A legtöbb életmódot váltó, fogyni akaró embernek nincs türelme: rövid időn belül szeretnének látványos változást elérni, ezért is szokott a legtöbb diéta kudarcba fulladni.

Egyes diéták hosszú hetek vagy hónapok munkájának és az önmegtartóztatásnak köszönhetően ígérnek fogyást, mások pár nap alatt megszabadítanak néhány felesleges kilótól. A villámdiéta persze nem a legegészségesebb módszere a fogyásnak, de alkalmanként megengedhető. 

Pár nap alatt ananásszal is lehet fogyni, 

egy ilyen diétát egy dán pszichológus, Sten Hegler is kidolgozott még az 1970-es években. Hegler eredeti módszerének lényege, hogy két napig semmi mást nem eszünk, csak ananászt. Állítólag ez segít akár 4-5 kilótól is megszabadulni, a módszer azonban mára jócskán átalakult. Az újabb ananász-diéta esetén – melyről a femcafé.hu írt részletesen –,

öt napon keresztül napi két kiló ananászt kell elfogyasztani más, egészséges ételekkel együtt.

Ez az étrend segít megszabadulni a testünkben pangó víztől, mozgósítja a felesleges zsírokat, valamint méregtelenít is. Ez egy proteolitikus enzim, a bromelin miatt van, ami a fehérjék lebontásában és emésztésében játszik szerepet, de gyulladáscsökkentő hatással is bír. A szakértők kiemelik: a szervezetben lévő gyulladás sok esetben okoz súlygyarapodást.

Az ötnapos ananász-diéta almaecetet, zabot, tonhalat, paradicsomot, spárgát, csirkét, görögszénát, tojást, citromot, mandulát, mentát, zöld teát, gombát, quinoát, epret, kivit, salátát, gyömbért is tartalmaz. A pontos étrendet akkor érheti el, ha ide kattint

via GIPHY

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a tartós fogyáshoz nem szigorú fogyókúra, hanem hosszú távon is fenntartható életmódváltás, rendszeres testmozgás, és a belső egyensúly kialakítása kell. A legtöbb villámdiéta esetében fennáll a veszély, hogy a leadott kilók hamar visszaszaladnak, ha utána nem tartjuk magunkat az egészséges étrendhez.

Tudta?

A Dél-Amerikából származó ananásznak számos jótékony hatása van. A trópusi gyümölcs  C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, energiatartalma mérsékelt,  segíti az emésztést, vízhajtó hatással bír, de javítja a csontok és az ízületek egészségét, valamint fokozza szervezetünkben a szerotonin szintjét is.

(Borítókép: ananászt szeletelő férfi. Illusztráció: Getty Images)