Prüszkölés, orrfújás, torokkaparás: a náthás megbetegedések tünetei valósággal megkeseríthetik mindennapjainkat a téli hónapokban, ám hogy mennyi idő alatt lábalunk ki a megfázásból, az rajtunk is múlik. Cikkünkben három olyan tanácsot is adunk, amelyek megfogadásával gyorsabban átvészelheti a nehéz napokat.

A megfázásért leggyakrabban az orrnyálkahártya-gyulladást okozó rhinovírus vagy az RSV (respiratórikus szinciciális vírus) felel. Ezek a kórokozók cseppfertőzéssel terjednek, a megfertőződés esélye pedig sokkal nagyobb zárt térben, kiváltképp a hűvösebb hónapokban, amikor sokkal többet tartózkodunk négy fal között más emberek társaságában.

Miután a náthavírusok ilyenkor gyorsan gazdát cserélnek, akár többször is lebetegedhetünk: statisztikák szerint egy átlagos egészségi állapotú ember évi három-négy alkalommal is áteshet a náthán.

A jól ismert tünetek a tüsszögés, orrfolyás, torokfájás és köhögés, esetenként pedig enyhébb hőemelkedés is felléphet az általánosan rossz közérzet mellett – írja a HáziPatika.com. Hogy a lehető legrövidebb idő alatt átessünk a kellemetlen panaszokon, az alábbiakat tehetjük:

Nem megyünk vissza idő előtt dolgozni

Mivel a nátha rendszerint csak enyhébb tüneteket vált ki, sokan nem veszik komolyan és prüszkölve, orrfolyással is bemennek a munkahelyükre, sőt, akár az edzőterembe is ellátogatnak. Ez nemcsak a saját egészségünk szempontjából aggályos, hiszen másokat is megfertőzhetünk. Mindeközben lassítjuk a gyógyulásunkat, az immunrendszerünk ugyanis nem tudja minden erőforrását a kórokozó elleni küzdelemnek szentelni. Hogyha megterheljük magunkat, a tünetektől is jóval később szabadulunk, éppen ezért érdemes kellő időt szánnunk arra, hogy kipihenjük és teljesen kikúráljuk magunkat.

Kezeljük a tüneteket

Az enyhébb tünetekre sokszor csak legyintünk, ha nem járnak lázzal, akkor hajlamosak vagyunk félvállról venni a betegséget. Pénzt sem költünk szívesen tüneti kezelésre, pedig manapság egyre több féle, vény nélkül kapható készítmény sorakozik a patikák polcain. Az orrspray-k például hatékonyan csökkenthetik az orrdugulást, biztosítva ezzel a szabad légzést. Érdemes a tengervizes változatokat választani, ezeket ugyanis hosszabb ideig is biztonsággal használhatjuk anélkül, hogy függőséget okoznának.

Az is problémát okozhat, ha nem megfelelő gyógymódot választunk a nátha leküzdéséhez. A portál figyelmeztet, hogy kimondottan tilos a korábbi kezelések után megmaradt antibiotikumokat beszedni. A vírusok ellen ezek a készítmények hatástalanok, ráadásul a felelőtlen antibiotikum-használat tovább ronthat az egészségünkön. A bizonytalan hátterű kereskedésekből rendelt, alternatív készítményektől szintén óvakodjunk, ezek ugyanis sok esetben hatástalanok, szélsőséges esetben pedig állapotromlást is eredményezhetnek.

Igyunk elég folyadékot

Nem is gondolnánk, de az állandó orrfolyás is okozhat folyadékveszteséget, nem beszélve arról, hogy intenzívebb torokfájás esetén az evés mellett az ivást is mellőzhetjük. Hogy ne száradjunk ki, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a folyadékpótlásra. Ha nem bírunk sok vizet inni, főzzünk teát vagy kanalazzunk meleg levest. Az alkoholtól és a kávétól ugyanakkor óvakodjunk, ezek ugyanis vízhajtó hatásuk miatt csak még jobban kiszárítják a szervezetet.

(Borítókép: Megfázással küzdő férfi. Illusztráció: Getty Images)