A legnevesebb luxusautók, szupersportkocsik gyártói időről időre előszeretettel társulnak svájci óragyártókkal, az ilyen együttműködések eredményeképpen pedig olyan egyedi, limitált kiadású karórákkal rukkolnak elő, amelyek az autóversenyzés világát idézik meg. Alább három ilyen emlékezetes időmérőt mutatunk be.

TAG Heuer – Porsche

Az összeállításunkban bemutatott első karórát a TAG Heuer és a Porsche 2021-ben kötött, szoros partneri megállapodása hívta életre, amely példanélküli az autógyártók és az órakészítők között. A svájci luxusóramárka és a német autógyártócég egy új, merész és sportos karóra létrehozása érdekében fogott össze ismét: az új modell a TAG Heuer Carrera Chronograph x Porsche Orange Racing nevet kapta. Ez a különleges kiadás megtestesíti a mindkét márkára jellemző versenyzés iránti tartós szenvedélyt.

A 2023 februárjától elérhető új karóra kivételes kronográf teljesítményű, és lenyűgöző, 80 órás járástartalékot biztosít. Az összetéveszthetetlen Porsche dizájnt hordozza. Élénk narancssárga színét az autó által az aszfalton keltett hőszikrák színe ihlette, de a tűz színére is emlékeztet, mely a sebesség emblematikus szimbóluma. A speciális kiadás másik kulcsszíne a fekete, amely jól kiegészíti a narancs fényességét. Ahhoz, hogy ezt a harmonikus, ízléses felületet létrehozzák, a tervezők feketét használtak különféle textúrákban és kidolgozásokban. A tok a lehető legjobb minőségű fekete kezelést kapta – gyémántszerű szénbevonatot (DLC), rendkívül mély, elegáns színével és kimeríthetetlen ellenállásával. A fekete számlap kidolgozását a kinetika és a sebesség ihlette. A modell egyedi tervezésű oszcilláló súlya a Porsche kormánya előtt tiszteleg. A súly a zafírüveg hátlapon keresztül látható. 

Hublot – Ferrari

Tekintve, hogy a precizitásáról és vagány látványtervéről is híres Hublot meglehetősen új a luxusórák piacán, mivel csak 1980-ban debütált, komoly eredménynek számít, hogy a világ egyik legismertebb márkájával, a Ferrarival társulhatott. Együttműködésük egyik látványos alapeleme nem más, mint a Ferrari logója, vagyis az ágaskodó ló, amely – a kontrasztos dátumablakhoz hasonlóan – szinte kivétel nélkül minden modellükön szerepel.

Az alább látható modell a The Hublot Ferrari Unico Carbon nevet kapta. A szénszálas felépítésű, száz méterig vízálló, 45 mm átmérőjű, különleges zafírüveg mögött rejlő óra körülbelül 23 ezer fontba (9,94 millió forintba) kerül. Az Alcantara-bőrből készült óraszíj fonja körbe a csuklót.

Breitling – Bentley

A két nagy márka, a svájci Breitling óragyártó és a brit luxusautó-gyártó, a Bentley 2002-ben állt össze, és azóta is megállíthatatlanok. A kapcsolat egyébként évtizedekkel korábbra nyúlik vissza, a svájci óragyártó alapítójának unokája, Willy Breitling ugyanis már az 1940-es években a brit márka autóival járt.

A „Breitling for Bentley” nevű együttműködés alatt számos exkluzív, a luxusautók színeit, motívumait visszhangzó karórát gyártottak. Az alábbi modell a Blower becenevű versenyautó előtt tiszteleg. Számlapja az eredeti autón is használt szilfát imitálja, a minőségi bőrszíj mintája pedig a Bentley-k belteréből ismert varrást idézi. A visszafogott 42 mm-es tokban a B01, vagyis a márka saját gyártású mechanikus csúcskalibere ketyeg. 

Az arany változat 9,7 millió forintba kerül, de a rozsdamentes acélos változathoz már 3,6 millió forintért is hozzá lehet jutni. 

Sztárok is terveznek karórát

Az sem ritka, hogy óramárkák híres sportolókkal fognak össze. Nemrég a Velvet is megírta, hogy Cristiano Ronaldo a Jacob & Co ékszer és karóra manufaktúrával közösen alkotott meg egy igazán nívós luxuskarórát: az Epic X „Flight of CR7” nevű időjelző eszközből négyféle verziót dobtak piacra zöld és vörös színekben. Az alább látható 44 milliméteres tokkal rendelkező, 18 karátos rosegold karóra limitált kiadású. Összesen 100 darabot gyártottak belőle.

(TAG Heuer, GQ Magazine, Luxe WatchesRoadster, Vezess.hu)

(Borítókép: Hublot Classic Ferrari GT Fusion karóra a 2019-es Baselworld luxusóra- és ékszervásár nyitónapján. Fotó: Adam Berry/Getty Images)