Az ünnepeket megelőző időszak mindig izgalommal és várakozással teli, ugyanakkor azt sem tagadhatjuk, hogy a karácsonyi vacsoráig vezető út gyakran stresszes és költséges.

Különösen igaz ez a mostani gazdasági körülmények között, amikor nemcsak az ajándékok vásárlását kell jól megfontolni, hanem azt is, hogy ki tudjuk-e gazdálkodni a szokásos ünnepi égősorok működtetését. Az alábbiakban bemutatjuk a Media Markt energia -és időtakarékos tippjeit Suhajda Bettina fenntarthatósági marketing specialista jóvoltából, a nyugodtabb és minden szempontból takarékosabb karácsonyi készülődéshez.

Vásároljon okosan!

Lista, lista, lista! Legyen szó az ajándékokról, a hiányzó dekorációról vagy a karácsonyi menüsorról, az első lépésünk mindig egy lista elkészítése legyen! Ha pontosan tudjuk, hogy mit kell beszereznünk, össze tudjuk hangolni a vásárlási folyamatokat, és a költéseinket is jobban átláthatjuk.

Ha az online vásárlás mellett döntünk, elkerülhetjük az úgynevezett impulzus vásárlást, valamint időt is spórolhatunk. Mivel a dekorációval és a menüsorral is könnyű túllőni a célon, érdemes előbb ellenőriznünk a már meglévő készleteinket, hogy csak a hiányzó dolgokat vegyük meg.

Az ajándékozás is okozhat fejtörést az egyre nehezebb gazdasági körülmények miatt. Talán minden eddiginél jobban előtérbe kerülnek idén a hasznos és energiatudatos választások.

„A nagy háztartási gépek cseréje költséges, de hosszabb távon megtérülő beruházás lehet, és ilyenkor érdemes a családnak akár közös ajándékban is gondolkodni. Javasolt előrehozni az ajándékok beszerzését is, amire a novemberi akciós időszak remek lehetőség” – fejtette ki Suhajda Bettina.

Ne hagyja a takarítást és a dekort az utolsó pillanatra!

A családi ünnepi „járat” és az új év, új kezdet bizakodással teli gondolata miatt sokan szeretnek nagytakarítást végezni az ünnepek előtt. Ha hasonló terveink vannak, érdemes azokat már hetekkel korábban, apránként megvalósítani, vagy felvértezni magunkat pár hasznos eszközzel, amelyek adott esetben elvégzik helyettünk a munka nagy részét. Ilyen lehet például egy robotporszívó vagy egy több funkciós takarítógép, amellyel nemcsak porszívózni, de akár felmosni is tudunk.

„Talán elcsépeltnek tűnhet, de nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyi energiát takaríthatunk meg, ha az összes fényforrásunkat LED izzóra cseréljük” – emelte ki az áruházlánc fenntarthatósági szakértője.

Az ünnepi időszakban eleve többet tartózkodunk otthon, aminek következtében több lámpát égetünk és gyakrabban használjuk az elektromos eszközöket. Ebből kifolyólag fokozottan érdemes figyelnünk arra, hogy feleslegesen semmit se hagyjunk a töltőn, vagy töltőt a konnektorban eszköz nélkül, de még a „stand by” mód helyett is inkább húzzuk ki a nem használt készülékeket.

„Használhatunk okos konnektorokat, amelyek már rendelkezhetnek fogyasztásmérővel, így figyelemmel kísérhetjük a fogyasztásunkat. Ezek a konnektorok pedig egy applikáció segítségével már távolról is kezelhetők. A karácsonyi fényekhez érdemes időzíthető kapcsolókat használni, így egyrészt nem kell folyamatosan figyelni a kapcsolgatásra, és nem történhet meg az sem, hogy égve marad nappal, vagy feleslegesen megy éjjel, amikor úgysem csodálja meg senki” – hívta fel a figyelmet Suhajda. Hozzátette: a kül- és beltéri karácsonyi izzósorok 95 százaléka LED égőkkel is kapható, valamint okos konnektorokkal vezérelve is működnek.

Higgyük el, hogy az ECO mód a barátunk!

Szerencsére ma már a legtöbb nagy háztartási gép rendelkezik energiatakarékos, azaz ECO funkcióval. Számtalan kimutatás van arra nézve, mennyi vizet és energiát spórolhatnak meg nekünk ezek a funkciók.

„Alapszabály, hogy ha kevesebbszer használjuk (jobban megpakoljuk a gépeket), energiatakarékosabbak lehetünk. A mai modern mosó- szárító vagy mosogatógépek között ugyanakkor már nagyon sok rendelkezik töltet-, vagy szennyezettség érzékelő funkcióval, így a gép a valós igénynek megfelelően igazítja a program hosszát, a víz- és energiafogyasztást. Így, ha csak félig töltjük meg, közel felére csökkenhet az energiafogyasztás is. Arról nem is beszélve, hogy a rettegett 3-4 órás üzemidő sem feltétlenül lesz annyi” – vezetett be az energiatakarékos üzemmód rejtelmeibe a szakértő.

„A mosogatógépet például érdemes este, lefekvés előtt elindítani, vagy akár késleltetett indítással ECO mosást is beállíthatunk, hogy akkorra járjon le a program, amikor felkelünk. Jelentősen csökkentheti az energiafogyasztást, ha olyan mosogatógépet választunk, amelynek automatikusan kinyílik az ajtaja a szárítási ciklus utolsó szakaszában, így az edények teljes szárításához a gép már a természetes levegőáramlást használja fel” – tette hozzá.

Ha mosásról van szó, örök kérdés, hogy használjunk-e szárítógépet, vagy sem? Annyi biztos, hogy a mai modern, inverter motoros szárítógépek nemcsak csendesebbek, de energiatakarékosabbak is a hagyományos motorral felszerelt társaiknál. A hőszivattyús modellek ráadásul sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a kondenzációs szárítógépek, ugyanis 82 helyett csupán 54 fokon működnek, ami a ruhák számára is kímélőbb. Sok szárítógépnek van már 8-10 kilós kapacitása, így a mosógépből egyszerre átpakolhatunk minden olyan ruhaneműt a szárítógépbe, amely a címkéje szerint szárítható ilyen módon. Ha pedig kisebb, különböző színű adagokat mosunk, akkor nyugodtan bevárhatunk két mosást is, majd egyetlen programban megszáríthatjuk a ruháinkat.

Tanuljunk a séfektől és süssünk-főzzünk hatékonyan!

Az időhiány miatt, valamint takarékossági célból elsajátított praktikus konyhai műveletek nem csak karácsonykor jöhetnek jól, hiszen egész évben sütünk-főzünk.

„Érdemes megismerni és kihasználni a konyhai eszközeinket, hiszen a mai modern darabok már nem csak energiahatékonyabbak, de rengeteg funkcióval is rendelkeznek, melyek a gyorsabb és hatékonyabb konyhai munkát segítik” – mondta Suhajda Bettina.

Érdemes kihasználnunk például a nagy sütőterű készülékeket. A légkeveréses funkció segítségével az egyenletes levegőkeringetésnek köszönhetően egyszerre akár több polcszinten is süthetünk. Így egyszerre készíthetjük el a húst és a zöldségköretet, vagy több tepsi aprósüteményt is berakhatunk egyszerre, amivel időt és energiát is megtakaríthatunk.

Ha sütőnkön gőzprogram is elérhető, az a hagyományos hőlégkeveréses funkcióhoz képest 20 fokkal alacsonyabban működik, ami még kevesebb energiafogyasztást jelent. A gőz egyenletesen járja át az ételeket, így azok nem csak finomabbak, és jobb állagúak lesznek, de hamarabb el is készülnek, ami tovább csökkentheti az energiafogyasztást a hagyományos sütéshez képest.

„Mindezek mellett érdemes átgondolni mennyit is főzünk. Idén sokkal drágábban kell mindent beszereznünk, mint tavaly ilyenkor. Az infláció nemcsak minket, az egész világot érinti, de még ha egyszer normalizálódik is a helyzet, akkor sem haszontalan dolog picit megállni és átgondolni, mennyit szoktunk költeni az ünnepek alatt – és ezen hogyan lehet esetleg spórolni egy kicsit. A karácsonyt szokás a három napig tartó féktelen habzsolás ünnepének is nevezni, pedig a mértéktelenséggel nemcsak a környezetnek, hanem magunknak és a pénztárcánknak sem teszünk jót. Pazarlás helyett tervezzük meg tudatosan előre, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, így nem esünk majd túlzásokba” – zárta a témát a szakértő.

(Borítókép: karácsonyi ajándékozás. Illusztráció: Getty Images)