000 Par7804079

Így lett gyilkos Oscar Pistoriusból

vik
2015.12.03. 17:30

A legfrissebb fejlemények alapján a dél-afrikai legfelsőbb bíróság felülbírálta az eredeti ítéletet, amely alapján Oscar Pistoriust gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítélték el. Leach bíró kifejtette, hogy kifejezetten sok hibát talált az előző bírói eljárásban, többek között azt is, hogy nem jól használták a jogelveket a bizonyítékok tekintetében. Az ítéletet így megváltoztatták, most már biztos:

Oscar Pistorius bűnös szándékos emberölés vádjában,

amiért a dél-afrikai common law jogrendszer alapján 15, vagy akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. Ítéletet várhatóan január közepén hirdetnek majd.  

Oscar Pistorius, az első, dupla műlábbal versenyző futó 2013. február 14-én lőtte le barátnőjét, az akkor 29 éves egykori FHM címlaplány Reeva Steenkampot. Elmondása szerint betörőnek hitte a hajnali 3 órakor „besurranó” barátnőjét, aki a fejét, karját és mellkasát ért sérülésekbe azonnal belehalt, testében három golyót találtak, de valójában négy lövést szánhatott neki. A férfi két sorozat lövést adott le, a szomszédok állítása szerint az első sorozat után még sikolyokat hallottak. A nyomozók kiderítették, hogy a férfi az ajtón keresztül lőtte le barátnőjét, aki a fürdőszobában kuporgott a wc-n. A rendőrök vérbe fagyva találtak rá, majd a helyszínen egy 9 mm-es pisztolyra bukkantak.

Elég hamar felmerült a szándékosság gyanúja, ugyanis három tanú úgy nyilatkozott, hogy négy lövés biztosan dördült azon az éjszakán, két részletben. A két sorozat között körülbelül 10 perc telt el, így aligha feltételezhető, hogy Pistorius ijedtében támadt. Ezt a teóriát azok a tények is alátámasztották, hogy a gyilkosságot követően a futó először legjobb barátjának, Justin Divarisnak számolt be arról, hogy mit művelt, hogy megpróbálta újraéleszteni a lányt, de nem sikerült, és meghalt. Zokogva magyarázta neki, hogy ezért biztos, hogy megveri majd az isten. A lövések hangjait halló biztonsági őröknek azonban azt mondta telefonon keresztül, hogy nincs semmi baj. Egyes nyomok alapján a pár egyébként együtt feküdhetett az ágyban, sőt, arra is bizonyítékokat találtak, hogy már délután 6 óra óta a lakásban tartózkodtak mindketten, ami így eléggé kizárja azt a lehetőséget, hogy Pistorius nem számított a nő állítólagos, hajnali 3 órai érkezésére.

Az újabb nyomozások során feltételezték, hogy a hálószobában talált töltényhüvelyek alapján a négy lövésből az elsőt ott kaphatta, és csak ezután menekült a fürdőszobába, ahol még három lövés érte. Az ujján is sérüléseket találtak, amelyek arra utaltak, hogy a fejét próbálta védeni az utolsó lövéstől. A helyszínen talált véres krikettütő szerepe kérdéses, a férfi végig ragaszkodott azon állításához, hogy azzal törte be a fürdőszoba ajtaját, amikor rájött, hogy nem egy betörő, hanem barátnője tartózkodik a mosdóban. Ezek után a karjában vitte le a lépcsőn, és segítségért kiáltott. Ekkor érkeztek meg a szomszédok.

A férfitól vért vettek, hogy kiderítsék, fogyasztott-e kábítószert vagy alkoholt a gyilkosság estéjén, és ellenőrizték, vannak-e a testén esetleges dulakodásra utaló nyomok. Először azt gondolták, szteroidok okozták a dührohamait, de végül  csak növényi eredetű anyagokat találtak a szervezetében. A február 19-ei tárgyaláson elhangzottak olyan gyanúsítások, amelyek szerint Pistorius kifejezetten nyugodtan és megfontoltan cselekedett, ugyanis a tőle 7 méterre lévő fegyverért csak úgy tudott eljutni, ha előtte felvette a művégtagjait. Ezt később cáfolták, a ballisztikai jelentések, tehát a golyók irányának megállapítása után kiderült, hogy a csonkjain állt, nem pedig a művégtagokon. Azonban ez a tény önmagában semmiféle hátrányt nem jelenthetett számára, és ezt az a videó is igazolja, amelyben újrajátszotta a gyilkosság pillanatait – kiderült, saját végtagjain is igen jól tud közlekedni.

A helyzet abszurditása abban is megmutatkozott, hogy Steenkamp halála előtt egy Twitter-üzenetben írt arról, mennyire várja a Valentin-napot.

Annak ellenére, hogy kapcsolatuk a külső szemlélő számára tökéletesnek tűnhetett, a rendőrség elmondta, hogy

már több ízben kellett kimenniük a párhoz családon belüli erőszak gyanúja miatt.

Ezen az estén Reeva Steenkamp sms-t kapott volt barátjától, Francois Hougardtól, ez lehetett, ami végleg kivágta a biztosítékot a sportolónál. 

2013. február 15-én, a tárgyalássorozat első napján az egyébként fegyverimádatáról híres atléta összeomlott, amikor meghallotta, hogy előre megfontolt gyilkossággal vádolják, majd a bíró, Dasmod Nair hozzátette, Pistorius semmiféle különleges bánásmódban nem részesül majd. A vádakat egyértelműen tagadó futót, miután elhagyta a bíróságot, rendőrségi őrizetbe vették.

Tavaly októberben a férfit gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában bűnösnek találták, és öt év börtönre ítélték, továbbá gondatlan fegyverhasználat miatt plusz 3 év felfüggesztettet kapott. Idén augusztusban majdnem hazaengedték, azonban a dél-afrikai igazságügyi minisztérium ezt megakadályozta. A Steenkamp család egyáltalán nem volt elragadtatva a döntéstől, így a vád fellebbezett.

Nem sokkal később, 2015. október 20-án elhagyhatta a börtönt, hogy a fennmaradó négy évét házi őrizetben töltse, de a fellebbezést követő, mai tárgyalási eredmények alapján ez biztosan nem marad így. 

Oscar Pistorius műlábas sportolóként bejutott a londoni paralimpiára, ahol 400 méteres síkfutáson aranyat, 200 méteren pedig ezüstöt nyert. Karrierje minden bizonnyal véget ért.