Nem vitás, kifejezetten jól tud esni a forró zuhany egy átdidergett téli nap után. Fontos ugyanakkor tudnunk, hogy a magas hőmérsékletű víz és annak gőze a bőrünknek többet árt, mint használ.

Legyen tél vagy nyár, a bőrünk különösen ki van téve az évszakváltozásnak és az azzal járó időjárási viszontagságoknak. Ettől függetlenül a szervezetünk észrevétlenül is alkalmazkodik a külső körülményekhez, ebben pedig egy kis tudatossággal nagyban segíthetünk a testünknek.

A téli évszakban különösen megviseli a bőrünket a lakás melege és a kinti fagyok közötti szélsőséges hőingadozás. Ha kilépünk az utcára, pillanatok alatt kell akklimatizálódnia a külső körülményekhez, ebben pedig nem segít, ha egy-egy forró zuhannyal még jobban felmelegítjük a testünket, valamint lemossuk róla a kiszáradástól és a bőrirritációtól védő természetes olajréteget.

Mindezt megelőzendő a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy télen langyos hőmérsékletű vízzel és csak rövid ideig zuhanyozzunk vagy fürödjünk,

ugyanis ha a bőrünknek nincs meg a kellő védelme, az kipirosodik, viszket és hámlani kezd. A hűvösebb víz ezzel szemben serkenti a vérkeringést, eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, összehúzza a pórusokat, ezáltal frissebbnek és energikusabbnak érezzük majd magunkat – mutat rá a Dívány.hu. Hozzáteszi: a bőrszárazság ellen célszerű, ha a téli időszakban is elfogyasztunk legalább 4-6 pohár folyadékot.

Bőrünk védelme és megóvása érdekében a tusfürdőnket, különböző tisztálkodási szereinket, arcápolási termékeinket is érdemes gondosan megválogatni. Hogy milyen lehetőségeink vannak és mikor érdemes elkezdeni a tudatos bőrápolást, arról   Lilu mesélt a Velvetnek   korábban.

Az őszi téli bőrápolásról a következő kapcsolódó anyagban...

míg az egyre több férfit is érdeklő plasztikai sebészet támogató szerepéről, benne többek között Szabó András Csuti tapasztalatairól alább olvashat bővebben.

(Borítókép: Zuhanyzó férfi. Illusztráció: Getty Images)