Egyes zöldségeket vagy gyümölcsöket megmosunk majd pedig gond nélkül beléjük harapunk, míg másokat meghámozunk. Ezek a folyamatok sokszor magától értetődőnek tűnnek. Főként az élelmiszerek megmosása vált megszokott rutinná az utóbbi időben, a járvány időszaka alatt.

Korábban a Velvet is beszámolt róla, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyeket tilos megmosni, mint például a nyers baromfit, azonban azzal kevesen számolnak, hogy bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket a héjuk eltávolítása után is meg kell tisztítanunk.

Alma

Bármennyire is van egészséges gyümölcsként elkönyvelve, az almát sok esetben növényvédő szerekkel kezelik. Ha hámozás után megmossuk őket, szinte azonnal fogyasszuk is el, mert hamar bebarnulnak.

Gomba

Sokan vitatják, hogy egyáltalán szükséges-e meghámozni a gombát. Bármelyik tábort is erősítjük, a zöldség megmosása elengedhetetlennek bizonyul. Mielőtt bármilyen ételhez felhasználnánk, mmossuk át alaposan, folyó vízben.

Kivi

A kivi nagyszerű vitaminforrás, a héjával azonban jobb, ha vigyázunk. Bár sokan egyszerűen csak megfognak egy kivit, lehámozzák a héját és már fogyasztják is, ez valójában egyáltalán nem olyan szerencsés döntés. A héján ugyanis rengeteg szennyeződés és baktérium felhalmozódhat, különösen, ha messziről érkezik. Így mielőtt ennénk belőle, alaposan dörzsöljük át egy kefével, közben pedig mossuk meg folyó vízben. Hámozás után pedig ismét engedjünk rá vizet.

Saláta

Bár a salátát nem klasszikusan hámozzuk, tulajdonképpen annak hívhatjuk azt a folyamatot is, amikor a külső leveleit leválasztjuk. Ez azonban még egyáltalán nem elég ahhoz, hogy biztonsággal a tányérunkra kerülhessen. Teljesen mindegy, hogy az adott saláta a kertünkből, a termelői piacról vagy egy nagy élelmiszerboltból származik, sokféleképpen szennyeződhet a leszedése előtt és után is, ezért alaposan meg kell tisztítani. 

Burgonya

A burgonya legtöbbször porosan és földesen kerül a konyhánkba, így teljesen természetes, ha először folyó vízben jó alaposan átmossuk, szükség esetén pedig kefével is letisztítjuk. Ezután jöhet a hámozás, a tisztításnak viszont még koránt sincs vége. Még két-három átmosás után is fennáll annak a veszélye, hogy szennyeződések vannak rajta, ezért próbálja meg minél többször alaposan átöblíteni, esetleg vízben is felforralni.

(Bien)

(Borítókép: Zöldségek. Illusztráció: Getty images)