A vizsgálat szerint nem hibázott, ezért eljárás sem indult a Gyöngyösön éhen halt másfél éves kislány házorvosa ellen. A 3,5 kilós gyerekhez május 12-én szülei hívták a mentőket, akik már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A történtek után a Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, miért nem tudta megakadályozni a tragédiát a gyermekvédelem, holott a család évek óta a látókörükben volt. Zajlott egy népegészségügyi hatáskörbe tartozó vizsgálat is, ami a védőnőre és a gyermekorvosra koncentrált. A védőnőt májusban teljesen tisztázta az eljárás, a gyermekorvos ügyében viszont csak nyár közepén zárult le a vizsgálat, amely az orvost is vétlennek találta.

Az ellenőrzésbe szakértőként házi gyermekorvos szakfelügyelő orvosszakértőt vontak be. A kormányhivatal a kiadott szakvéleménnyel nem értett egyet, illetve szükségesnek tartotta annak kiegészítését. A jelenleg rendelkezésre álló két szakvélemény alapján az ellenőrzést lefolytató Hatvani Járási Hivatal az elhunyt kisgyermek háziorvosával szemben nem indított eljárást

– tudtuk meg a Heves Megyei Kormányhivataltól.

Az anyának négy gyereke született, az első kettőt 2010-ben az apjuknál helyezték el, mert a nőt alkalmatlannak találták a gyereknevelésre. A gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság 2012 óta foglalkozott a nő új családjával a harmadik gyermek gondozási hiányossága miatt. A legkisebb gyermek születését követően a vizsgálat az ő gondozására is kiterjedt. A család viszont teljesen

megszakította a kapcsolatot a gyermekjóléti szolgálattal és a védőnővel, egyedül az orvossal beszéltek. 2016 márciusától viszont már vele sem volt kapcsolatuk.

A Heves Megyei Kormányhivatal korábbi közleménye szerint a testvéreket azért nem vették el a szülőktől, mert „család életvitelére, gyermekgondozási hiányosságaira egyéb bizonyíték a szülők elzárkózása miatt nem állt rendelkezésre, ezért a védelembe vételi eljárásokat a gyámhivatal megszüntette″.

A bíróság május 21-én helyezte előzetes letartóztatásba a szülőket, akiket különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. Előzetes letartóztatásukat október 21-ig hosszabbította meg a bíróság.