És azon se, ha fegyveres katonákon kell átverekednie magát, ha éppen a Nyugatinál lévő gyorsétteremben akar egy sajtburgert. A párizsi terrortámadások miatt szombaton Magyarországon is szigorították a biztonsági intézkedéseket és bevezették a B fokozatú terrorfenyegetettségi szintet. Mindebből ön főként azt érzékeli, hogy sokkal több az utcákon a rendőr és katona, mint egyébként.

De mi az a B szint?

A terrorfenyegetettségnek négy – A, B, C és D – szintje van. A-nál valójában nem történik semmi, D-nél viszont már elég komoly a probléma. A nagyon hivatalos megfogalmazás szerint: 

  • Az „A” fokozat akkor rendelhető el, ha fennáll a veszélye annak, hogy az EU, a NATO bármely tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követnek el.
  • A „ B” fokozat rendelhető el, ha az említett államokban terrorcselekményt követtek el, és annak Magyarországra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan.
  • A „C” fokozat rendelhető el, ha különböző információk a fenyegetettség szintjének növekedésére, illetve Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak.
  • A „D” fokozat rendelhető el, ha a Magyarország megtámadásának nagy az esélye, vagy már terrortámadást követtel el az országban.

Azaz sokkal több a rendőr és a katona az utcákon. Pedig elvileg már február óta sokkal több. A francia szatirikus lap megtámadása után is ezt a szintet rendelték el itthon, de akkor is a B fokozat lépett életbe, amikor áprilisban magyar katonákat küldtek Irakba, ahol az Iszlám Állam ellen harcoló kurdok kiképzésében vesznek részt.

Idén szeptember óta ráadásul az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el, ami egyébként még most is tart. Információink szerint ennek akkor főleg a menekültáradat volt az oka.

A fő cél a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések visszaszorítása. A fokozott ellenőrzés ideje alatt a rendőrök szúrópróbaszerűen bárkit igazoltathatnak, vagyis átnézhetik bárkinek az autóját, átvizsgálhatják a ruházatát. Az ellenőrzéseket november 30-ig rendelte el az országos rendőrfőkapitány, de ezt meg lehet hosszabbítani

– mondta a Velvetnek Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.

Hol van még több katona és rendőr

Vagyis szinte mindenhol. Több rendőrrel itt találkozhat:

  • a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokon
  • a nemzetközi személyszállító vonatokon
  • aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken
  • a nemzetközi repülőtereken
  • a főbb közlekedési csomópontoknál 
  • a nagyobb szállodáknál
  • a határátkelőhelyeknél

Az ellenőrzésekbe a honvédség is beszállt, ezért a főváros látképéhez egy időre biztosan hozzátartoznak a fegyveres katonák is. Kerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, hogy megtudjuk a katonák is igazoltathatnak-e bárkit, és leginkább melyik városrészeken találkozhatunk velük, de kérdéseinkre egyelőre nem válaszoltak.

ki számít gyanúsnak?

A rendőrség erre a kérdésünkre nem válaszolt, mint mondták, senkinek nem akarnak tippeket adni. És mi sem. Azt viszont mégis jó tudni, hogy valójában mi számít gyanúsnak és kire, kikre figyelnek most jobban oda. Attól például a biztonságpolitikai szakértő is mindenkit óva int, hogy őrizetlenül hagyja a csomagját.

Az, hogy ki gyanús és ki nem, nincs feltétlenül kőbe vésve. Nincsenek arra szabályok, hogy ki az, akit azonnal igazoltatni kell.
Van azonban egy előzetes felmérés, hogy az adott térségben, van-e muszlim mecsetként működő hely, Amennyiben van, ezeken a helyen és környékén fokozottabb az ellenőrzés″

– mondta Tarjányi Péter, szakértő.

Tarjányi szerint kiemelten figyelik azokat az útvonalakat is, melyeken a terroristák haladnak. Mint mondta, a Balkánon – leginkább Boszniában – az Iszlám Államnak több felkészítő tábora is van. A radikalizálódó fiatalok adott esetben Franciaországból és Belgiumból akarnak Németországon, Ausztrián, Magyarországon keresztül eljutni Szerbiába és Boszniába, ahonnan a fegyvereiket és a robbanóanyagokat is be tudják szerezni.