Korábban nagyon sok kutatás vizsgálta a szex utáni szomorúságot, ami nem is olyan ritka jelenség, mint elsőre gondolnánk. Főleg a nők érzik rosszkedvűnek magukat a kielégítő erotikus élményeket vagy az orgazmust követően, aminek több oka is lehet.

Egy korábban publikált amerikai felmérés szerint

a nők csaknem fele érezte magát szomorúnak szex után élete valamely periódusában.

A Queensland University of Technology kutatói összesen 230 szexuálisan aktív, 18 és 55 év közti önkéntest vizsgáltak. Mint írják, a nők 46 százaléka legalább egyszer tapasztalt már szex utáni szomorúságot, míg 5 százalékuk többször is átélte a tüneteket. A Daily Mail a Sexual Medicine folyóiratban megjelent felmérésre hivatkozva azt írja: leggyakrabban sírás, melankólia, depresszió, szorongás, megbánás, nyugtalanság vagy agresszió jelentkezik náluk, ám ehhez nem volt köze a partnerrel való lelki kapcsolatnak, sem az intimitás velük megélt szintjének.

A kutatás szerzője, dr.  Robert Schweitzer elmondása szerint felmérésüket korábbi, a nők szexuális funkcióival kapcsolatos vizsgálatok nyomán készítették. Azt már korábban kiderítették, hogy az ikreknél tapasztalható szex utáni szomorúságnak

 genetikai oka van, 

a mostani vizsgálatok szerint azonban  nagyobb eséllyel tapasztalható a tünetegyüttes olyan nőknél, akik  korábbi kapcsolataikban  már szenvedtek el szexuális bántalmazást. A korábbi traumák miatt ők úgy érzik, nem tudják kontrollálni a történéseket, nem tudják határozottan közölni, mit akarnak és mit nem. Ők gyakrabban meg is bánják az intim együttléteket.

„Nem ritka, hogy az emberek szomorúak, miután véget ért a szeretkezés. Sok esetben ráadásul ilyenkor nem valamilyen trauma áll a háttérben, sőt, még csak nem is a megbánás” – ezt már Denise Knowles szexterapeuta mondta, hozzátéve, a rossz érzések hátterében hormonális okok állnak.

„Az orgazmus számtalan olyan hormont szabadít fel – például endorfint, oxitocint, prolaktint –, amelyek kellemes érzéssel töltenek el. Aktus után viszont ezen hormonok szintje lecsökken, ami miatt az érintettet elönti a szomorúság. Az abszolút örömöt tulajdonképpen az abszolút elszeparálódás követi, nem meglepő, hogy sok nőt és férfit is érzékenyen érint az éles váltás”–emelte ki a szakember, aki szerint nem a szexszel, hanem a párkapcsolattal lehet gond, ami miatt érdemes pszichológushoz fordulni.

A posztkoitális, vagyis a szexet követő szomorúságot nagyobb eséllyel élik meg azok a nők, akik sokkal érzékenyebbek, sérülékenyebbek vagy lelkileg sokkal empatikusabbak.

(HáziPatika)

(Borítókép: csók. Illusztráció: Getty Images)