Bár a hűtő alapvetően az élelmiszerek frissen tartását szolgálja, vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek kifejezetten rosszat tesz a hűtőszekrényben való tárolás.

Paradicsom

Amint a hűtőbe kerül, a paradicsom nem érik tovább, de az íze és az állaga is megváltozik. Az üzletekben vásárolható paradicsom azért keményebb, mert olyankor szedik le, hogy még szállítható és pulton tartható legyen. Még többnyire az ízanyagok sem alakultak ki bennük annyira, mint ideális lenne, azonban akkor, ha szobahőmérsékleten, néhány alma társaságában tároljuk őket, érésük felgyorsul és ízletesebbek is lesznek.

Paprika

A paprika a paradicsomnál jobban bírja, ha hűtőbe tesszük, de minősége ennek is romlazni kezd három-négy nap után. 

Gomba

A gomba a hűtőben hamarabb megbarnul és „szottyossá” válik. Ha mindenképpen a hűtőszekrényben szeretnénk tárolni ezt a zöldséget, akkor tekerjük papírtörlőbe, de mielőbb fogyasszuk el.

Hagyma és krumpli

A hagymát és a krumplit kamrazöldségnek is nevezik. Nem véletlenül: ha hűvös, száraz helyen tároljuk őket, sokáig felhasználhatók lesznek. A hűtőszekrény hűvös, de párás mikroklímája nem ideális számukra hosszabb időre. Azt sem bírják, ha műanyag zacskóban tároljuk őket.

Sárgarépa és petrezselyem

A kamrában sokkal jobb helye van a sárgarépának és a petrezselyemnek is. Sokan úgy vélik, ha leveleivel együtt tároljuk, tovább marad friss a répa, ám ez nem igaz: a levelek már csak felesleges párologtató felületek, miután kiszedtük a földből. 

Saláta, sóska, spenót

A saláták, a sóska és a spenót is jól viselik a hűtőszekrény biztosította körülményeket, amennyiben megmosva, lecsepegtetve, műanyag dobozban – szinte konyhakészen – tároljuk őket. Így kevébé lesznek fonnyadtak, de minőségükből pár nap után sokat veszítenek.

Spárga

A spárga giényli a hűvös helyet, hűtőben azonban csak pár napig bírja jól. Legjobb, ha konyharuhába csavarva, hűvös helyen tároljuk.

Brokkoli és uborka

A brokkoli színe sokat halványodik, ha hűtőbe van téve – főleg akkor, ha fólia is van rajta. Az uborka ezzel szemben jobban bírja a hűtést: a lefóliázva vett kígyóuborka sokszor hetek múlva is ugyanúgy néz ki, mint amikor megvettük. A hűtőben való tárolás hátránya leginkább az ízén érződik. 

(24.hu, Magyar Mezőgazdaság)

(Borítókép: Illusztráció: Getty Images)