsított másik személy, Hayat Boumeddiene még mindig szökésben van.

Ez történt az ostromig

Egy kóser élelmiszerboltba is behatolt egy fegyveres és tíz túszt ejtett Porte de Vincennes-nél, Párizs keleti részén. A kapcsolódó lövöldözésben egy ember megsérült. A Le Monde bűnügyi forrásai biztosra veszik, hogy ketten meghaltak, a rendőrség tagadása ellenére is. Meg nem erősített hírek szerint az a Amédy Coulibaly nevű merénylő lehet ezért a felelős, aki egy nappal korábban megölt egy rendőrnőt – írja a Telegraph. Egy kép a helyszínről:

  

a főbb fejlemények

A Charlie Hebdo lap szerkesztőségében lövöldöző két férfit két napos hajtóvadászat után bekerítették nem messze a Charles de Gaulle reptértől. 

Közben egy párizsi kóser boltban túszul ejtettek embereket, meg nem erősített hírek szerint ketten meghaltak.

A két merénylő egy kis ipartelep egy nyomdacégének épületébe vette be magát, túszokat is ejtettek. A rendőség késő délután megostromolta az épületet.

A rendőrség hermetikusan lezárta a környéket, óriási erőket összpontosítottak. A merénylőkkel sikerült telefonos kapcsolatot létesíteni. Egy férfi kezet is fogott a terroristákkal, amikor üzleti ügy miatt a nyomdába érkezett reggel, a lezárások előtt.

A Figaro úgy tudja, hogy az is lehet, hogy két sérült van. Egy túszejtő ment be a boltba, legalább két fegyvere volt, a szemtanúk szerint az egyik egy Kalasnyikov. A boltban legalább öt túsz lehet, a közvetlen közelében két iskola is található. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, a helyszíni beszámolók szerint háborús hangulat van a környéken, annyi a tűzoltó, a mentő és a rendőr.

Az egyik szemtanú így írta le a történteket: „Az emberek a szokásos bevásárlásaikat végezték. Egy úriember belépett a boltba, puska volt a kezében, és elkezdett lövöldözni. Két másodperccel később kimenekültem a boltból. A lövések utána is folytatódtak. Arra gondoltam, hogy ha nem menekülök el, akkor ott halok meg" – mondta egy férfi, aki az utolsó pillanatban menekült ki a boltból, az Europe 1 rádiónak.

Óriásiak a dugók, mert lezárták a párizsi körgyűrű legalább egy részét. A Marais negyed zsidó üzleteit is bezárták. Közben az interneten arról spekulálnak, hogy a csütörtöki gyilkosság miatt a rendőrség két embert keres, az egyikük valószínűleg a délutáni túszejtő, és arról folyik a diskurzus, hogy vajon a másik keresett személy is valami akcióba akar-e lépni. Meg nem erősített források szerint a délutáni túszejtő azt mondta, addig nem engedi el a túszokat, amíg a délelőtti túszejtő társait szabadon nem engedik a rendőrök. (Ezalatt a Trocaderót is kiürítették átmenetileg egy hamis riadó miatt, később pedig a Nagy Zsinagógát is.)

találkozott a túszejtő sarkozyval?

Amedi Coulibaly 2009-ben a Coca Cola képzési programjában vett részt, ahol lehetősége nyílt arra, hogy találkozzon az akkori francia elnökkel, Nicolas Sarkozyval. Most kezdett el keringeni az interneten a Le Parisien 2009-es cikke, amiben Coulibaly arról beszél, hogy várja a találkozót az elnökkel, mert lehet őt szeretni, vagy nem szeretni, mégiscsak ő az ország elnöke. Bizakodó volt, különösen örült volnaannak, ha ez a találkozás segít neki munkát találni. A rokonai azt mondták neki, hogy szerezzen sok fényképet és autogramot. Arról nincsenek információk, hogy a találkozó létrejött-e, a 2009-es cikk egy nappal a találkozó előtt készült.

A párizsi túszejtés előtt, a szerdai párizsi merénylet feltételezett elkövetői péntek reggel túszt ejtettek Párizstól északra, a Charles De Gaulle reptértől 10 kilométerre egy ipari területen – írja a Figaro. Úgy tudni, két főt ejtett túszul a két támadó, akik mártírként akarnak meghalni. Korábban lövések is dördültek, valamint a rendőrség nagy erőkkel vonult a nyolcezres Dammartin-En-Goële városba, a környéken helikopterek köröznek. A különleges erők tagjai a környékbeli raktárak tetején vettek fel pozíciókat. A két túszejtés miatt összesen 80 ezer rendőrt, csendőrt és katonát mozgósítottak.

„A Kuehne Nagelnél dolgozom az iparterületen. Fél órával ezelőtt két lövést hallottam, öt perccel ezelőtt megjelent a teljes biztonsági szolgálat, aztán a rendőrségi helikopterek. Megtiltották, hogy az ablakok közelébe álljunk, az üzemen belül kell maradnia mindenkinek. Se ki, se be, lezártak mindent" – idézte a Le Monde az RTL-nek megszólaló egyik dolgozót, aki a kérdéses ipari területen dolgozik. (Közben a Facebookon is kérnek a rendőrök mindenkit, hogy ne fotózzanak, mert így a merénylők tudomást szereznek a pontos helyükről.)

a túszejtés helyszíne

A túszejtők a jelenlegi információk szerint egy kis nyomdai cég, a Création Tendance Découverte munkatársai közül ejtettek talán több ember túszul. Erről nincsenek egyelőre pontos információk, az is lehet, hogy a dolgozóknak sikerült megszökniük, de az is lehet, hogy több embert is túszul ejtettek.

Egy kifejezetten kis cégről van szó, a Le Monde információi szerint mindössze öt dolgozója van. A cégnek semmi köze a Charlie Hebdóhoz, leginkább reklámipari munkákat vállalnak, a honlapjuk tanúsága szerint főként zászlókat, reklámtáblákat, molinókat, cégéreket nyomtatnak.

A cég Dammartin-En-Goële ipari területén található, de ezt ne úgy képzeljük el, mint valami nagyobb város hasonló területén, pusztán arról van szó, hogy a település szélén van a cég székhelye, és hasonló, kocka alakú, gyorsan felépíthető, csarnokszerű épületek mellett található. De van a közelében például egy Aldi is.

A 20 minutes-nek megszólalt annak a cégnek egy korábbi alkalmazottja, ahol a túszdráma zajlik, bár még mindig nem tudni pontosan, hogy ejtettek-e túszokat egyáltalán. A lapnak nyilatkozó nő néhány hónapon keresztül dolgozott a cégnek, azt mondja, hogy a megjelent hírekkel ellentétben nem öten vannak a cégben, hanem nagyjából tízen. „A céget egy pár vezeti, a negyvenes, ötvenes éveikben járhatnak, nagyon szimpatikus emberek. A cégben 3-4 alkalmazott van, rajtuk kívül pedig van még 2-3 ember, akik a szállítmányozásért felelnek, valamint van egy grafikus is. Amikor a cégnél dolgoztam, akkor a két főnök közül az egyik, valamint a grafikus szinte mindig bent voltak az irodában. A CTD egy igazi családi vállalkozás. Ezek az emberek őszintén nagyon imádnivalóak, a szívem megszakad ettől a túszdrámától" – mondta az egykori munkavállaló a lapnak. Ez a alapján a legvalószínűbb, hogy ha ejtettek is túszokat a merénylők, akkor a cég vezetője/vezetői, valamint a grafikus lehetnek azok.

A Figaro azt írja, hogy egy túszt ejtettek a merénylők, amit a rendőrség is megerősített. A kérdéses cég egy kis nyomda, de semmi köze a Charlie Hebdóhoz, valószínűleg véletlen egybeesés (ld. jobboldali keretes írásunkat). 

kezet fogott a terroristával

Egészen szürreális történetről számolt be a France Info rádióban egy ügyfél, akinek péntek délelőtt lett volna dolga abban a nyomdában, ahol a túszdráma zajlik. A férfi találkozott az egyik túszejtővel, és fogalma sem volt róla, hogy kivel futott össze. „Amikor megérkeztem, akkor kijött Michel a nyomdából egy felfegyverkezett férfival, aki azt mondta, hogy rendőr, a nyomda alkalmazottja pedig arra kért, hogy távozzak, úgyhogy távoztam. A magát rendőrnek beállító fickó azt mondta: „Távozzon, civileket nem ölünk". Egészen elképedtem ettől a mondattól, emiatt döntöttem úgy, hogy kihívom a rendőröket. Szerintem az egyik terrorista lehetett. Azt hiszem, veszek egy lottót, mert ma reggel nagy szerencsém volt” – mondta a férfi a rádióban.

A férfi arról is beszámolt, hogy a túszejtők rendőröknek néztek ki. „Nem ismertem fel őket, úgy voltak felöltözve, mint a kommandósok: fekete ruha, golyóálló mellény és fegyverek. Akár el is hittem volna, hogy rendőrök, ha nem mondják nekem azt, hogy nem ölnek civileket. Durván fel voltak fegyverezve, mint amikor a kommandósok bevetésre mennek. A nyomda ajtaja előtt voltam, kijött Michel, kezet fogtam vele, és az egyik terroristával. Azt mondta, hogy "rendőr vagyok, távozzon, nem ölünk civileket". Ezután egyből távoztam, Michel pedig bezárta mögöttem az ajtót. Nem tudtam, hogy túszejtésről van szó, vagy rablásről. Azt tudtam, hogy valami nem stimmel. Lövést nem hallottam" – mondta.

Abból kiindulva, hogy az ügyfél egy Michel nevű személyt említett, valószínű, hogy nem a már hivatalossá tett túsz az egyetlen. Eddig ugyanis azt lehetett tudni, hogy egy nőt ejtettek túszul, a Michel viszont férfinév. A cég dolgozóinak neveiről sehol semmit sem találni egyelőre, így nem tudni, hogy a cég vezetőjéről vagy a grafikusról van-e szó, de valószínűbb, hogy a cég vezetője a túszok között van.

A Monde-nak nyilatkozott egy szomszédos épületben található cég, a Brovarec egyik dolgozója. Nyolckor érkezett be a munkahelyére, akkor már egy órája körözött a környéken nagyjából tíz helikopter. „Be vagyunk zárva, semmit sem látunk. Tart a készenléti rendőrök és a túsztárgyalók beavatkozása" – mondta a lapnak.

A reptér is akadozik

A Charles de Gaulle repteret is érinti az akció: a négy futópályából kettőt lezártak és több gépet átirányítottak más reptérre, miközben elkezdték késleltetni a felszállásokat – írja a Le Monde. A reptér cáfolta ezt, csak gépeket csoportosítottak át más pályákra. A  Telegraph -on azt látni, hogy még tankokat is küldenek erősítésként a helyszínre.  

GIGN és RAID?

Magyarul nehéz pontosan megmondani, hogy kik hajtják végre éppen Párizs mellett a rendőrségi akciót, mert Franciaországban a mai napig működik a csendőrség intézménye. A lényeg az, hogy a GIGN a csendőrség készenléti alakulata, míg a RAID a rendőrség elitalakulata. A mostani műveletet a RAID és a GIGN közös műveletben hajtja végre, viszont nem akarják kiadni a pontos stratégiáikat, úgyhogy azt sem árulták el, hogy pontosan melyik alakulat irányítja a műveletet. A lényeg az, hogy mindkettő ott van, iszonyatosan sok emberrel.

Amint a fenti képen – a Waze nevű forgalomfigyelő és dugóelkerülő alkalmazás élő térképén – látható, a környéket tényleg hermetikusan lezárták a rendőrök, se ki, se be egy csomó úton. Dammartin lakóival pedig közölték, zárkózzanak be lakásaikba, és az iskolákban is utasításba adták, ne engedjék ki a gyerekeket a tantermekből. A pánikhangulatot dalokkal igyekeznek oldani a tanárok. A településen egyes hírek szerint a mobilhálózatot is üzemen kívül helyezték. A környék kórházaiban a „fehér terv" lépett életbe a Le Monde szerint, ez az a készültségi fokozat, amikor a kórházaknak számítaniuk kell arra, hogy sok sérült érkezik az intézménybe. Azt nem tudni, hogy csak elővigyázatosságból léptették-e életbe ezt a fokozatot.

A két merénylőt egész éjjel próbálták több-kevesebb sikerrel követni. Végül reggel akadtak a nyomukra, amikor a merénylők elloptak egy szürke Peugeot-t egy faluval odébb, ezzel menekültek tovább a reptér melletti ipari területre. A francia készenléti rendőrök most érnek a helyszínre, egyelőre csak annyit erősítettek meg, hogy valóban túszejtés zajlik éppen, a következő órákban várhatóak a fejlemények. Korábban tűzpárbaj is kialakult a rendőrökkel, a Reuters szerint egy ember meghalt, több megsebesült. A halottról szóló hírt később a főügyészség cáfolta.

mi történt szerda óta?

  • Szerdán délelőtt két férfi behatolt a Charlie Hebdo (korábban Mohamed-karikatúrákat is közlő) szerkesztőségébe Párizsban, ott tüzet nyitott az értekezleten ülőkre, 11 embert megölve (köztük a Guardian szerint egy olyan recepcióst, akinek ez volt az első munkanapja). Az utcán egy kerékpáros rendőrt is kivégeztek, majd egy fekete Citroennel elmenekültek.
  • Északkeletnek tartottak, de még Párizsban karamboloztak, majd elrabolták egy civil autóját, az említett Renault-t. Azt követően kezdődött a hajsza a Villers-Cotterets környéki erdőkben és falvakban.
  • Közben egy másik esetben agyonlőttek Párizsban egy rendőrnőt és megsebesítettek egy utcaseprőt. A lövöldözőt nem fogták el, de a rendőrség szerint kapcsolatban állt a Kouachi-testvérekkel.
  • Éjjel átvizsgáltak egy hatalmas területet helikopterekkel, hőkamerákkal, kommandósokkal, de nem lelték nyomukat a férfiaknak, mígnem Párizstól nem messze egy lövöldözésről érkezett hír. A tűzpárbaj a rendőrökkel félórán át tartott.
  •  A szerdai mészárlásról a helyszínre kiérkező első mentőorvos beszámolt az egyik francia reggeli műsorban. A szívszorító interjú morbid különlegessége, hogy a férfi a Charlie Hebdo külsős munkatársa volt. Az interjút erre találja >>>.
  • Még szerdán, alig néhány órával a mészárlás után megszólalt a lap korábbi lapigazgatója is, aki szintén nagyon megindító interjút adott a France Inter rádiónak. Az interjút magyar felirattal erre találja >>>.
  • A Charlie Hebdo a szokásos 60 ezres helyett 1 milliós példányszámban jelenik meg a jövő héten. A Libération fotója szerint már munkához is láttak, nagy médiafigyelem közepette érkeztek meg a megmaradt dolgozóik átmeneti munkahelyükre, a Libération szerkesztőségébe.

A BBC összefoglalója:

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

hozzászólna? A Facebookon tegye!