A texasi Wacóban lévő Twin Peaks étteremnél május 17-én ölték halomra egymást öt rivális motoros banda tagjai. A fiúk nem aprózták el a dolgot, összesen 480 különböző fegyver volt náluk, és leginkább az először lövök, aztán kérdezek mentalitást követték. Az összecsapásban ennek köszönhetően kilencen vesztették életüket és tucatnyian sérültek meg. A CNN most új fotókon mutatta meg a vérfürdő helyszínét, illetve közzétették az étterem belső kameráinak felvételeit is.

Bár az incidensben öt motoros banda vett részt, a fő konfliktus két csapatot érintett. Az egyik legnagyobb csoport, a Bandidos fennhatóságát egy texasi szervezet, a Cossacks próbálta kicsit letörni. A Twin Peaks étterem belső kamerás felvétele alapján az előbbi banda tagjai már a teraszon ücsörögtek, amikor riválisaik megérkeztek a helyszínre.

Miután eldördültek az első lövések, sokan menekülőre fogták, de olyanok is szép számmal akadtak, akik inkább a fegyverükért nyúltak. A képsorokon látható, hogy egy férfi a teraszon nyitott tüzet a tömegre, egy másik meg péppé vert, véres arccal szaladt végig az éttermen.

A CNN tudósítása szerint a bandatagok által felvonultatott elképesztő fegyverarzenál a rendőröket is alaposan meglepte.

"Felszólítottam őket, hogy akinél fegyver van, emelje fel a kezét. Majdnem mindenki megtette"
 
 

– idézte fel Ryan Holt rendőrtiszt.

Miközben a rendőrök megbilincselték, és leszerelték a sérült motorosokat, akkora fegyverhalom halmozódott fel a földön, hogy közlekedni is alig lehetett tőlük. A SWAT kommandó egyik tisztje egy pickup-pal ment a helyszínre, hogy a platójára pakolhassák a fegyvereket, nehogy a szabadon kószáló bandatagok hozzájuk férjenek. A 480 gyilkos eszköz között 12 nagyobb fegyver, 133 kézifegyver, valamint egy csomó kés, bokszer és kalapács, sőt fejkendőbe csavart lakatok is voltak.

A rendőrök összesen 177 motorost vettek őrizetbe. Az elhelyezésük nem volt egyszerű feladat, hiszen a Bandidos és a Cossacks bandatagokat nem tehették egy helyiségbe. Éppen ezért ideiglenesen a helyi kongresszusi központban zárták el őket. A motorosokat bűnszövetkezetben való részvétellel vádolták meg, és fejenként 1 millió dolláros óvadékot szabtak ki rájuk. Bár a mészárlás óta már öt hónap telt el, azóta sem vádoltak meg senkit a kilenc áldozat halála miatt.

Egyelőre az sem teljesen világos, hogy egyáltalán ki kezdte a konfliktust, mivel a felek egyfolytában csak egymásra mutogatnak. Az étterem teraszát a Bandidos tagjai foglalták le, akik állítólag azon hergelték fel magukat, hogy riválisaik elfoglalták a parkolóhelyeket az étterem előtt. Egyik vezetőjük válaszul szabályosan kiütötte a Cossacks egyik alacsonyabb „rangban” lévő tagját, aki egy lábmerevítőt viselő öregebb fickó volt, és nem úgy nézett ki, mintha bárkinek is képes lett volna ártani. Ez elég is volt ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol. A hangos szavakat hamarosan ökölcsapások, majd lövések követték.

Azonnal lefeküdtem a járdára, hogy ne találjanak el. Szörnyű volt az a pillanat, láttam, ahogy másokat meglőnek, majd összeesnek. Akkor jöttem rá, hogy sürgősen el kéne tűnnöm onnan. Az egyik jó barátom tőlem balra volt, és ő azt mondta: húzzunk el az útról, különben itt fogunk meghalni

– emlékezett vissza John Wilson, a Cossacks egyik vezető tagja.

Más motorosok is hasonlóképp gondolkoztak. Amikor George Vrail rendőrtiszt kiszállt az autójából, látta, hogy egy csomó bandatag igyekszik minél messzebbre jutni a lövésektől. Rájuk parancsolt, hogy feküdjenek a földre, mire többen is megjegyezték, hogy meglőtték őket, és támadójuk a mosdóba menekült. A helyiségben a rendőrök több vértócsát, illetve véres klotyópapírokat találtak. Úgy tűnt, mintha az egyik sérült itt próbálta volna ellátni a sebét. Két rendőr közben jelezte, hogy meglőtték őket, de viszonozták a tüzet, és több gyanúsítottat eltaláltak.

Üvöltött a zene, és mindenfelé halott motorosok hevertek az aszfalton. Többen éppen haldokoltak, az alvadt vérük barnára színeződött, ahogy befolyt a hasadékokba és repedésekbe

– írta le a helyszínt a szabadnapján a lövöldözéshez riasztott rendőr, Kristina Woodruff, aki szerint tócsákban állt a rengeteg vér.

Az akcióban részt vevő rendőröket azóta figyelmeztették, hogy vigyázzanak a bőrükre. Négy motorost ugyanis állítólag rendőrségi lövedékek öltek meg, a bandákat pedig nem igazán tartja vissza, hogy valaki egyenruhát visel. Állítólag bosszút akarnak állni meggyilkolt testvéreik miatt.