Kivételes felmérést készített az emberek szexuális szokásairól az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE). A kutatók összesen 360 magyar nővel interjúztak, akik saját bevallásuk szerint életükben már legalább egyszer megjátszották, hogy csúcsra jutottak intim együttlét közben.

A kutatásból kiderült, hogy azok a hölgyek, akik a partnerükkel való szeretkezés közben nehezen vagy ritkán élnek át orgazmust, gyakrabban színlelik, hogy elélveztek. Ez az ELTE felmérése szerint azért van, mert nem szeretnék, ha párjuk szexuális értelemben véve „diszfunkcionálisnak” tartaná őket. Voltak olyanok is, akik beismerték, hogy a kapcsolatuk lehetne jobb és harmonikusabb.

A kutatók különválasztották azokat a külső és belső tényezőket, amelyek orgazmusszínlelésre ösztönzik a nőket. A külső tényezők közé tartozik például a kimerültség, az unalom, a türelmetlenség, vagy az illuminált állapot. A belső tényezők tárháza összetettebb: pillanatnyi kedélyállapot, vagy akár az is vezethet hamis orgazmushoz, ha a nő rájön: belátható időn belül biztosan nem tud csúcsra jutni – írja a Life.hu.

via GIPHY

Az orgazmusszínlelő faktorok közé tartozik még a szégyenérzet, a megaláztatás elkerülésére irányuló vágy, amely vonatkozhat a pár férfitagjára is. A nőket az is motiválhathatja, hogy fenntartsák partnerük érdeklődését, elkerüljék a konfliktusokat és a témával kapcsolatos hosszas eszmecserét, illetve lelkizést.

A legtöbb nő azért színlel orgazmust, mert tudja, hogy a férfiak többségének fontos, hogy szexpartnere kielégüljön, ezért a színleléssel gyakran a partner önértékelését és önbecsülését szeretnék védeni. 

A felmérésből az is kiderült, hogy azok, akik már régóta bizalmas, szeretetteljes kapcsolatban élnek, könnyebben viselik, ha a szex nem mindig fergetes a számukra. Nekik a fő céljuk, hogy megtartsák stabil, elköteleződésen alapuló viszonyukat.

(Borítókép: intim pillanatok. Illusztráció: Getty Images)