Édesanyja és nővérei nem, csak a meggyilkolt zalaegerszegi lány édesapja kereste gyereke gyilkosának tekintetét, de B. Barnabás egyetlen pillanatra sem nézett fel. Mindvégig leszegett fejjel hallgatta a vádlottak padján, hogy volt szerelme családtagjai és legjobb barátnője tanúként beszéltek a bírónak arról, hogy a fiatalok kapcsolata

olyan volt, mint egy teljesen normális és átlagos diákszerelem.

Hétfőn kezdődött annak a 22 éves fiatalembernek a büntetőpere, aki 2015. április 11-én a zalaegerszegi Parkerdőben megölte volt barátnőjét. B. Júlia  aznap este, utoljára szeretett volna találkozni a fiúval. Teljesen le akarta zárni a kapcsolatot, úgy, hogy ezt B. Barnabás is megértse, de a fiúban átkattant valami.

A jobb vállán megragadta a sértettet, és legalább hat ütést mért a fejére. Miután a lány összecsuklott, fojtogatni kezdte, végül huszonötször egy késsel nyakon és tarkón szúrta. A sértett a bántalmazás során végig életben volt.

– olvasta a vádiratot Lukács Mónika, ügyész.

A járőrök találták meg

A 18 éves lányt édesanyja és ikertestvére hozta volna el az utolsó találkozóról, és bár negyed 10-kor még tudtak beszélni Júliával, alig tíz perccel később már nem vette fel a telefonját.

Tudtuk, hogy baj van, mert Juli ilyet soha nem csinált, ha meg volt beszélve valami. Egy ideig a városban autóztunk és kerestük, de nem találtuk sehol, ezért hazamentünk, de közben folyamatosan próbáltuk hívni őt és a barátnőit is

– mondta Júlia édesanyja.

Júlia elmondta a családjának, hogy miért és kivel találkozik aznap este. A lány szülei kétségbeesve hívták fel B. Barnabás édesanyját, aki akkor még csak annyit tudott, hogy a fiatalok valahol a 76-os úton száguldoznak és karambolozhattak. Júlia nővére és édesapja ezért autóval indultak utánuk. S bár a fiú valóban az árokba hajtott, de egyedül ült a kocsiban.

Mindeközben egy újabb hívásból kiderült, hogy Barnabás bánthatta Júliát, és valahol a városban hagyta, ezért a lány édesanyja és ikertestvére ságodi otthonukból újra Zalaegerszegre mentek, hogy megpróbálják megkeresni. A gimnazista összeszurkált holttestét végül a járőrök a Parkerdőben találták meg, de az orvosszakértő első vizsgálta szerint, Júlia akkor már másfél órája halott lehetett.

 NEM TUDTA ELENGEDNI

A fiatalok 2014. nyarán kezdtek járni, de alig fél évvel később, idén januárban, Júlia szakított. Legjobb barátnője szerint azért, mert egyszerűen elmúlt a szerelem. A fiú viszont képtelen volt feldolgozni, hogy elvesztette a lányt.

Már a szakítás másnapján feljött hozzám és kérte, hogy segítsek visszaszerezni Julit. Márciusban véletlenül futottunk össze, és vagy másfél óráig beszélt arról, hogy nem bír nélküle élni, segítsek. Többször is előfordult, hogy teljesen váratlanul felbukkant bulikban, ahol Juli is ott volt. A szalagavatónk utáni bankettre is eljött, pedig kifejezetten kérte, hogy ne jöjjön

– idézte fel a meggyilkolt lány legjobb barátnője.

Amíg B. Barnabás a fővárosban tanult az egyik gazdasági főiskolán, a lány Zalaegerszegen készült az érettségire, de a fiú mégis szorosabbra fűzte volna a kapcsolatot.

Juli 18 éves volt, nem akarta még ennyire elkötelezni magát. A kapcsolat végén egyre többször mesélt arról, hogy a Barni folyamatosan vele akar lenni, hogy semmi szabadságot nem adott neki

– mondta a bírónak a lány nővére, B. Dóra.

NEM CSAK SZEXRE KELLETT

A fiú olyannyira nem tudta feldolgozni a szakítást, hogy több vallomásában is azt állította, hogy

"Julit akarta látni utoljára, mielőtt öngyilkos lesz."

Az utolsó találkozáson állítása szerint megköszönte a lánynak az együtt töltött fél évet, és szóba került köztük a szex is.

Amikor kimondta, hogy csak a szex miatt járok haza, elszakadt a kép, annyira ellentétes volt mindazzal, amit éreztem. "Öld meg, tedd meg" – azután folyton ezt mondta egy hang

Arra a kérdésre, hogy miért volt nála egy kés, azt válaszolta, hogy korábban Budapesten kétszer is meg akarták támadni, és önvédelemből tartotta magánál.

A fiú állítása szerint miután megölte a lányt többször is megpróbált öngyilkos lenni, két tízemeletes ház tetejéről is le akart ugrani, de nem jutott be az épületekbe. A nyomozás alatt tett vallomása szerint az árokba is azért hajtott, hogy végezzen magával, a kórházban pedig egy uborkát akart lenyomni a torkán, hogy megfulladjon. Sikertelenül.

BESZÁMÍTHATÓ

Magas intellektusú, aki törekszik a biztonságra. Ítéletei indulat vezéreltek, gondolati, értelmi beszűkülésre hajlamos főleg érzelmi vonatkozásban, de kóros elmeállapotban, tudatzavarban nem szenved

– ismertette az ügyész a fiatalember legfontosabb személyiség elemeit.

Vagyis tökéletesen tisztában volt azzal, mit tesz és annak következményeivel is. Hogy pontosan mennyire, az csak a részletes igazságügyi elmeorvos szakértői véleményből derül majd ki a következő tárgyalásokon.