Csaknem három évvel azután, hogy egy tápiószelei családi házban halálra vertek egy kétéves kislányt, a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn 13 év fegyházbüntetésre ítélte a gyerek nevelőapját elsőfokon. A férfi a büntetés letöltésének kétharmada után feltételesen szabadlábra helyezhető, és beszámítják az előzetesben töltött időt is.

A döntés ellen fellebbeztünk és indítványoztuk védencem házi őrizetét

– erősítette meg a döntést Soós Péter, a férfi ügyvédje.

A kislányhoz 2014. január 8-án hívták a mentőket, akiknek még sikerült újraéleszteniük a gyereket, de már agyhalott állapotban került a Heim Pál Gyermekkórházba. A gyereket két nappal később lekapcsolták a gépekről, és a szülők transzplantációra ajánlották fel szerveit. A rendőrség emberölés miatt kezdett nyomozni, és miután A. Kíra nevelőapja megbukott a poligráfos hazugságvizsgálaton őrizetbe vették, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A gyerek anyja 2012 január végén ismerkedett meg B. Bélával, márciusban összeköltöztek, egy közös kisfiuk született. A nő a Velvetnek akkor ellentmondásosan nyilatkozott élettársáról. Először arról beszélt, hogy a férfit gyerekszerető embernek ismerte meg, nem tapasztalt nála agresszivitást, és sosem látta, hogy párja valaha megütötte volna Kírát vagy nővérét. Aztán mégis arról beszélt, nevelt lányai féltek a férfitől, és mégiscsak voltak korábban is jelei annak, hogy a férfi bántalmazhatta a kétéves Kirát.

Az igazságügyi orvosszakértői véleményből is az derült ki, hogy a gyereket egész életében verhették.

Az állcsúcsán, az arcán, az ágyékán, a keresztcsont környékén, a hátán és jobb combján olyan korábbi zúzódásokat találtak, amiket a kislány aligha szerezhetett úgy, hogy mondjuk elesett.

A szakvélemény szerint sokkal valószínűbb, hogy a gyereket ököllel verték vagy valamilyen tompa tárggyal többször megütötték. A szakvélemény szerint „hosszúkás, tompa, kemény tárggyal" ütöttek a fejére akkor is, amikor 2014. január 8-án beállt nála az agyhalál. 

A vádirat szerint, aznap reggel a nevelőapa maradt otthon Kírával és kéthónapos öccsével, amíg édesanyja és nővére a keresztszülőkhöz mentek. B. Béla egyik vallomása szerint a másik szobában altatta akkor két hónapos kisfiát, amikor a konyhából puffanást hallott. Egy másik vallomásában viszont már azt állította, hogy Kíra a kulacsát akarta elérni, amikor leesett a székről, de az igazságügyi orvosszakértő szerint

kategorikusan kizárható, hogy a sérülést esés következtében szerezte volna.

A tragédia után a gyámhatóság a családból azonnal kiemelte Kíra nővérét és akkor két hónapos öccsét. A kisfiú hivatásos nevelőszülőkhöz került, és úgy tudjuk azóta is ők nevelik. Az idősebb lányt a bíróság az apának ítélte és kikötötte, hogy anyja havonta egyszer, három órára láthatja lányát, akkor is csak a férfi felügyelete mellett.

Az apa bíróságtól kérte, hogy kislánya lefoglalt ruháit visszakaphassa. A tárgyalás után a Vevletnek azt mondta, hogy „az ítéletet  nevetségesen enyhének tartja″, és a mai napig úgy gondolja, hogy a gyerek haláláért az anyai is felelős. Hozzátette, hogy  volt felesége egyáltalán nem tartja a kapcsolatot Kíra nővérével, és úgy tudja tavaly szeptemberben megszületett hatodik gyereke.