Valósággá vált, amit eddig csak az amerikai filmekben látott: esküdtnek hívták egy bírósági tárgyalásra Gombos Edinát. Az Egyesült Államokban élő egykori műsorvezető az Instagram-oldalán mesélt részletesen a gyilkossági ügyről. 

A korábbi tévésnek, aki férjével, a kubai származású Alberto Costafredával nemrég a Miamitól nagyjából 60 kilométerre, egy Coconut Creek nevű településen vett ingatlant, néhány nappal ezelőtt kellett megjelennie. Mint írja, állampolgárként bárkit berendelhetnek ilyen kötelező szolgálatra.

Hétfőn reggel kellett megjelennem a bíróságon (2. fotó), amikor 5-6 tárgyalásra válogattak esküdteket a több száz behívott közül. Kiválasztottak, így az eskütétel után már egy tárgyalóteremben ültem, kb. 20 társammal együtt (erről már nem készülhet fotó). A bíró, az ügyész, a vádlott és a két kirendelt védő jelenlétében kezdődött el az esküdtek végső kiválasztása (voir dire) egy gyilkossági ügy többnapos tárgyalására. Elképesztően stresszes és hosszadalmas a folyamat. Egyenként kellett bemutatkozni és magunkról beszélni, illetve arról, hogy voltunk-e már büntetve, ismerjük-e a vádlottat, stb. Majd kérdésekkel bombáztak bennünket, hogy felmérjék az alkalmasságunkat. Tesztelt a bíró, az ügyész és a védő is. Nagy nyomás volt rajtam a "bírósági nyelvezet” miatt. Jeleztem is, hogy nem angol anyanyelvűként tartok tőle, mennyire igazságosan tudnám megállapítani, hogy a vádlott “guilty or not guilty”. Azt hiszem, ez segített abban, hogy a végső, mindössze 8 fős esküdtszékbe végül nem válogattak be. 10 órás procedúra és kihallgatás után derült ki, kire esett a választás (6. képen várunk a behívásra). A “szerencséseket” egyes ügyeknél akár a családjuktól is elszakíthatják, a külvilágtól elzárva, szállodai szobában tarthatják őket a tárgyalás végéig. A hetedik fotón a megkönnyebbült pillanat, amikor a sötétben elindulhattunk haza. A parkolóból kiállva akkor jött ki belőlem az egész napos feszültség, amikor a bíróság mellett megláttam a boldogan táncoló lányokat (utolsó videó). Még emésztem a történteket, de közben örülök is, hogy ezt megtapasztalhattam és eleget tettem az állampolgári kötelezettségemnek! Ahogy a bíró mondta, a jury duty, vagyis esküdti szolgálat egy nagyon fontos megbízatás, büszkének kell lenni rá

– fejtette ki posztjában Gombos.