A téli időszakban gyakrabban fordulnak elő lázzal járó fertőzések, megbetegedések. Lázat komoly betegségek is okozhatnak, a jéghideg borogatás vagy a lázcsillapító tabletták keverése pedig csak ront a beteg állapotán. Alább a legfontosabb, lázzal kapcsolatos tudnivalókról és tévhitekről olvashat.

A normális testhőmérséklet kóros emelkedését hívják láznak. 38 fokig hőemelkedésről beszélünk, míg efölött lázról. A hónaljban mérve a normális testhőmérséklet 37 fokig terjedhet, a végbélben mérve általában ennél 0,4 fokkal magasabb. Napközben a testhőmérséklet ingadozhat, a kora reggeli órákban a legalacsonyabb, míg délután vagy este akár 37,8 fok is lehet.

„A láz mögött általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés áll. Ezen kívül az autoimmun kórképek, a daganatos betegségek, különösen a vérképzési zavarok és a vesedaganatok, az éreredetű gyulladások, így trombózis, infarktus, szívtrauma és az agyi sérülés is okozhat lázat. Ritkán gyógyszerek, antibiotikumok és bizonyos szívgyógyszerek mellékhatásaként emelkedik meg a testhőmérséklet, de

az olyan banális helyzetek, mint a túlzott testmozgás vagy napfürdőzés is okozhat lázat.

Súlyos betegségre utalhat, ha egy páciensnél minden ok nélkül lép fel lázas állapot, ilyenkor minden esetben ki kell deríteni, hogy pontosan mi áll a háttérben” – emelte ki dr. Davaadorj Selenge, az Affidea Magyarország belgyógyász orvosa.

Szívbetegeknél és kisgyermekeknél életveszélyes is lehet

A lázcsillapítással kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberekben. Ma már az orvosok között is általánosan elfogadott, hogy csak a 38,5 fok feletti testhőmérsékletet érdemes csökkenteni, mivel a szervezet így védekezik a vírusok és baktériumok ellen. A belgyógyász ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekeknél, az idősebb embereknél és a szívbetegeknél nem szabad megvárni, hogy a testhőmérséklet 38,5 fok fölé kússzon, mert esetükben veszélyes lehet ez az állapot.

A tartós láz nagyon nagy megterhelést jelent a szervezet számára, és ha egy gyulladásos folyamat okozza, akkor maga a gyulladás is súlyosbodhat. A szívbetegeknél rosszullét léphet fel, az idősebbek és a kisgyermekek pedig kiszáradhatnak. A kisgyerekeknél akkor fontos 38,5 alatt csillapítani a lázat, ha a gyermek elesett, fájdalmai vannak, kifejezetten rosszul viseli, ha azonban láthatóan nem viseli meg annyira a lázas állapot, akkor 38,5 fokos hőmérsékletig érdemes hagyni dolgozni az immunrendszert.

A 6 évnél fiatalabb gyerekeknél kialakulhat lázgörcs is, amelynek a tünetei ijesztőek: a gyerek belilulhat, szürke lehet, nem kap levegőt, sokszor eszméletvesztés is bekövetkezik. Ha lázról beszélünk, mindenképpen fontos megemlíteni azúgynevezett háromnapos lázat is, ami egy humán herpeszvírus okozta fertőzés. Ennek a betegségnek egyik tünete a pár napig tartó folyamatos láz, emellett nyirokcsomó duzzanat és bőrkiütések is megfigyelhetők.

Ezért nem jó a hideg vizes borogatás

A láz egyszerű, vény nélkül kapható gyógyszerekkel és külsőleges hűtéssel csillapítható. Dr. Davaadorj Selenge szerint ezekkel kapcsolatban is számos tévhit él az emberekben.

via GIPHY

„A gyógyszertárakban többféle paracetamol és ibuprofén hatóanyagú lázcsillapító kapható. A páciensek sokszor többféle gyógyszert is beszednek azt gondolva, hogy így hatékonyabb lesz a lázcsillapítás. De nem szabad keverni a tablettákat. Ha nagyon magas a láz, akkor akár kétóránként, de általában 4-6 óránként kell bevenni a lázcsillapítót és mindig ugyanazt a készítményt. Különösen gyerekeknél hatásos lehet az ülőfürdő, amely soha nem hideg vizet, hanem langyosat jelent. A borogatásra szintén igaz az, hogy

nem szabad jéghideg vizet vagy jeget alkalmazni, mert ezek először összehúzzák a pórusokat így csökkentve a szervezet hőleadását, ezzel még súlyosabbá téve a lázas tüneteket.

Ha egy felnőttnél 3-5 napon belül nem múlik a láz, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni” – magyarázta a szakértő.

(Borítókép: Illusztráció: Getty Images)