A Nobel-díjas olasz fizikusnak, Giorgio Parisinak is van egy tippje a spórolásra. A fizikus elárulta, a tésztafőzéssel is jelentős energiát, s egyúttal pénzt lehet megtakarítani – írja a Finedining Lovers nyomán a Roadster.
A tudós azt tanácsolja, hogy a víz felforrása után, nagyjából a tészta főzésének a felénél zárjuk el a gázt, majd takarjuk le az edényt. A tésztát ezt követően a csomagoláson feltüntetett főzési időhöz képest egy perccel tovább hagyjuk dagadni a forró vízben. Szerinte az a titok, hogy
az edényen tartsuk a fedőt, így a víz hőmérséklete nem tud 80 °C alá menni.
Giorgio Parisi elmondta: ezzel a trükkel akár negyvennégy kilowattóra áramot is megspórolhatnak azok az olaszok, akik személyenként átlagosan 23 kiló tésztát fogyasztanak el egy évben.
A Nobel-díjas tudós trükkje igen megosztó az internetezők körében. Antonello Colonna séf szerint a tészta ettől a főzési eljárástól gumis állagú lesz, s így egy magas színvonalú étteremben például már nem lehetne felszolgálni. Colonna azt tanácsolja, hogy inkább nyílt lángon süssünk-főzzünk. A felhasznált elektromos áram mennyisége szerinte grillezéssel és bográcsozással csökkenthető leginkább.
(Borítókép: tésztafőzés. Illusztráció: Getty Images)