„A szesz kis mértékben orvosság, nagy mennyiségben gyógyszer”, tartja a mondás. Azt, hogy létezik az a kisebb alkoholmennyiség, ami még nem okoz problémát, az orvosok is elismerik, és egy-egy pohár ital a legszigorúbb diéta alatt is beiktatható, főleg, ha tisztában vagyunk kalóriatartalmukkal.

A szakértők hetente 10, egy nap pedig 4 ital fogyasztását maximalizálják, de mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hol a határ. Alább a legnépszerűbb italok kalóriatartalmáról talál információkat. 

Tequila

Négy centiliter tequila összesen 44 kalóriát tartalmaz. Ezt a kék agávépárlatából készített, Mexikóból származó italt általában sóval és citrommal fogyasztják shotként, ám koktél formájában, melynek Tequila Sunrise a neve, már sokkal több kalóriával kell számolni.

Pezsgő

Egy deciliter száraz pezsgőben összesen 65 kalória van. 

Vörösbor

Míg egy deciliter rozéban 66 kalória van, addig a vörösborban 85, a fehérborban pedig 81 található. 

Konyak

Négy centiliternyi konyakban 87 kalória van. ez szintén egy borpárlat. Ez az ital a francia Cognac városáról kapta a nevét.

Vodka

Ha elfogyasztunk négy centiliter vodkát, amely több koktél alapjául szolgál, már 92 kalóriát viszünk be. 

Rum

A cukornád levéből erjesztett, vagy cukorgyártásból fennmaradt melaszból készülő rumból egy nagy feles, vagyis 4 centiliternyi összesen 92 kalóriát tartalmaz. 

Whisky

Egy 4 centes whiskyben összesen100 kalória van. Ha megiszunk egy pohár Manhattan koktélt, 187 kalóriát viszünk be.

Gin

Míg egy nagy felesnyi, azaz 4 cent borókabogyóval ízesített ginben 105 kalória van, addig egy hagyományos Gin Tonic koktél elfogyasztása esetén már 154 kalóriával kell számolni.

Sör

Három deciliter sima lager típusú világos sörben 123 kalória van, a kézműves sörök azonban ennél jóval magasabb kalóriatartalommal is bírhatnak.

(Femina)

(Borítókép: whisky. Illusztráció: Getty Images)