A Daily Mail szerint az egyébként hithű muszlimnak számító mauritiusi bevándorló, Salim Toorabally akadályozta meg, hogy a babaarcú terroristaként elhíresült Bilal Hadfi a Stade de France stadionban hozza működésbe robbanóövét a párizsi merényletek során. A Németország és Franciaország közötti barátságos mérkőzést több ezer szurkoló – köztük François Hollande francia elnök – követte a helyszínen. Ha nincs a 42 éves biztonsági őr, ma sokan már nem élnek.

"Uram, meglehet, hogy ön épp most mentette meg Franciaországot"

– mondta egy rendőr később a biztonsági őrnek.

Saját bevallása szerint Salim Toorabally a terrortámadások előtt  mindössze egy átlagos fickó volt, aki egyszerűen csak a dolgát végezte. A merényletek napja is szokványosan indult a számára: a munka előtt megebédelt családjával. Az első intő jelet a saját lányától kapta. Yza hallotta a hírekben, hogy a német csapatot elszállásoló hotelt bombafenyegetés miatt kellett kiüríteni, ezért arra kérte apját, hogy próbáljon vigyázni magára.

A 10 éve biztonsági őrként dolgozó férfi 150 társával együtt biztosította a sportlétesítményt a mérkőzés során. Őt a L kapuhoz osztották be, ahonnan a meccset ugyan nem láthatta, de ezt nem bánta, mert a 80 ezer rivális szurkoló jelenléte is elegendő izgalmat tartogatott a számára.

Bilal Hadfi a kezdőrúgás után 45 perccel lépett akcióba. Egy kicsit izgatott volt, hiszen ha sikerrel jár, tévénézők milliói élő adásban láthatták volna, hogy az összehangolt párizsi merényletek részeként halomra öli az embereket a stadionban.

Salim Toorabally azért figyelt fel a fekete dzsekit viselő arab férfira, mert be akart slisszolni a beléptetőkapun egy szurkoló mögött. A biztonsági őr ösztönösen cselekedett, a karjával állta el az útját. A merénylő megpróbálta beadni neki, hogy igazából van jegye, és mindjárt befut vele az unokatesója, de nem hitt neki.

A biztonsági őr gyanakvását csak tovább növelte, hogy volt valami alattomos a férfi viselkedésében, aki ráadásul fokozott érdeklődést mutatott a biztonsági intézkedések iránt, és egy csomó hívást intézett a telefonjáról. Salim Toorabally ezért feljegyezte a legfontosabb ismertetőjegyeit, majd tovább ellenőrizte a szurkolókat.

Tíz perccel később aztán látta, hogy a fiatalember egy másik kapunál próbálkozik, így odaszaladt a kollégáihoz, hogy figyelmeztesse őket. Bilal Hadfi közben észrevette, hogy kiszúrták, ezért inkább továbbállt. Az első három detonáció 50 perc múlva rázta meg a stadiont. Két öngyilkos merénylő egy-egy bejáratnál, míg Bilal Hadfi egy közeli McDonalds-nál robbantotta fel magát.

A biztonsági őr csak akkor eszmélt rá, hogy a stadionban is merényletet terveztek, amikor a rendőrök kihallgatták. A felismerés szabályosan sokkolta.

Soha életemben nem éreztem akkora félelmet, a gyomrom is összeszorult tőle. Azt hittem, hogy meg fogok halni. A feleségemre és a lányom gondoltam, majd a meccs legfontosabb nézője, Hollande elnök jutott az eszembe

– idézte fel Salim Toorabally.

Mivel akinek több kollégája is megsérült a stadionnál történt detonációkban, ezért azonnal a segítségükre sietett. A D kapunál rögtön három sérült biztonsági őrt talált. Az egyiknek a lábát találta el egy repeszt, és ömlött belőle a vér, a másik pedig a térdét fogva üvöltött a fájdalomtól, miközben a harmadik sokkos állapotban tántorgott. Először az első férfit helyezte stabil oldalfekvésbe, majd a többieken is segített. Nemcsak a sebeiket látta el, hanem megpróbálta megnyugtatni őket, hogy túl fogják élni, és imádkozott is értük.

Hamarosan a mentők is megérkeztek a stadionhoz, és átvették tőle a sérülteket. Csak ekkor vette észre, hogy mindene csupa vér. Salim Toorabally ennek ellenére még sokáig a helyszínen maradt, hogy a további áldozatok felkutatásában is közreműködjön. Végül hajnali fél kettőkor, egyedül vonatozott haza.

A biztonsági őr azóta is aggodalommal tekint vissza a merényletek napjára. Alig tud aludni, és a látottakat sem képes kitörölni az agyából. Csak az nyújthat neki némi vigaszt, hogy tettei miatt Franciaországban igazi hősként tisztelik.