A magas energiaszámlák miatt nagyon sokan idegeskednek és aggódnak. A háztartások, az éttermek és a vállalkozások is azon vannak, hogy különböző spórolási trükköket dolgozzanak ki, de az interneten is számos módszer kering arról, hogyan lehetne takarékoskodni a fűtéssel, a vízzel és az árammal.

A Nobel-díjas olasz fizikusnak, Giorgio Parisinak is van egy tippje a spórolásra. A fizikus elárulta, a tésztafőzéssel is jelentős energiát, s egyúttal pénzt lehet megtakarítani – írja a Finedining Lovers nyomán a Roadster.

A tudós azt tanácsolja, hogy a víz felforrása után, nagyjából a tészta főzésének a felénél zárjuk el a gázt, majd takarjuk le az edényt. A tésztát ezt követően a csomagoláson feltüntetett főzési időhöz képest egy perccel tovább hagyjuk dagadni a forró vízben. Szerinte az a titok, hogy

az edényen tartsuk a fedőt, így a víz hőmérséklete nem tud 80 °C alá menni.

Giorgio Parisi elmondta: ezzel a trükkel akár  negyvennégy kilowattóra áramot is megspórolhatnak azok az olaszok, akik személyenként átlagosan 23 kiló tésztát fogyasztanak el egy évben.

via GIPHY

A Nobel-díjas tudós trükkje igen megosztó az internetezők körében.   Antonello Colonna séf szerint a  tészta ettől a  főzési eljárástól gumis állagú lesz, s így egy  magas színvonalú étteremben például már nem lehetne felszolgálni.   Colonna azt tanácsolja, hogy inkább nyílt lángon süssünk-főzzünk. A  felhasznált elektromos áram mennyisége szerinte grillezéssel és bográcsozással csökkenthető leginkább.

Ön szerint beválhat a Nobel-díjas olasz fizikus, Giorgio Parisi trükkje?

(Borítókép: tésztafőzés. Illusztráció: Getty Images)