4O5A8159

Súlyosabb büntetést kapott a budai orvos, aki maró lúggal öntötte le szeretője nemi szervét

2017.03.10. 14:06 Módosítva: 2017.03.10. 15:55

Ítéletet hirdetett pénteken a Fővárosi Ítélőtábla annak a budai orvosnak az ügyében, aki 2013 márciusában megtámadta, elkábította volt szeretőjét, és maró lúggal öntötte le a nő nemi szervét.

A Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatóját életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, kifosztás bűntettében, magánokirattal és készpénzhelyettesítő eszközzel való visszaélés bűntettében, valamint magánlaksértés vétségében is bűnösnek mondta ki pénteken a másodfokú bíróság, amiért a férfit 

9 év börtönbüntetésre ítélte, az orvosi hivatásától örökre, a közügyektől pedig 9 évre eltiltotta.

A perköltség egy részét Renner Erikának, a másik részét az államnak kell megfizetnie. B. Krisztián büntetése letöltésének kétharmada után helyezhető feltételesen szabadlábra, azaz hat év múlva szabadulhat. Az ítélet azonban nem jogerős, mert a kifosztás és a magánlaksértés ügyében első fokon nem, csak másodfokon született  döntés, ezért az ügy a Kúrián folytatódik tovább.

Az ítélethirdetésre egyébként csaknem százan regisztráltak, annyian szerették volna élőben követni az elmúlt évek legbrutálisabb büntetőügyét. Eljött többek között a Fővárosi Főügyészség ügyésze is, aki első fokon a vádat képviselte.

MG 9192

Bár sokan arra számítottak, hogy az ítélőtábla már reggel kihirdeti a jogerős ítéletet, B. Krisztián ügyvédje viszont kiegészítő szakértői véleményt nyújtott be, ezért a bíró a bizonyítási eljárást újra megnyitotta, és megint - egyébként rekordgyorsasággal - beidézte az ügyben korábban dolgozó igazságügyi szakértőket.

Zacher Gábornak és Molnár Miklósnak már sokadjára is azt kellett elmagyaráznia, hogy a nő sérülései „a leghatározottabban életveszélyesek voltak" függetlenül attól, hogy bőrének mekkora felületét marta szét a lúg. Ezután abszurd vita indult a százalékok számáról, amit Zacher egy érzékletes példával rendezett le, hiszen ha valaki megiszik egy korty sósavat, a sérült felület valószínűleg az egy százalékot sem éri el, az ember viszont nem valószínű, hogy életben marad.

A bírónő az ítélet indoklása közben rászólt B. Krisztiánra, hogy "remélem, nem a telefonját nézi". Azt nézte. Egy üzenetet küldött valakinek azzal a szöveggel, hogy: 9 év.

Renner Erika az ítélethirdetés után a Velvetnek azt mondta, hogy

a másodfokú eljárást korrektebbnek gondolja,

azon viszont megdöbbent, hogy a kilenc év és az ügyész indítványának ellenére sem rendelték el a férfi előzetes letartóztatását. Máziné Szepesi Erzsébet tanácsa a döntést azzal indokolta, hogy B. Krisztián büntetlen előéletű és eddig nem vonta ki magát bírósági eljárás alól.

Most akkor hirtelen megszűnt a bosszúvágy?

- kérdezte Renner. A nő eddig is 24 órás rendőri védelem alatt állt, amit a másodfokú ítélet tükrében valószínűleg még jobban megerősítenek majd. Ezért teljesen nem is tud felszabadulni, amiatt viszont érez egyfajta megkönnyebbülést, hogy végre vége van. Semmi mást nem szeretne, csak aludni, mert az ítélethirdetés miatt ez három napja nem sikerült.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Először vádat sem akartak emelni

A támadással kezdettől fogva a kórházigazgatót, B. Krisztiánt gyanúsították, előzetes letartóztatásba is került, de négy hónap múlva szabadon engedték. Csaknem másfél évig nyomoztak, de mivel a nő nem ismerte fel a támadóját, a Fővárosi Főügyészség nem emelt vádat az orvos ellen, mondván, kevés volt a bizonyíték. Nem számított, hogy a férfi kesztyűtartójában pont ugyanolyan anyagot tartalmazó injekciós tűt találtak, mint amilyet Renner Erika szervezetében kimutattak. És kevés volt a vádemeléshez az is, hogy a nő lakásában egy olyan kötelet foglaltak le, amin B. Krisztián DNS-e volt.

A megszüntető határozat ellen viszont Renner Erika és ügyvédje is panasszal élt, aminek köszönhetően egy évvel később, 2015 augusztusában az ügyészség mégis vádat emelt a kórházigazgató ellen.

súlyos testi sértés vagy életveszélyt okozó? nem mindegy

Az orvos ügyét első fokon 2016-ban kezdte tárgyalni a Fővárosi Törvényszék. Az már Mikó Gergely tanácsa szerint sem volt kétséges, hogy a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója volt a maszkos támadó, aki a brutális csonkítással volt szeretője szexuális életét akarta tönkretenni. A férfit első fokon viszont mindössze négy év börtönbüntetésre ítélték, öt évre orvosi hivatásától, hat évre pedig a közügyektől is eltiltották. 

Azért csak ennyire, mert az elsőfokú bíróság előtt a megvizsgált bizonyítékok alapján nem bizonyosodott be, hogy a volt kórházigazgató életveszélyes helyzetet idézett volna elő azzal, hogy Renner Erikát az otthonában elaltatta, nemi szervét maró anyaggal lelocsolta, és magára hagyta. A férfit ezért életveszélyt okozó testi sértés helyett, csak

maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó testi sértés, valamint kifosztás miatt ítélték el.

A bűncselekmény minősítése ellen sokáig az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek sem volt kifogása, csupán a büntetés mértékét súlyosbították volna. Renner Erika viszont ügyvédet váltott, és az új védővel már egy magánszakvéleményt is benyújtottak a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának.  Szerintük ugyanis sokkal súlyosabb bűncselekmény valósult meg, mint ahogy azt az ügyészség látta. Mégpedig

eshetőleges szándékkal elkövetett emberölési kísérlet

történt, mégpedig előre kitervelten, aljas célból, különös kegyetlenséggel, egy védekezésre képtelenné tett emberrel szemben.

Az ügyben kulcskérdés volt, hogy a nő életveszélyben volt-e a támadás után, azért pedig, hogy ezt tisztázni lehessen az ítélőtábla tanácsa kiegészítő szakvéleményt készíttetett az ügyben korábban dolgozó igazságügyi orvosszakértőkkel. Zacher Gábor és Molnár Miklós pedig kimondta, hogy Renner Erika közvetett életveszélyben volt és csak „a véletlenen és szerencsén múlott″, hogy túlélte az otthoni altatást.

Végül ennek köszönhetően a Fellebbviteli Ügyészség a február 24-i tárgyaláson súlyos testi sértés helyett már

  • életveszélyt okozó testi sértés bűntettével,
  • kifosztás bűntettével,
  • magánokirattal való visszaélés, és
  • magánlaksértés vétségével

vádolta meg a férfit. Az az ügyészség számára is teljesen nyilvánvaló volt, hogy a férfi a nő akarata ellenére jutott be a lakásba és tartózkodott ott, ahonnan a támadás után két mobiltelefont és Renner Erika iratait, valamint bankkártyáit is magával vitte.

egy meghurcolt orvos, aki nem így kezeli konfliktusait

B. Krisztián végig tagadta, hogy ő követte volna el a bűncselekményt és az utolsó szó jogán is arról beszélt, hogy csak azért került a vádlottak padjára, mert a

rendőrségnek nem volt jobb ötlete,

ő amúgy sem így rendezi konfliktusait, hiszen nem 16 éves már. B. Krisztián és ügyvédje szerint az eljárás hemzsegett a hibáktól, ezért új eljárás lefolytatását és az orvos felmentését kérték.

Renner Erikát az elmúlt négy évben nyolcszor műtötték, de életminősége és szexuális élete már soha nem lesz olyan, mint a támadás előtt. Mivel az orvos az eljárás alatt végig szabadlábon volt, a nő 24 órás rendőri védelmet kapott, azaz minden nap le kellett jelentenie a rendőröknek, mikor, és hova megy.

(Borítókép: Renner Erika és barátja a másodfokú tárgyaláson. Fotó: Ajpek Orsi/Index)