Most már biztos, hogy bíróság elé áll a Balla Irma gyilkosság régi/új gyanúsítottja. A fideszes önkormányzati képviselő holttestét 2007. áprilisában találták meg debreceni lakásában. A brutális gyilkossággal eredetileg a fiát gyanúsították meg, aki két évet ült a börtönben, de a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette. Az igazi tettest, a 36 éves D. Lajost végül egy újszerű DNS-vizsgálattal azonosították be a rendőrök nyolc évvel a gyilkosság után, idén októberben.

A Velvethez eljuttatott vádirat szerint az akkor feltételesen szabadlábon lévő férfi segédmunkásként dolgozott egy debreceni építkezésen 2007. március végén, ahonnan pár nap után elküldték. D. Lajos ezért úgy döntött, hogy az építkezés mellett élő asszonytól szerez pénzt.

A férfi 2007. április 6-án éjjel tört Balla Irmára, és először egy feszítővassal verte az asszonyt, végül fojtogatni kezdte. A férfi a képviselőnő telefonjával,  az MP3 lejátszójával és 20 ezer forinttal  lépett le.

Bár a munkás többször is képbe került, csakhogy a nyomázás alatt hibát hibára halmoztak a hatóságok. A rendőrök 2007. májusában ugyan kihallgatták a debreceni D. Lajost is, az építőbrigád azonban tagadta, hogy alkalmazták volna őt, a férfi pedig azt állította, hogy otthon aludt, amit három rokona is igazolt. D. Lajost 2009-ben lopások és betörések miatt fogták el a rendőrök. A férfi beismerő vallomást tett, majd amikor megkérdezték tőle a nyomozók, hogy mi volt még, azt felelte:

"Ja, és én öltem meg Balla Irmát!"

D. Lajost 2009. júliusában ügyész és rendőr együtt hallgatta ki, de néhány nappal később visszavonta vallomását.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt most emelt vádat a férfi ellen, aki egyébként jelenleg is börtönben van. A vádhatóság életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott.