Elkészültek a szakértői vélemények, a Szegedi Fegyház és Börtönben június 29-én dönt a bíróság arról, hogy feltételesen szabadon bocsátja-e Bene Lászlót – tudtuk meg Juhászné dr. Prágai Erikától, a Szegedi Törvényszék szóvivőjétől.

A férfi társával 1989-1993 között több rablást követett el, a bíróság 1996-ban négy gyilkosságot bizonyított rájuk és több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette, és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Bene Lászlót és Donászi Aladárt, aki később öngyilkos lett a börtönben.

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést Magyarországon csak 1999-ben vezették be, Bene büntetése így csak 25 év szabadságvesztést jelentett, amelyből húsz év után feltételes szabadlábra bocsátható. A húsz év még 2014 tavaszán telt le, de akkor sem a férfi magatartása, sem a személyes meghallgatása sem győzte meg a bíróságot arról, hogy szabadon kellene engedni.

2016. március 1-én a bíróság elsőfokon feltételesen szabadon bocsátotta volna a férfit, mondván, a döntés előtt mindent alaposan megvizsgáltak:

  • figyelembe vették a büntetés-végrehajtási intézet szakvéleményét,
  • meghallgatták az elítéltet,
  • és átnézték az egyéb iratokat is,

ami alapján úgy látták, hogy Bene egyre jobban viselkedett. Több jutalmat kapott, sőt, zárkamegbízotti tisztsége ellátásával kifejezetten segítette a büntetés-végrehajtási intézet munkáját. Vagyis összességben Bene László

hosszabb ideje kifogástalanul viselkedik.

A bíróság szerint az is a javára szól, hogy időközben leérettségizett és családtagjaival is felvette a kapcsolatot – vagyis mindent megtett azért, hogy vissza tudjon illeszkedni a társadalomba. Ráadásul akkor mindenhol azt nyilatkozta, hogy nagyon megbánta, amit korábban tett.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa március 5-én viszont hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot.