Csak véletlenül sült el a fegyver, nem akarta lelőni a rendőrt, ezt állítja az a 76 éves bőnyi férfi, aki szerdán fejbe lőtte a Nemzeti Nyomozó Iroda 46 éves nyomozóját. A Magyar Idők és az Index forrásai szerint is, Pálvölgyi Péter rendőr alezredes társaival a Teréz körúti robbantás miatt ment tegnap a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjének, Győrkös Istvánnak bőnyi házához. A férfi viszont nem akart együttműködni a rendőrökkel és tüzet nyitott rájuk.

Győrkös ügyvédje, Léhner György a Velvetnek azt mondta, hogy védence nem szándékosan lőtt, és az ügyészektől tudta meg, hogy az egyik rendőr meghalt.

Azt elismerte, hogy nem akarta beengedni a rendőröket és azt is, hogy a kezében volt a fegyver, de azt állítja, hogy nem direkt lőtt.

A lövöldözés után tartott sajtótájékoztatón viszont a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy a férfi 5-6 lövést adott le egy gépkarabéllyal. 

Győrköst csütörtökön délután a győri kórházban helyezték előzetes letartóztatásba, ahonnan aztán rendőri kísérettel a tököli rabkórházba szállították. Hivatalos személy sérelmére és több ember életét veszélytetve elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.

A Győri Járásbíróság egy hónapra elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A gyanúsított és az ügyészség sem fellebbezett a döntés ellen, így az jogerős

– mondta Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője.

A lövöldözésben Győrkös is megsérült, ennek ellenére elbarikádozta magát, és azzal fenyegetőzött, hogy

aki közelebb megy, legyen bármilyen rendőr, kivégzi.

A műveleti egységek ekkor tárgyalni kezdtek vele, de mivel észlelték, hogy romlik az állapota, behatoltak és további tűzpárbaj nélkül fogták el, majd átadták a mentőknek. A férfit még tegnap megműtötték, állapota az operáció után stabil volt, a golyó ugyanis nem ért létfontosságú szervet.

A férfi ügyvédjétől úgy tudjuk, hogy Győrkös otthonánál szerda délig zajlott a helyszíni szemle, ezután pedig elkezdődtek a házkutatások, ami még csütörtökön délután is tartott. A rendőrök a férfi testvéreinek szőlőhegyi házait is átvizsgálták.