Vannak azonban olyan élelmiszerek, amiket szigorúan tilos a tárolóba tenni.

Korábban a Velvet is írt arról, hogy Földünk megóvásának érdekében mennyire fontos, hogy csökkentsük karbonlábnyomunkat. Lakásunkat és kertünket számos módon fenntarthatóbbá tehetjük – ennek egyik módja a komposztálás.

Az elmúlt években ismét nagyon népszerű lett ez a környezetbarát eljárás, amely nemcsak abból a szempontból pénztárcabarát, hogy szinte csak egy komposzttároló szükséges hozzá, hanem azért is, mert az elkészült komposztot több mindenre is fel tudjuk használni a kertünkben.

A komposztálás folyamata rendkívül egyszerű, amennyiben megfelelően végzi el az ember.

A komposzt minőségét és érését a környezeti feltételek mellett elsősorban a felhasznált anyagok minősége és összetétele határozza meg, és minél többféle anyagot használunk fel komposztunkhoz, annál jobb végtermékhez juthatunk. Számos olyan otthoni termék keletkezik szinte minden háztartásban, amelyeket bár valójában nyugodt szívvel beledobhatunk a komposztba, mégis több pletyka kering arról, mennyire veszélyesek.

Bármilyen furcsának is tűnhet, a komposztálás első szabálya a tisztaság.

Csakis kizárólag teljes mértékben lebomló anyagokat szabad a tárolóba tenni. Sokan úgy gondolják, egy csokor virág is belekerülhet a komposztba, pedig azt ugyanúgy meg kell előtte tisztítani. Le kell szedni róla minden csomagolópapírt és műanyagot róla. Akkor azonban nem kerülhet a komposztba, ha mesterségesen színezett virágot is tartalmaz a csokor.

A kisállataink miatt felhalmozott almot is beledobhatjuk a komposztba, akkor is, ha már használtuk. De csakis a vegyszer-, és illatmentes típusúakat.

Komoly tévhit, hogy a déligyümölcsök héja nem kerülhet a komposztba.

De, belekerülhet, pusztán két dologra kell odafigyelnünk: egyrészt csak kezelésmentes gyümölcsök héját rakjuk bele, hogy elkerülhessük a nem kívánt vegyszereket, másrészt csak mértékkel dobjunk belőlük a komposztra.

Ha örökzöldjeink lenyesett részeit szeretnénk komposztálni, hogy ezzel is elkerüljük az égetést, akkor kifejezetten jót tesz a fahamu hozzáadása. Két legyet ütünk egy csapásra: a tűlevelűeket komposztálni tudjuk, és elkerüljük a savasodást is, ugyanis a hamu lúgosító hatással rendelkezik.

A nem színes és nem fehérített újságpapír, papírzacskó vagy a már nem használt tojástartó tökéletesen komposztálható. Viszont vigyázzunk: a kompozit anyagok, italoskarton vagy forgácslap komposztra helyezése tilos, ugyanis ezek biológiailag nem lebonthatók. Amennyiben nem festett a hajunk, akkor a

hajkeféből kiszedett hajat és a levágott körmöt is nyugodt szívvel beledobhatjuk a tárolóba, illetve ugyanez igaz kisállataink szőrére is. 

Amit soha!

A neten terjedő videók szerint érdemes néha kólával meglocsolni a komposzt, mert az ital cukor- és savtartalma beindítja a kívánt folyamatokat. Ez azonban nem igaz, mivel a komposztálást maga a természet végzi, nem szükséges más mesterséges anyagokat bevetni. Ha mindenképpen gyorsítani szeretnénk a komposztálást, akkor alkalomadtán öntsünk hozzá egy keveset abból a vízből, amiben a krumplit főztük. Ez a keményítőtartalma miatt jó.

Sokan a porszívó porzsákját is előszeretettel öntik a komposzthoz, pedig ez nagy hiba, hiszen az tartalmazhat nehézfémeket és műanyaghulladékot is. Ugyanígy a cigarettacsikk komposzttárolóba dobása is szigorúan tilos, hiszen nemcsak tűzveszélyes, de nem lebomló részeket is tartalmaz.

(Egy.hu)

(Borítókép: Komposzt edény. Illusztráció: Getty Images)