Az, hogy mit eszünk, a testi és mentális egészségünkre is hatással van, a tutiétrendet azonban, amely minden szükséges tápanyagot tartalmaz, nem könnyű megtalálni.

A megfelelő diéta mindenkinek mást jelent, hiszen mindenki más céllal vág bele az egészséges életmódba. Az biztos, hogy tökéletesen tartani egy diétát senki nem tud, ilyesmi nem létezik, az orvosok azonban egyetértenek abban, hogy vannak ételek, amelyeket jobb kerülni.

A NYU Langone kardiológusa, dr. Harmony Reynolds szerint szívünk egészségének megőrzéséhez nem kell lemondanunk minden finomságról, de jobb, ha egészséges alternatívákkal váltjuk ki kedvenc nassolnivalóinkat. Mint mondja, orvosként nehéz diétás tanácsokat adni, mert a táplálkozással kapcsolatos felmérések legtöbbször nem adnak egyértelmű választ arra, hogy bizonyos ételek hogyan befolyásolhatják az egészségünket, de ő a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy döntött, bizonyos ételeket teljesen tiltólistára tesz. Arra, hogy a kevésbé egészségeseket is élvezhesse, külön stratégiát alkalmaz. 

@everydayhealth Can you guess the five things a #cardiologist would never eat? Check out Dr. Harmony Reynolds's answers! #health #hearthealth #americanheartassociation #nyulangone #bacon #wellness #processedfood ♬ original sound - EverydayHealth

1. Margarin és növényi olaj

Egyes tanulmányok szerint a margarin és a növényi olaj fogyasztása növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Azt pontosan nem lehet tudni, miért van ez így, mivel úgy tűnik, nem növeli a koleszterinszintet.

2. Kókuszolaj

Dr. Harmony Reynolds a kókuszolajat is kerüli, mert az telített zsírokból áll. 

„Rájöttem, hogy a pácienseket erről is meg kell kérdezni. Több olyan betegem is volt, akinek az LDL-koleszterinszintje emelkedett a kókuszolajat tartalmazó ételek fogyasztása után” – mondta a kardiológus, aki szerint a vaj jobb alternatíva, de csak akkor, ha mértékkel használjuk. 

A kutatások szerint ugyanakkor az olívaolaj a legegészségesebb választás.

„Ahol és amikor csak lehet, olívaolajjal kellene főznie mindenkinek” – szögezte le Reynolds.

3. Burgonyachips

A szakembernek nyomós oka van arra, hogy ne fogyasszon burgonyachipset.

„Tudom magamról, hogy úgy sem vagyok képes megállni, hogy mondjuk csak két darab chipset ropogtassak el. Ez nem így működik. Együltőbe megeszek egy egész zacskóval, éppen ezért nem is tartok otthon burgonyachipset” – mondta Reynolds, aki nassolnivalónak inkább a pattogatott kukoricát ajánlja, vagy friss zöldségeket. Elmondása szerint a csokoládét például – a formájából adódóan – könnyebb mértékkel fogyasztani.

4. Bacon

Dr. Harmony Reynolds csak különleges alkalmakkor engedi meg magának, hogy bacont fogyasszon. Erről az ételről azért mondott le, mert korábban több kutatás során is arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy a feldolgozott húsok összefüggésbe hozhatók a rák vagy a szívbetegségek magasabb kockázatával. 

5. Csomagolt sütemények

Reynolds tiltólistáján az előre csomagolt sütemények is szerepelnek, mert ezekben rengeteg cukor és egészségtelen zsír található. Mint mondja, ezek a finomságok cukorbetegséget és szívbetegséget eredményezhetnek, ezért inkább a gyümölcsök, joghurtok, az étcsokoládé és a diófélék fogyasztását javasolja.

(Insider, Roadster)

(Borítókép: Illusztráció: Getty Images)