Bár lehet, hogy nagyon is finomak együtt, vannak olyan ételek, amelyeket nem lenne szabad együtt fogyasztanunk.

Szervezetünket meg is terhelheti, ha például a banánhoz tejet is iszunk: ez a kombináció olyan kellemetlenségeket okozhat, mint a puffadás, a lassú emésztés, a hasfájás vagy a gyomorégés, de rosszabb esetben az ételintolerancia kialakulását is elősegítheti. Alább a legrosszabb ételpárosításokról olvashat. 

1. Sajt és bab

A sajt és a bab kedvelt kombinációja a mexikói konyhának, de hazánkban sem ritka, hogy ez a két összetevő belekerül egy kiadósabb salátába. Azonban akkor, ha együtt fogyasztjuk ezeket, megjárhatja a hasunk: étkezés után túlzott telítettségérzet alakulhat ki, valamint fokozott gázképződés árnyékolhatja be az evést követő pár órát.

2. Tészta és paradicsomszósz

A dietetikusok szerint a tészta és a paradicsomszósz sem jó párosítás. Mint írják, a paradicsom magas savtartalma kárt tesz a tésztában található enzimekben, az emésztés ettől nehezített lesz. Tovább ront a helyzeten, ha a paradicsomos, tésztás fogásba hús és sajt is kerül.

3. Tej és banán

Gyomrunkat a banán és a tej is komoly próbatétel elé állítja. Az Esquire nyomán az nlc.hu tehéntej helyett inkább mandula- vagy kókusztejet ajánl. 

4. Joghurt és friss gyümölcs

Bár sokan ezt vélik a egyik legegészsegesebb duónak, táplálkozástudományi szakemberek szerint nem jó ötlet a joghurtot friss gyümölccsel enni. A joghurtban lévő jó baktériumok reakcióba lépnek a gyümölcsben található cukorral, ami legrosszabb esetben elősegítheti az ételintolerancia kialakulását is. Natúr joghurtot érdemes enni, melyet mézzel, fahéjjal és mazsolával is feldobhatunk. Az sem tesz jót az emésztőrendszernek, ha túl hideg a joghurt.

5. Gyümölcs és sós ételek

A szakértők szerint az édes-sós párosítás is jelentősen lassítja a normál emésztés folyamatát. A narancsos kacsa, a párolt almával vagy barackbefőttel kínált sült csirke elfogyasztása után is kialakulhat hasi diszkomfortérzet és puffadás.

(Borítókép: reggeli friss gyümölccsel, mézzel. Illusztráció: Getty Images)