Veréb Tamás is elmondta véleményét arról a toxikus maszkulinitásról, amely elítéli a férfiak igényes megjelenését. Ön mit gondol?

A tudatos arcápolás nem nemhez kötött rutin, hiszen a férfiaknak csak hasznukra válhat, ha odafigyelnek bőrük egészségére és egy kialakított rutinnal megőrzik arcuk higiéniáját. Sok nő még vonzóbbnak is tartja azokat a férfiakat, akik az átlagnál többet foglalkoznak kinézetükkel, mert tudják, hogy az esztétikus és tiszta megjelenés nem a divatos ruháknál kezdődik, hanem sokkal inkább alatta.

Korábban a Velvet is beszámolt róla, hogy számos férfi dönt a különböző szépészeti beavatkozások mellett. Dr. Széchenyi Kornél, a New Beauty Orvos-Esztétikai Központ orvosa is megerősítette, hogy az utóbbi időben szembetűnően több férfi pácienssel találkozik, főként a 35-55 éves korosztályból.

De vajon miért veszik rá magukat a férfiak előbb egy orvosi kezelésre, mintsem a tudatos bőrápolás elkezdésére vagy éppen a sminkelésre? A társadalmi elítélés vagy saját belső aggályok gátolják a férfiakat abban, hogy ők is elmélyüljenek a kozmetikumok világában?

Veréb Tamás azoknak a férfiaknak a táborát erősíti, akik előszeretettel vesznek igénybe természetes arckezeléseket annak érdekében, hogy gondját viseljék arcbőrüknek. Habár a színésznek állítása szerint tinédzser korában sem voltak bőrproblémái, a mindennapi igénybevétel miatt rendszeresen jár kozmetikai kezelésekre, hogy megelőzze a bajt.

„Pár hetente el szoktam jutni egy nagyobb volumenű arckezelésre, viszont én otthon nappali arckrémet legalább háromnaponta szoktam használni. Úgy gondolom, az igényes bőrápolás egyáltalán nem ciki és szerintem a nőknek is az tetszik, ha egy férfi odafigyel magára, nem pedig nekik kell mindig odafigyelni a párjukra e téren. Egy előadóművésznek egyébként is fontos a megjelenés, nem lehet csak a sminkre hagyatkozni, hogy majd az mindent elfed. Nagyon fontos az is, hogy a későbbi problémákat megelőzve, már huszonévesen foglalkozzunk a bőrünkkel."

Tiszta arc, profi smink

Veréb Tamás nevéhez számos videóklip, színdarab és musical szerep fűződik, míg 2016-ban a TV2 Sztárban Sztár című műsorának nyerteseként köszönthették őt a tévénézők. Színészként, előadóként is tisztában van vele, hogy egy bizonyos fokú smink viselése szakmájának velejárója. Legjobban pedig a smink is akkor mutat, ha alatta tiszta, egészséges arcbőr rejlik.

„Egy előadóművész szakmájának szerves részét képezi a smink, de az esetek többségében egy tévéműsorban szereplő civil arcát is lealapozzák vagy mattítják a fények miatt. Ez egy teljesen megszokott folyamat. A színházban sokszor van olyan szerep, ahol a tekintet kiemelése miatt használnak sminket. Ha erre egy színész nemet mondana, mert hogy a sminkhasználat sérti az ő férfiasságát, az elég szakmaiatlan lenne" – fogalmazott Veréb, aki igazán szerencsésnek gondolj magát, mert természetesen egészséges és egyenletes színű arcbőre miatt viszonylag kevés alkalommal indokolt nála erős smink használata.

„Az olyan erős sminkeket, amelyeket annak idején az Operettszínházban kaptunk, ahol vastag alapozót is használtunk, azokat szinte soha nem szoktam kérni. Amit én preferálok, az többnyire egy vékony réteg púder. Egy filmben például, amikor arról van szó, hogy a karakter több hete nem evett, csak száraz kenyeret, akkor nem elég ezt eljátszani, hanem rá kell erősíteni a kinézetre sminkben is. Ugyanúgy, ahogy például Johnny Depp Jack Sparrow nevű kalóz karakteréhez is hozzátartozik az erős, fekete szemfesték."

Smink és Hollywood

Johnny Depp nemcsak az egyik leghíresebb karaktere képében, hanem civil emberként is szívesen festi a szemét. Zac Efron szempillaspirált használ rendszeresen a vörös szőnyegen, míg Jennifer Lopez egykori kedvese, Alex Rodriguez, valamint Channing Tatum sem természetes vonásaiknak köszönhetik sima bőrüket, hanem kedvenc alapozójuknak. Justin Bieber pedig fiatal kora óta súlyos bőrproblémákkal küzd, amelyek miatt saját bevallása szerint sokszor szorong. Az énekes egyszerű megoldásnak találja színezett krémek használatát az önbizalma növelése érdekében.

Ahogy a fentebb említett hírességek, úgy Veréb Tamás sem zárkózik el attól, hogy egy fontosabb esemény alkalmával a színpadon kívül is sminkhez nyúljon. Egy nagyobb volumenű díjátadó gálán például bátran viselne púdert, hogy ne csillogjon az arca a fényben.

„Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki szereti úgy hordani az arcszőrzetét, hogy élére van vágva, vagy be van festve. Van, aki már ezt is túlzottan metroszexuálisnak tartja, míg más szerint divatos. Szerencsére nekem a szakállam is úgy nő, ahogy szeretném, de nem tartom kizártnak, hogyha esetleg évek múlva körszakállat fogok növeszteni, akkor arra ráerősítsek festéssel vagy sminkkel" – hangsúlyozta a színész. Veréb szerint a mindennapok során is megfigyelhető, hogy az ő korosztálya, valamint a nála fiatalabbak sem zárkóznak el a kozmetikumok és a smink használatától. Bizonyos férfi influenszerek az egész karrierjüket a bőrápolásnak és a témában való tanácsadásnak szentelik. Budavári Fülöp például többször is bemutatta már arcápolási rutinját, illetve azokat a termékeket, amelyeket használ.

„Szerintem nagyon régimódi hozzáállás egy férfi részéről, ha tudatosan nem ápolja az arcbőrét, mert fél, hogy mit gondol majd róla a társadalom. Egy férfit nem az tesz maszkulinná és vonzóvá egy nő szemében, ha ápolatlanul hagyja a bőrét és a testét, hanem az, hogyha képes megőrizni igényes külsejét.

Szerintem toxikus maszkulinitásnak számít, ha valakit elítélnek vagy nőiesnek tartanak az ápoltsága miatt. Itt az ideje, hogy ezt a társadalmi elvárást elengedjük."

Mit használjanak a férfiak?

Vannak azok a maszkulin természetű és kinézetű férfiak, akik nemcsak a kozmetikai termékeket nem vetik meg, hanem egészen a sminktermékek hétköznapi használatáig merészkednek. A nők számára egyszerűbb a helyzet, hiszen a kozmetikai termékek széles palettájából választva számtalan termékkel képesek elfedni bőrhibáikat. A férfiak sminkelésével nem ennyire elfogadó a társadalom, pedig a piacon számtalan olyan termék található, amelyet mindkét nem bátran alkalmazhat az igényes megjelenés érdekében.

Pöpl Andrea profi sminkes számtalan férfi műsorvezetőt sminkel, köztük Tilla Attilát és Hajós Andrást. Állítása szerint a férfiakkal sokszor nehezebb dolga van, mint a nőkkel, ugyanis előbbiek esetében a természetes külső elérése a cél. Így a szemöldökök megrajzolása vagy az arccsont kontúrozása szóba sem jöhet.

„Én vékony rétegben szoktam felvinni egy kis alapozót, amit én keverek. Utána korrektort kenek a szemek alá, hogy eltakarjam a táskákat, illetve a lila foltokat. A homlokot úgy kisebbítem, hogy púdert viszek fel a hajtövükre, majd egy átlátszó fedőpúderrel lefedem az arcot, hogy ne csillogjon" – árulta el a sminkes. Állítása szerint a színészek sokszor kérik őt arra, hogy jobban látszódjon a sminkjük, például hogy emelje ki jobban a szemüket, fesse ki a szempillájukat vagy a szemöldöküket. Általánosságban ugyanakkor azt látja, hogy a férfiak a természetességet pártolják és azt szeretik, ha a sminkjük szinte észrevehetetlen. Azoknak a személyeknek is ajánl termékeket, akik nemcsak a médiában tűnnek fel, hanem a civil élet során is fontos a megjelenésük, például cégigazgatók vagy előadók.

„Mindenképp egy megfelelő bőrápolást javasolnék, illetve lehet kapni olyan színezett hidratálókat, amelyek szinte nem is látszanak, de a bőrük sokkal egészségesebbnek tűnik majd. Ha a karikás szemüket szeretnék eltüntetni, vigyenek fel egy kevés korrektort a szemük alá. Az ecsetes verziókat rendkívül egyszerűen lehet használni."

Ön kipróbálna néhány alapvető smink terméket?

( Borítókép: Veréb Tamás. Fotó: Kaszás Tamás/Index)