Hazánkban a fiatal felnőttek körében a legelterjedtebb az energiaitalok fogyasztása. A legtöbben abban a reményben pattintanak fel egy-egy ilyen terméket, hogy attól majd energikusabbak lesznek, növelik teljesítményüket és jobban bírják a munkát, a tanulást. Az átlagfogyasztó azonban nincs tisztában azzal, mit is iszik valójában.

Az energiaitalt úgy is meg lehetne határozni, mint egy üdítőitalt, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, ébrenlétet és teljesítőképességet. Legfőbb összetevői között a koffein, szénhidrátok, vitaminok és egyes aminosavak szerepelnek. Magyarországon évek óta nem adnak hozzá taurint ezekhez a termékekhez a népegészségügyi termékadó miatt; annak szerepét inkább más, hasonló hatású aminosavakkal helyettesítik. 

via GIPHY

Ezek a termékek az élénkítő hatásukat valójában a koffeinnek köszönhetik. Koffeintartalom szempontjából alapvetően három kategóriájú energiaital van: alacsony koffeintartalmú: 15 mg/100 ml, hagyományos koffeintartalmú: 32 mg/100ml, és emelt koffeines: 38,5 mg/100ml – írja a WEBBeteg. Utóbbi nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogás érzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet.

A legnagyobb baj azzal van, hogy sokan nem tudják tartani a mértéket.

Alkalomszerű fogyasztás esetén ezek az élénkítő italok nem okoznak egészségkárosodást egy egészséges felnőtt embernek. Egy kis doboz energiaital még nem megterhelő a szervezetnek, azok azonban, akik rendszeresen isznak ilyen termékeket, nem állnak meg egy adagnál: akár egy litert is megisznak egy nap.

„Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő. (...) Ezek a termékek

a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, vízhajtó hatásuk miatt pedig kiszáradást okozhatnak.

Aki pedig nap mint nap nagy mennyiségben issza, annak szervezetében felhalmozódik a koffein toxikus hatása” – mondta korábban dr. Maurovich Horvat Pál kardiológus szakorvos, hozzátéve, hogy a rendszeres fogyasztók éppen magas koffein tartalma miatt szoknak hozzá ehhez az italhoz. Nélküle olyan elvonási tünetek jelentkezhetnek, mint például a fejfájás, erős fáradtság, remegés, depresszió, rosszullét.

Amennyiben pedig alkohollal együtt fogyasztjuk, még nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, hiszen mindkettő dehidratál, ezért ilyenkor az alkohol mérgező hatása is sokkal erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű lehet, hangsúlyozta a kardiológus. 

A szakértő továbbá arra is figyelmeztetett, hogy hiába fogyasztunk ilyen készítményeket, az alvást nem válthatjuk ki velük. Az energiaitalok mindössze pár óra plusz energiát adnak, ám ezt követően még intenzívebb kimerültséget idéznek elő. 

Annak érdekében, hogy koncentrációnkat fokozni tudjuk, inkább az alábbiakra figyeljünk:

  • Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. 
  • Étrendünk legyen változatos és vitaminokban gazdag. 
  • Az agy frissességéhez egy jó minőségű kávé vagy tea is hozzájárulhat, melyek összetétele általában ismert és megbízható. 

(WEBBeteg, Semmelweis)

(Borítókép: férfi ivás közben. Illusztráció: Northfoto)