1962-ben született meg Japánban és került Lipovitan-D néven a boltok polcaira az az ital, amelynek mára számos változatát bontják fel az emberek nap mint nap szinte mindenhol a világban, ha egy kis energiára vagy éberségre vágynak.

Az energiaitalokról számos mítoszt és szélsőségesen eltérő véleményt lehet hallani, amely sokunkat bizonytalanná tesz ezekkel az italokkal kapcsolatban. Nemrégiben egy közismert professzor, dr. Szakonyi Zsolt is kifejtette véleményét ezekről az élénkítő termékekről a Magyar Energiaital Szövetségnek. A Szegedi Tudomány Egyetem Gyógyszertudományi Karának Tudományos és gazdasági dékánhelyettese többk között azt is elmondta, miért jár tévúton az, aki víz helyett is energiaitalt fogyaszt, és miben téved, aki hozzá sem mer nyúlni.

„A válasz ugyanaz, mint minden kereskedelmi forgalomban kapható biztonságos élelmiszer esetén. A túlzott, mértéktelen fogyasztás egészségügyi kockázatot hordozhat, ami viszont nemcsak az energiaitalra, hanem minden más élelmiszerre is érvényes. Viszont mértékkel, amikor szükség van rá, természetesen bátran fogyasztható az energiaital” – magyarázta a szakértő, aki szerint sorra kell venni az energiaitalokban található főbb összetevőket és azok emberi szervezetre gyakorolt hatását ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, mit is jelent a mértékletesség.

Mint azt dr. Szakonyi kiemelte: az energiaital egyik fő alkotóeleme a jó minőségű ivóvíz, ami az emberi élet egyik legalapvetőbb és leginkább nélkülözhetetlen feltétele; egy felnőtt embernek naponta körülbelül 2-3 liter folyadékra van szüksége,

az energiaital azonban nem helyettesíti a vizet. A szakértő szerint az energiaitalnak, mint funkcionális italnak, nem is ez a rendeltetése.

Dr. Szakonyi Zsolt az energiaitalok összetevőire is kitért.

„A legtöbbször répacukor (szacharóz) [van benne], ami a táplálékainkban megtalálható tápanyag csoport, a szénhidrátok fontos élelmiszeripari képviselője, és amely a belőle keletkező szőlőcukor és gyümölcscukor révén az életműködésekhez, mozgáshoz, munkavégzéshez, tanuláshoz szükséges energiát biztosítja az emberi szervezet részére. Fontos szerepet játszik a sejtek, szövetek és szervek felépítésében, valamint működésében. Az emberi szervezet a vércukorszint állandó szinten tartására törekszik, ennek érdekében saját maga is gondoskodik róla, hogy a bevitt tápanyagokból a cukrot előállítsa. [...] Nem [kell cukrot ennünk az életben maradáshoz], mint ahogy fagyiznunk, sütiznünk, és csokit majszolnunk sem kell, de mint tudjuk, ezek bizony növelik a »boldogságháztartásunkat«. A mértéktelen fogyasztás és a tiltás között pedig ott van a sokat emlegetett mértékletesség és a fogyasztói felelősség” – magyarázta a szakember.

Mennyi hozzáadott cukrot lehet enni?

Az American Heart Association ajánlása szerint a nők naponta legfeljebb 2,5 dkg (6 teáskanálnyi) cukrot fogyaszthatnak, a férfiak esetében a megengedett határ 3,7 dkg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is hasonló, amely szerint egy felnőttnek naponta 5 dkg cukor a felső határ. A magyar lakosság átlagosan ennek több mint kétszeresét fogyasztja naponta.

Egy energiaital cukortartalma jellemzően 1-1,1 dkg/dl (26g/250ml) körüli tartományban mozog, amely önmagában a javasolt értéken bőven belül van.

Mennyi koffein fogyasztható?

Dr. Szakonyi úgy fogalmazott: a koffein egy olyan stabil alkaloida, amelyet különböző formában több mint kétezer éve fogyaszt az emberiség. Megtalálható különböző növényekben, és azok részeiben – így például a kávé- és kakaóbabban, a tealevelekben, aguarana bogyójában és a kóladióban –, valamint számos élelmiszerben is, mint például süteményekben, jégkrémekben, a gumicukorban és a kólában, valamint fogyasztási célú és sportteljesítmény-növelő étrend-kiegészítőkben. 

A leghitelesebbnek mondható szakvélemény szerint a 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffeinadag nem idéz elő klinikailag lényeges változásokat a vérnyomásban, a szívizom véráramában, a vízháztartásban vagy a testhőmérsékletben és nem csökkenti az érzékelt erőkifejtést a testmozgás során – emelték ki a Magyar Energiaital Szövetség közleményében.

„Az összesforrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó napi koffeinfogyasztás nem támaszt aggályt afelnőtt népességben.

Egy doboz energiaital koffeintartalma 80 mg tartományban mozog, amelyből tehát naponta biztonságosan megihatunk 5 dobozzal”

– mondta a professzor, hozzátéve, a B-vitaminok és a szénsav tartozik még az energiaitalok fontos összetevői közé. Utóbbi a gyomorban a gyomornyálkahártyát ingerli, a helyi vérbőséget fokozza, ezáltal fokozza például a koffein felszívódását, gyorsítva annak élénkítő hatásának kialakulását.

Dr. Szakonyi az energiaitalokról összességében elmondta:

„Minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital biztonságos élelmiszer, olyan funkcionális ital, amely segít a koncentrálás fenntartásában, a teljesítmény fokozásában. Fontos, hogy fogyasztásuk célja nem szabad, hogy folyadékpótlás legyen és nem is az »egyszerű« kellemes ízükért fogyasztott ún. üdítőitalok kategóriájába tartoznak. Nem ezt kell inni víz helyett, de az energiaital a koffeinfogyasztás egyik alternatívája lehet, és élénkítő, energetizáló hatása révén rövid távon kiválóan alkalmas a koncentrálás segítésére, például gépjármű vezetés esetén. Természetesen a valós pihenést nem pótolja, de nem is ez a célja” – jelentette ki.

(Borítókép: behűtött energiaitalok. Illusztráció: Northfoto)